Serwis mini R56 2009r przy przebiegu 45tys.
Serwis mini R56 2009r przy przebiegu 45tys.
Witam
Na dniach wykonam serwis swojego Mini byłem w serwisie Mini iotrzymałem kosztorys na 1300zl a w nim:
Serwis olejowy
Przegląd standardowy
Wymiana filtra powietrza
Wymiana mikrofiltra klimatyzacji
Wymiana świec zapłonowych
To jest robocizna
A teraz części
Swiece zapłonowe high@bmw ap
Mikrofiltr mini r56
Wkład filtra powietrza
Filtr oleju
Olej mobil 1 esp formuła 5W-30
Moje pytanie o pomoc dotyczy jakie to sa części? Chodzi mi o orginale które stosuje serwis mini? Zamierzam sam kupić części i udać sie do znajomego warsztatu. Dodatków prosze o poradę na co warto zwrócić uwagę lub ewentualnie jeszcze sprawdzi i wymienić...
Z Góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Na dniach wykonam serwis swojego Mini byłem w serwisie Mini iotrzymałem kosztorys na 1300zl a w nim:
Serwis olejowy
Przegląd standardowy
Wymiana filtra powietrza
To jest robocizna
A teraz części
Mikrofiltr mini r56
Wkład filtra powietrza
Filtr oleju
Moje pytanie o pomoc dotyczy jakie to sa części? Chodzi mi o orginale które stosuje serwis mini? Zamierzam sam kupić części i udać sie do znajomego warsztatu. Dodatków prosze o poradę na co warto zwrócić uwagę lub ewentualnie jeszcze sprawdzi i wymienić...
Z Góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
- bob.dsk
- Wiarus
- Posiadane auto: A45 AMG
Re: Serwis mini R56 2009r przy przebiegu 45tys.
czemu Olej mobil 1 esp formuła 5W-30 ?Zohan pisze:Witam
Serwis olejowy
Przegląd standardowy
Wymiana filtra powietrza
To jest robocizna
A teraz części
Mikrofiltr mini r56
Wkład filtra powietrza
Filtr oleju
Z Góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
R56 239km 342nm
bob.dsk pisze:Zohan pisze:Witam
Serwis olejowy
Przegląd standardowy
Wymiana filtra powietrza
To jest robocizna
A teraz części
Mikrofiltr mini r56
Wkład filtra powietrza
Filtr oleju
Z Góry dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
czemu Olej mobil 1 esp formuła 5W-30 ?
Taki chyba zaleca serwis Mini
Nie, serwis mini w ramach pakietów serwisowych zalewa 5W30, który jest w beczkach 200l, brandowanych logiem BMW. Prawdopodobnie jest to castrol. Po gwarancji ASO bmw, które znam zalewa Castrol Edge 5W30.Zohan pisze: Taki chyba zaleca serwis Mini
Odnośnie Twojej listy - czy w S-ce R56 świec nie zmienia się co 90 tys.? Coś mi chodzi po głowie, że 45 tys. to w R56 JCW, a przy pakiecie JCW (192 ps) przy każdej zmianie oleju.
Konkretnie chodzi o ten olej
http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/83210398508/
Co ciekawe, nie stosuje się go w US - tamtejsze paliwa nie pozwalają na stosowanie olejów LL04 do silników benzynowych.
http://pl.bmwfans.info/parts-catalog/83210398508/
Co ciekawe, nie stosuje się go w US - tamtejsze paliwa nie pozwalają na stosowanie olejów LL04 do silników benzynowych.
Moje nie dopatrzenie chodzi mi o jednostkę r56 1.6 wolnossący 120ps. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym olejem?tunix pisze:Nie, serwis mini w ramach pakietów serwisowych zalewa 5W30, który jest w beczkach 200l, brandowanych logiem BMW. Prawdopodobnie jest to castrol. Po gwarancji ASO bmw, które znam zalewa Castrol Edge 5W30.Zohan pisze: Taki chyba zaleca serwis Mini
Odnośnie Twojej listy - czy w S-ce R56 świec nie zmienia się co 90 tys.? Coś mi chodzi po głowie, że 45 tys. to w R56 JCW, a przy pakiecie JCW (192 ps) przy każdej zmianie oleju.
Sprostowalem to, co napisales w temacie oleju polecanego przez serwis mini. Przynajmniej ten, ktory ja znam.Zohan pisze:Moje nie dopatrzenie chodzi mi o jednostkę r56 1.6 wolnossący 120ps. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z tym olejem?
Olej nie jest brandowany logiem bmw ,jest to zwykły szajs castrolatunix pisze:Nie, serwis mini w ramach pakietów serwisowych zalewa 5W30, który jest w beczkach 200l, brandowanych logiem BMW. Prawdopodobnie jest to castrol. Po gwarancji ASO bmw, które znam zalewa Castrol Edge 5W30.Zohan pisze: Taki chyba zaleca serwis Mini
Pewnie faktycznie to castrol ale wyglada takalan pisze: Olej nie jest brandowany logiem bmw ,jest to zwykły szajs castrola
http://www.google.com/search?q=83210398 ... V6NatiM%3A
Wg serwisu nalezy taki lac by zachowac gwarancje na silnik. Pozostaje zmieniac go czesciej niz komp podaje.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
o GVO w bmw nie slyszeli?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- pididi
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Clubman JCW LCI
E, od 2012 w MINI (USA - nie wiem jak u nas) jest serwis olejowy co 10000 mil
static
Nie wiedzialem. U nas sa dlugie okresy. Moje auto na starcie pokazalo 30 tys. do wymiany oleju.pididi pisze:E, od 2012 w MINI (USA - nie wiem jak u nas) jest serwis olejowy co 10000 mil
Jakby co, dało się wyjaśnić z BMW wątpliwości - można lać olej sygnowany przez BMW lub Castrol Edge w lepkościach podanych w instrukcji i z gwarancją ponoć problemu nie będzie
- Alfik30
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Cooper S - R53
A dlaczego większość forumowiczów poleca Millers'a???
CZy rzeczywiście jest taki dobry jakościowo, czy może to taka moda dla miników???
CZy rzeczywiście jest taki dobry jakościowo, czy może to taka moda dla miników???