Witam!
Zgodnie z tym co napisałem w innym temacie kilka dni temu, jako że wróciłem do domu na kilka godzin odpocząć od nauki, postanowiłem zebrać do kupy wszystkie Miniakowe artykuły które posiadam i rozpocząć tworzenie listy/spisu, której celem będzie zgromadzenie jak największej ilości materiałów prasowych dotyczących Mini. W dniu dzisiejszym postaram się stworzyć listę samą w sobie, którą inni użytkownicy będą mogli uzupełniać o kolejne pozycje, a w następnej kolejności - wpadając do domu co weekend, aby trochę odpocząć - będę starał się uzupełniać ją o coraz to kolejne skany artykułów z gazet w niej zawartych
W spisie zawarte będą (przynajmniej na razie) tylko i wyłącznie polskie gazety i czasopisma - bo nie ma większego sensu umieszczania w nim MiniMagów i Mini World'ów - skoro wiadomo, że wychodzą co miesiąc i zawsze dotyczą tylko i wyłącznie Mini - a innych gazet obcojęzycznych z artykułami dotyczącymi Miniaków póki co nie posiadam. Ale jeśli ktoś ma takowe i na dodatek mógłby wrzucić ich skany - nie widzę żadnych przeciwwskazań, aby umieścić je tutaj
Jeśli chodzi o sens całej tej zabawy w "małego archiwistę" - powiem szczerze - raczej nie ma go tu za wiele. Ale jeśli przynajmniej jednej osobie na forum przydadzą się jakieś informacje zawarte w którymś z tych artykułów, to już będzie to sukces i znak, że było warto. Do tego, w pewnej perspektywie czasu, pozwoli to na zaobserwowanie sposobu postrzegania Mini przez prasę motoryzacyjną na przestrzeni lat. No i do tego, skany z artykułów, które postaram się tu zamieścić, mogą być rozrywką i fajnym materiałem do poczytania dla któregoś nudzącego się w pracy forumowicza, a poza tym wszystkim, dla mnie będzie stanowić to przyjemny i w miarę pożyteczny sposób odstresowania się po całym tygodniu
Lista jest ułożona chronologicznie, według mijających lat i miesięcy.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Lista artykułów i doniesień prasowych dotyczących Mini:
Lata 60-te:
-11 marca 1962 Motor nr 10 - Relacja z XXXI Rajdu Monte Carlo, zdjęcie i opis Mini Coopera (prawdopodobnie 997cc - jest opisany jako litrówka) załogi Pat Moss - Ann Wisdom
-27 maja 1962 Motor nr 21 - Nieznany mi wcześniej (Flap, kojarzysz go?) kit-car, opisany przez redakcję jako "Muszkieter GT - Coupe", z nadwoziem z laminatu (bardzo krótka notka na ostatniej stronie)
-7 kwietnia 1963 Motor nr 14 - Okładka plus artykuł na piątej stronie na temat polskiego filmu krótkometrażowego "Kraksa", w którym jedną z głównych ról pełnił Morris Mini Cooper (wskazuje na to oznaczenie na tylnej klapie, jajko na środku i kilka detali). Ciekawostką jest też to, że w produkcji filmu brał udział Sobiesław Zasada, który w tym czasie jeździł w rajdach za kierownicą Mini
-8 stycznia 1967 Motor nr 2 - krótka notka o Mini przy okazji artykułu o ewolucji nadwozi samochodowych, jako "Przełom w konstrukcjach małych nadwozi"
-30 lipca 1967 Motor nr 31 - całkiem spory artykuł pod tytułem "Półtora miliona Mini" wraz z ciekawymi opisami poszczególnych wersji Mini, ich cenami oraz zdjęciami. Spory opis nowej rajdowej odmiany Mini Coopera 1275 S, opisywanej jako "Monte-Mini 1275 S". Do tego z notki o XXVII Rajdzie Polski dowiadujemy się, że w zeszłorocznym (mowa o roku 1966 ), arcytrudnym Rajdzie Polski triumfowały dwa Miniaki, natomiast miniakowy zwycięzca Monte Carlo - Raulo Aaltonen - uszkodził skrzynię i nie dojechał do mety.
