Witam wszystkich
Jakis czas temu, w moim Clubmanie 1.6 diesel, zaswiecila sie kontrolka silnika. Czekajac na wizyte w serwisie ( jakis tydzien bo tu im sie wydaje ze to zaszczyt dla mnie) kontrolka kilkukrotnie gasla i ponownie zaswiecala. W serwisie po sprawdzeniu stwierdzili "Problem przeplywu powietrza w systemie EGR. Cos pogrzebali i pokazali mi oklejony jakims syfem, czujnik z kolektora dolotowego. Powiedzieli ze to jest problem i trzeba wymienic kolektor. Tak tez zrobili. skasowali 580 funtow i tyle. jednak po trzech dniach kontrolka znowu sie zswicila. Czy ktos ma pomysl co tam moze jeszcze utrudniac przeplyw.
Blad w systemie EGR
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Blad w systemie EGR
Skoro egr wyczyścili to problem może leżeć po stronie odmy (separator oleju skrzyni korbowej) - pokrywa zaworów lub po prostu turbo zaczyna lać na wydech.
Jakieś objawy po za kontrolka są np. dymienie na biało, brak mocy na wzniesieniach, czasem mocy brak, a po ponownym odpaleniu przyspieszenie wraca? (to się tyczy turba) albo wtrysku leją. itd... itd...
A najlepiej to odsyłam do lektury na temat silników konstrukcji PSA 1.6 HDI itp
[url]http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=12561[url]
Jakieś objawy po za kontrolka są np. dymienie na biało, brak mocy na wzniesieniach, czasem mocy brak, a po ponownym odpaleniu przyspieszenie wraca? (to się tyczy turba) albo wtrysku leją. itd... itd...
A najlepiej to odsyłam do lektury na temat silników konstrukcji PSA 1.6 HDI itp
[url]http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php?t=12561[url]
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper Clubman R55
1.6 D 112HP - Lokalizacja: Londyn
Re: Blad w systemie EGR
Silnik jest czysciutki nie ma zadnych wyciekow. W czasie jazdy tez w zaden sposob tego nie odczuwam. Nie widze tez dymienia. W serwisie zmienili mi po prostu kolektor dolotowy i tyle. Stary faktycznie byl zasyfiony. Wiem ze w zasadzie mozna to wyczyscic, ale tu nie chca sie w to bawic. Poza tym pogadali ze to wynik zbyt oszczednej jazdy i auto musi poczuc noge pana.