Śruby kół

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

oklaski
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Śruby kół

Post autor: oklaski »

Założyłem nowo kupione koła i pan z wulkanizacji powiedział mi że śruby które mam na samochodzie płycej zakręcają felgę niż poprzednie stalowe. Faktycznie jest tak że są różne długości tych śrub? Troche mi sie nie chce wierzyć, może to przez to że koła zdaje się są od polifta lub wogole od następnego modelu? W każdym razie wyglądają tak oto:
Koła
Trochę żem się wystraszył że mi koła odpadną czy coś
Mój model to R50.
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Re: Śruby kół

Post autor: satyr88 »

Stalowe felgi są cieńsze od aluminiowych przez co stare śruby są teraz za krótkie do felg alu. Kup dłuższe :)
Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Ajo_00 »

W przypadku śrub do felg z tego co mi się wydaje to różnica nie jest na samej długości szpilki, a raczej chodzi o ”grzybka“ osadzenie na feldze. Nie pamiętam na czym konkretnie jest różnica ale u ojca na Saab-ie szpilki na felgę i stołówkę są inne właśnie te grzybki, a nie długości.
Ajo_00
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: Ajo_00 »

OK dopytałem ojca jak to on ma z tymi śrubami o jednak to co wcześniej pisałem trzeba włożyć między bajki.

Sorki za wprowadzanie w błąd :oops:

Co prawda ma inne te grzybku na śrubach ale to pewnie już jest zależne od rodzaju felg i producenta.
A co do samego tematu to wychodzi na to że do felg aluminiowych są dłuższe śruby bo mają grubszą ściankę osadzenia na piasta, a stalówki są cieńsze tak jak to wspomniał satyr88

Jeszcze raz sorry za błąd. facepalm
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Tak osadzenia są stożkowe i kulowe. Do aluminiowych felg w mini powinny być stożkowe. Jednak jeśli wulkanizator stwierdził, że te śruby są za krótkie to najlepiej po prostu kupić dłuższe :)
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Tutaj poradnik jak dobrać śrubę :

http://srubydofelg.pl/jak-dobrac-srube-/info_9.html
Awatar użytkownika
Kocyk
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MINI Cooper Green Arrow

Post autor: Kocyk »

Zgadza się. Mam dwa zupełnie różne komplety śrub do felg aluminiowych i stalowych (zimowych). Najlepiej posłuchać wulkanizatora. Źle dobranymi śrubami można zrobić krzywdę sobie i miniulcowi.
oklaski
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Dzieki wszystkim za info, szczerze to myślałem że jest jeden rozmiar. Poszukam zatem, ale jakby ktos mial namiary gdzie to kupic to prosba o info.
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

W dowolnym sklepie motoryzacyjnym powinieneś kupić ;) gwint M12x1,5 stożek. Jedynie musiałbyś podejść do wulkanizatora by pomógł Ci zmierzyć jakiej długości potrzebujesz
oklaski
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

satyr88 pisze:W dowolnym sklepie motoryzacyjnym powinieneś kupić ;) gwint M12x1,5 stożek. Jedynie musiałbyś podejść do wulkanizatora by pomógł Ci zmierzyć jakiej długości potrzebujesz
Dzieki za dane! Pozdrawiam
oklaski
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Poszukałem na realoem i okazało sie że felgi są od R56 i najgorsze jest to ze w specyfikacji w standardzie sa tam sruby M14X1,25 czyli o wiekszym rozmiarze niz u mnie. Skok tez jest inny ale to juz chyba nie problem. Ale ten rozmiar sruby to chyba nie za bardzo, co? Tak na zdrowy rozum to gniazdo jest wieksze niz przewidziane i sruba moze miec mniejsza podpore (osadzenie)?
oklaski
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Zmierzyłem patyczkiem długość otworu i wyszło że przy obecnej feldze sruba kończy się wraz z końcem gwintu w piaście, wiec chyba jest OK.
A teraz 2 zdjecia
Pierwsze to srubka - ta zardzewiała końcówka gwintu to wynik wystającego fragmentu po feldze stalowej. A drugie to się chciałem pochwalić miniaczkiem :roll:
Załączniki
20140315_2.jpg
20140315_2.jpg (169.4 KiB) Przejrzano 700 razy
20140315_1.jpg
20140315_1.jpg (156.26 KiB) Przejrzano 700 razy
ODPOWIEDZ