-31 sierpnia 1969 Motor nr 35 - Austin Mini Traveller w porównaniu bagażników aut typu kombii, plus do tego całkiem spory wpis o kłopotach gospodarczych Wielkiej Brytanii, głównie na przykładzie strajków w British Leyland Motor Corporation i z Mini (które zaledwie dwa miesiące wcześniej świętowało 2 miliony wyprodukowanych egzemplarzy) jako nadziei na wyjście z tej sytuacji. Zresztą, o tym wydarzeniu - czyli o wyprodukowaniu dwumilionowego Mini - informuje osobna notka na ostatniej stronie, łącznie ze zdjęciem ślicznego białego Mk2 z tabliczką z dwójką i sześcioma zerami na dachu
-23 listopada 1969 Motor nr 47 - znów artykuł o problemach brytyjskiego przemysłu motoryzacyjnego, w którym umieszczono też kilka brytyjskich nowości z tamtego roku - między innymi Mini Clubmana (wraz ze zdjęciem!) opisanego jako "nie robiącego najlepszego wrażenia" i "mającego być w produkcji jeszcze co najmniej 10 lat" - jak wiemy, zeszło im się nieco dłużej...
Lata 70-te:
Lata 80-te:
-17 września 1989 Motor nr 36 - "Super Star sprzed ćwierćwiecza", czyli relacja z przejażdżki moim ulubionym Miniakiem, czyli oryginalnym 33 EJB, który w tym roku świętuje 50 rocznicę zwycięstwa w Monte Carlo
Lata 90-te:
Lata 2000-2010:
-luty 2001 Automobilista nr 14 - Okładka plus duży, kilkustronicowy artykuł o Mini, plus dwa zdjęcia z serii/działu "Czy mnie jeszcze pamiętasz?" z białym Mini Morrisem Mk1 i czerwonym Austinem Mini Travellerem Mk1 - oba mocno wrośnięte w otaczającą je zieleń, chociaż będące jeszcze (na oko) w całkiem dobrym stanie. Ciekawe, czy jeszcze istnieją i jeśli tak, to czy dalej wrastają w te same miejsca, czy może po odbytych remontach śmigają po drodze...
-styczeń-luty 2005 GT Classic nr 01-02 (03-04) - zdjęcie srebrnego Mini Innocenti na włoskich czarnych blachach z trasy 38 Rajdu Żubrów, ale przede wszystkim duuuuuży artykuł o Mini wraz ze zdjęciami cudownego czerwonego Austina Mini Cooper na polskich czarnych blachach POZ 6890 i naklejką Automobilklubu Wielkopolskiego na tylnej szybie, a także z dużym artykułem na temat rajdowo-wyścigowego Mini Piotra Soji, którego możemy zobaczyć już na okładce tego numeru czasopisma.
-maj 2009 Top Gear nr 5 - w jednym z serii artykułów wiodących w tym numerze, pod hasłem "Imperium Brytyjskie kontratakuje" porównanie klasycznego Mini z Toyotą iQ
-luty 2010 GT nr 2 - czarny i wściekły Mini z VTEC-iem od Promotoru - mocna maszyna!
-marzec 2010 Classicauto nr 42 - Mini jako temat z okładki i temat przewodni numeru. Opisywanym wozem jest śliczny, biały Morris Mini Cooper 998 w wersji Mk2 i z czarnym dachem, który jakiś czas temu pojawił się na naszych portalach aukcyjnych i trafił - jak się okazało podczas zeszłorocznego zlotu w Skowronkach - do jednego z naszych forumowiczów. Jeszcze raz gratuluję zakupu!
