Mini to marzenie mojej żony, więc postanowiłem kupić jej ten samochód i dać w prezencie na 30 urodziny. Nic nie wie o zakupie, który już się dokonał

Model to Mini One z 2002r.
Mam kilka pytań, zanim oddam jej go do użytku:
1. Podczas kręcenia kierownicą słyszę delikatne stuknięcia, ale o dziwo nie metalowe, tylko plastikowe. Spotkałem się z czymś takim pierwszy raz. Dodam, że kierownica chodzi "lekko", tzn wspomaganie działa, tylko z tego co poczytałem, chodzi nieco ciężej niż w innych samochodach. Pompę słychać, że pracuje, ale nie wyje.
2. Jak wygląda sprawa z tłumikami końcowymi ? U mnie poszycie już odpada, więc pewnie lada moment trzeba będzie wymienić tłumik - są jakieś rozsądne zamienniki, czy oryginał ? Jakie koszty mniej więcej ?
3. Czy ten silnik jest na łańcuchu rozrządu ? I co ile powinno wymieniać się olej ?
4. Przeczytałem też, że ONE to ta sama jednostka napędowa co Cooper, tylko obcięta softem. Czy ktoś już rozszyfrował jak można odblokować ONE na Coopera ? Czy podmiana sterownika z coopera do One rozwiąże temat ? Po jakim kodzie rozpoznać komputer z coopera ?
5. Nie mogłem znaleźć nigdzie tematu związanego z "podwieszaną" butlą LPG - może ktoś podrzucić?

Z góry dzięki