czujnik zużycia klocków hamulcowych

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Ku_ba
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

czujnik zużycia klocków hamulcowych

Post autor: Ku_ba »

cześć,
ostatnio wymieniałem klocki hamulcowe (tył), czujnik i przy okazji zrzuciłem koła z przodu żeby zobaczyć na klocki czy są do użytku i na pierwszy rzut oka takie się wydają. Jednak po paru dni wymiany klocków z tyłu pojawiła się kontrolka zużycia klocków hamulcowych i teraz moje pytania do Was:
1. czy da się sprawdzić bez podłączania kompa w R50 (po lifcie) który to czujnik daje sygnał (przód czy tył)?
2. czy kontrolka zużycia klocków hamulcowych zmienia kolor z żółtego na czerwony w przypadku końcowego zużycia klocka?

Dzięki za podpowiedzi
Pozdrawiam
michu86
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: czujnik zużycia klocków hamulcowych

Post autor: michu86 »

z Tego co pamiętam jak miałem u siebie - a miałem identyczną sytuacje jak Ty. Wymieniłem tył wraz z czujnikiem i za chwile zapaliła sie kontrolka.. wydaje mi sie ze ona nie zmienia koloru z żółtego na czerwony jak w przypadku kontrolki od ciśnienia w oponach.
Pozostanie żółta i wydaje mi sie ze możesz sprawdzić wyciagając czujniki, czyszczać je i wkładając spowrotem. Poza tym po każdorazowej wymianie trzeba zresetować ten "błąd". nie pamiętam jak to robiłem ale chyba naciskasz przycisk na środkowym speedo i włączasz zapłon. Niech się inni wypowiedzą...
emilioo

Post autor: emilioo »

w moim mini po wymianie klocków z tyłu paliła się na żółto kontrolka od ciśnienia w kołach. po przejechaniu kilku km zgasła i jest ok.
Awatar użytkownika
mainecoon6
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: mainecoon6 »

1. Kontrolka żółta informująca o zużyciu klocków hamulcowych nie zamienia się w żadną czerwona. Inforumje o końcu klocków i tyle.
2. Kontrolka z reguły powinna zniknąc po przejechaniu kliku metrów sama, lecz gdy nie znika, trzeba skasować podpinając pod kompa, lub rozważamy nieprawidłowy montaż czujnika.
MINI R50 R52 R56 ONE-->COOPER programowa zmiana ECU na Cooper w każdym MINI One
Remap 90--> 120 KM
DIAGNOSTYKA KODOWANIE DOPOSAŻANIE NAGŁOŚNIENIE
BMW MINI NAWIGACJE POLSKIE MENU MAPY 2015 KODY FSC

http://bmw-retrofit.pl/
TEL: 533-734-913
Ku_ba
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

mainecoon6 pisze:1. Kontrolka żółta informująca o zużyciu klocków hamulcowych nie zamienia się w żadną czerwona. Inforumje o końcu klocków i tyle.
2. Kontrolka z reguły powinna zniknąc po przejechaniu kliku metrów sama, lecz gdy nie znika, trzeba skasować podpinając pod kompa, lub rozważamy nieprawidłowy montaż czujnika.
Nieprawidłowy ? Dwa różne końce\wtyczki. Kontrolka zużycia pojawiła sie dopiero po przejechaniu około 500 km. W weekend podjade do mechanika na kompa
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

Załącz zapłon (wszystkie kontrolki świecą) i poczekaj ok 30sekund. Kontrolka klocków zgaśnie. Jeżeli podczas jazdy znowu zaświeci, znaczy, że któryś czujnik nie bangla. Ja uciąłem czujniki, zwarłem kable i po kłopocie.
Ku_ba
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

maniujr pisze:Załącz zapłon (wszystkie kontrolki świecą) i poczekaj ok 30sekund. Kontrolka klocków zgaśnie. Jeżeli podczas jazdy znowu zaświeci, znaczy, że któryś czujnik nie bangla. Ja uciąłem czujniki, zwarłem kable i po kłopocie.
No i po problemie 30 sek na zapłonie pomogło. Dzieki
Awatar użytkownika
mainecoon6
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: mainecoon6 »

Jeżeli chodzi o zwieranie kabli czujników to też sposób najprostrzy i najtańszy(raczej zero wkładu finasowego) : )
Osobiscie twierdzę że czujniki klocków to troszke zbędna rzecz. Jak klocki sie kończą to po pierwsze "czuć" a po drugie czesto słychać.
No chyba że dla osoby która nie ma kompletnego pojęcia o samochodzie, i nie potrafi ocenić stanu klocków hamulcowych. Ale z resztą to groszowa sprawa !
MINI R50 R52 R56 ONE-->COOPER programowa zmiana ECU na Cooper w każdym MINI One
Remap 90--> 120 KM
DIAGNOSTYKA KODOWANIE DOPOSAŻANIE NAGŁOŚNIENIE
BMW MINI NAWIGACJE POLSKIE MENU MAPY 2015 KODY FSC

http://bmw-retrofit.pl/
TEL: 533-734-913
ODPOWIEDZ