Rok 2011:
-luty 2011 Cars nr 2 (6) - Patryk Mikiciuk w odwiedzinach u Monsterka ogląda i jeździ kolejnym ślicznym Mk1 (piękna robota Michał!), chociaż sam przyjechał MINI Cooper S R56. Do tego, w gratisie, jeszcze jedno ujęcie dawnej Pomarańczy i kilka fotek z Knyziakowej wiaty
-grudzień 2011 Auto Moto nr 12 - w artykule "Cudowne lata" o youngtimerach widzimy Flapa w zieleninie przy notce o Mini oraz dwa ujęcia Monsterka na masce Landryny. Do tego, w notce o Mini, mamy unikalną możliwość poznania opinii Flapa o Mini
-grudzień 2011 Top Gear nr 12 - Hammond w swojej serii "Ikony motoryzacji" opisuje Mini Coopera S Mk2, plus prezentuje kilka fotek tego czerwonego pudełeczka
Rok 2012:
-marzec 2012 Classicauto nr 66 - znów Mini jako temat z okładki, tym razem w kontekście swoich słynnych zwycięstw w Monte Carlo
-grudzień 2012 Automobilista nr 152 - Mini Clubman Estate Małgorzaty i Macieja Czajów i ogólny rys historyczny ewolucji Mini
Rok 2013:
-październik 2013 KMH nr 59-60 - w artykule "Brytyjskie ikony" możemy zobaczyć i przeczytać zarówno jak o Monsterkowej Pomarańczy jak i Land Roverze
-listopad 2013 Auto Moto nr 11 - relacja ze startu włoskim Mini Innocenti Mk1 w sycylijskim rajdzie Targa Florio - piękny wóz, piękne krajobrazy i do tego krótka notka o Twini
Rok 2014:
-styczeń-luty 2014 Auto Świat Classic nr 1/2014 - Innocenti Mini 850 Mk1 w porównaniu czterech małych aut z lat 60-tych - razem z nim w szranki stają Fiat 600 D, NSU Prinz 4 L oraz Zaporożec 965A. Do tego, w kolejnym artykule znajdujemy porównanie pięciu małych dostawczaków, gdzie wśród Citroena AK 400, Fiata 500 K Furgocino, Kalmara 441 B i Volkswagena Fridolina prym wiedzie Mini Van
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Póki co, to wszystkie notatki, artykuły i doniesienia prasowe na temat Mini, które znajdują się w moich zbiorach - oprócz jednego Gdzieś powinienem mieć jeszcze pewien numer gazety Auto Świat z późnych lat 90-tych lub bardzo wczesnych lat dwutysięcznych, w którym Mini opisywane było w dziale "używane". Pamiętam, że największe wrażenie na mnie - jako na sześcio-siedmioletnim dzieciaku - zrobiło porównanie trzech zdjęć wnętrza Mini. Teraz, z perspektywy czasu, wiem, że były to wnętrza wersji Mk1/2, najpopularniejszego wnętrza miniaków czyli standardowych plastików lat 80-tych i 90-tych oraz MPI. Dlatego, wiedziony między innymi sentymentem, na pewno w końcu znajdę ten numer, chociaż nie będzie to łatwe - będę musiał przedrzeć się przez 136 kilogramów gazet motoryzacyjnych, zebranych na przestrzeni ostatnich kilkunastu lat. Ale prędzej czy później, ten numer na pewno się tu pojawi
Do tego, jeśli ktoś ma jakieś inne wycinki prasowe dotyczące Mini, niech śmiało dołącza je do listy. Jeśli w gazetach pojawią się jakieś nowe artykuły, również postaram się dopisać je w odpowiedniej rubryce
Prawdopodobnie w przyszły weekend wrzucę też pierwsze skany miniakowych artykułów, zaczynając od najstarszych roczników - kto będzie chciał, będzie mógł poczytać sobie to i owo Kolejne skany artykułów będę starał się zamieszczać co tydzień, aż do wyczerpania zapasów
A teraz, odstresowany i wypoczęty, wracam do nauki.
Pozdrawiam, miłej lektury i zachęcam do uzupełniania listy!
Mikołaj
Lista polskich doniesień prasowych i artykułów o Mini
Moderator: flapjck1