Zabezpieczenie podszybia
Moderator: flapjck1
- Arti
- Wiarus
- Posiadane auto: Rover Mini Balmoral edition
- Kontakt:
Zabezpieczenie podszybia
Jako, że Miniak zimuje zacząłem go rozbierać w ramach corocznej kontroli korozyjnej
Latem zauważyłem, że woda leci mi w narożnikach podszybia. Po wyjęciu szyby i uszczelki okazało się, że faktycznie miało prawo tam lecieć, gdyż miejsca te z racji jakichś wcześniejszych prac blacharskich są lekko pofałdowane i być może uszczelka nie dokładnie dolegała do krawędzi podszybia. Na szczęście korozja tylko powierzchniowa. Franca nie wgryzła się głęboko. Co do nierówności to mam zamiar je wyrównać. Pytanie brzmi czy po oczyszczeniu krawędzi na nierówności stosować szpachlówkę? Jeżeli tak to jakiego typu? Czy są jakieś inne metody zabezpieczenia przed wodą np. jakiś silikon między podszybiem a uszczelką?
Latem zauważyłem, że woda leci mi w narożnikach podszybia. Po wyjęciu szyby i uszczelki okazało się, że faktycznie miało prawo tam lecieć, gdyż miejsca te z racji jakichś wcześniejszych prac blacharskich są lekko pofałdowane i być może uszczelka nie dokładnie dolegała do krawędzi podszybia. Na szczęście korozja tylko powierzchniowa. Franca nie wgryzła się głęboko. Co do nierówności to mam zamiar je wyrównać. Pytanie brzmi czy po oczyszczeniu krawędzi na nierówności stosować szpachlówkę? Jeżeli tak to jakiego typu? Czy są jakieś inne metody zabezpieczenia przed wodą np. jakiś silikon między podszybiem a uszczelką?
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Zabezpieczenie podszybia
zrob zdjecie jak to wyglada, jezeli jest mozliwosc to blache zakonserwuj pomiedzy arkuszami, a same nierownosci sklep do plaszczyzny jednej
potem antykor jakis itepe
potem antykor jakis itepe
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
szpachlówki to lepiej nie, jest masa uszczelniająca do spawów, może lepiej tym spróbować
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
Tak to wygląda.
Generalnie lekko wszystko pofalowane - głównie w narożnikach. Najgorzej na lewej stronie. Po prawej tylko jedno zakrzywienie. Te zgrubienia co widać to o dziwo nie korozja pod lakierem lecz właśnie chyba pozostałość szpachlówki bo jak jedną chciałem zdrapać to pod spodem nie było rdzy tylko coś białego - zakładam, że właśnie szpachlówka.
Przestrzeni między arkuszami nie ma - t.z. jest ale zalana jest lakierem tworząc w ten sposób spójną krawędź. Być może jak zacznę stukać młotkiem to lakier popęka i zrobi się przerwa. Jakby co mam silikon na spawy to mogę go wcisnąć.
Generalnie lekko wszystko pofalowane - głównie w narożnikach. Najgorzej na lewej stronie. Po prawej tylko jedno zakrzywienie. Te zgrubienia co widać to o dziwo nie korozja pod lakierem lecz właśnie chyba pozostałość szpachlówki bo jak jedną chciałem zdrapać to pod spodem nie było rdzy tylko coś białego - zakładam, że właśnie szpachlówka.
Przestrzeni między arkuszami nie ma - t.z. jest ale zalana jest lakierem tworząc w ten sposób spójną krawędź. Być może jak zacznę stukać młotkiem to lakier popęka i zrobi się przerwa. Jakby co mam silikon na spawy to mogę go wcisnąć.
- Załączniki
-
- lewastrona
- 3.jpg (87.47 KiB) Przejrzano 1153 razy
-
- lewastrona gora
- 2.jpg (74.33 KiB) Przejrzano 1153 razy
-
- lewastrona
- 1.jpg (77.34 KiB) Przejrzano 1154 razy
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
klep zabezpieczaj i maluj, ale wg mnie po lewej to masz grubo korozji miedzy blachami
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Przy okazji zdjętej szyby i uszczelki polecam zdjąć również parapet i obejrzeć, jak mają się sprawy pod spodem, bo jeśli wpadała tamtędy woda to, tak jak Flap mówi - korozja na pewno będzie.
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
Jedna strona oczyszczona. Na szczęście bąble okazały się szpachlówką. Krawędź podszybia zdrowa. Żadnych ubytków.
Teraz trzeba to zabezpieczyć. Jaki preparat polecacie? Jestem lajkonik i nie za bardzo wiem co jest dobre a co złe. Swego czasu używałem na rdze Brunox-a czy tu też mogę go użyć? Czy coś innego? Jakieś propozycje?
Teraz trzeba to zabezpieczyć. Jaki preparat polecacie? Jestem lajkonik i nie za bardzo wiem co jest dobre a co złe. Swego czasu używałem na rdze Brunox-a czy tu też mogę go użyć? Czy coś innego? Jakieś propozycje?
- Załączniki
-
- 20131221_150000.jpg (135.85 KiB) Przejrzano 1093 razy
Pozdrawiam,
Arti
Arti
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
oddac do lakiernika niech cale podszybie pomaluje, ty zabezpiecz je osobiscie podkladem reaktywnym
na to podklad akrylowy a niech fachura zrobi reszte
na to podklad akrylowy a niech fachura zrobi reszte
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Ja bym jako pierwszą warstwę nałożył podkład wurtha quatro
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
albo qatro albo reaktywny na pierwsza warstwe , choć jak nie masz spręzarki i pistoletu to lepiej qatro bo jest w szpreju. potem podkład uni i lakier. Pod uszczelkę można dać specjalne szczeliwo wurtha co nie zastyga.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
i wracamy do wurtha ktorego gibki jest jezdzca reklama :p przedstawiciel jakis czy co?
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Gibki, a jaka jest masa wurha pod uszczelki, bo przedstawiciel który do mnie przyjeżdża nie znalazł mi takiego produktu
- Arti
- Wiarus
- Kontakt:
Pozdrawiam,
Arti
Arti