Kółko kompresora !

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Kółko kompresora !

Post autor: B!G LAM3 »

AleXander pisze:
B!G LAM3 pisze:Będą pieniądze, będzie i większy IC. Ale spokojnie, przy tych warunkach pogodowych z tym kółkiem i na oryginalnym IC nie ma problemów. Zobaczymy, czy dalej będę taki szczęśliwy przy 40-sto stopniowych upałach w lecie ;) . Także zapytaj mnie znów za kilka miechów :grin:
Dokładnie, teraz jest OK. Ale nie chcę Cię martwić... jak tylko pojawi się na termometrze 25-30 stopni to IAT będzie 60-80 stopni i auto straci ze 25% mocy :/

Tak było u mnie dopóki nie wymieniłem IC na ten z wersji GP (swoją drogą polecam, gdyż daje lepsze efekty niż 90% aftermarketowych - potwierdzone badaniami). Kosztuje coś pod 2tys pln razem z diverterem.
Przepraszam, nie mogę edytować wcześniejszego posta, ale gdzie znalazłeś IC od GP za 2 tys? Mówimy o nowym? Tak szybko przeczesując internet widziałem kwoty na poziome $900, $1100, £979 :cry:
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: AleXander »

Hey,

Może to jest jeszcze aktualne: http://forum.mini.org.pl/viewtopic.php?p=114819 a jak nie to zadzwoń do BMW bo mój był kupowany w AUTO FUS i kosztował własnie ca. 2k pln :)

pozdr,
A.
Bartek!

Post autor: Bartek! »

upewniam się:

przy modach w r53 nie ma znaczenia czy mamy przedlifta czy polifta?
Bartek!

Post autor: Bartek! »

potwierdzi ktoś?
plak105

Post autor: plak105 »

Jakby tak tak ktoś zmieniał jeszcze raz kółko kompresora a miał stare na zbyciu, to chętnie przygarnę.

Może ktoś się spotkał z wymianą oryginalnego na oryginalne?
maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r53

Post autor: maxi king »

kondziorally pisze:Mam kółko -15%, świece Denso zimniejsze o 1st, wkładkę filtra k&n i one ball... według moich odczuć autko stało się dużo żywsze, szybciej przyśpiesza i dźwięk kompresora jest nieporównywalny ;)
Pasek trzeba krótszy kupić, jedyny minus to większe spalanie jednak każdy wie, że przyjemność z jazdy zaczyna się tam gdzie kończy się ekonomia ;)
B!G LAM3 pisze:Też mam te same mody, co kondziorally, tylko kółko 17%. Również bez mapy, ale różnica jest znaczna.

Panowie proszę o jakieś info na temat zmiany samego kółka(-15%), paska, świec, bez mapy w r53.
W kompresorach MB jest to dość powszechne z tego co czytałem kiedyś.
Liczę się z tym, że nie będzie efektów takich jak ze strojeniem - na które przyjdzie czas, ale czy nie będzie jakiś innych skutków negatywnych do momentu strojenia?
Ktoś tak jeszcze jeździ, może ktoś hamował?
maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek

kondziorally pisze:Mam kółko -15%, świece Denso zimniejsze o 1st, wkładkę filtra k&n i one ball... według moich odczuć autko stało się dużo żywsze, szybciej przyśpiesza i dźwięk kompresora jest nieporównywalny ;)

Pasek trzeba krótszy kupić, jedyny minus to większe spalanie jednak każdy wie, że przyjemność z jazdy zaczyna się tam gdzie kończy się ekonomia ;)

B!G LAM3 pisze:Też mam te same mody, co kondziorally, tylko kółko 17%. Również bez mapy, ale różnica jest znaczna.

Panowie proszę o jakieś info na temat zmiany samego kółka(-15%), paska, świec, bez mapy w r53.
W kompresorach MB jest to dość powszechne z tego co czytałem kiedyś.
Liczę się z tym, że nie będzie efektów takich jak ze strojeniem - na które przyjdzie czas, ale czy nie będzie jakiś innych skutków negatywnych do momentu strojenia?
Ktoś tak jeszcze jeździ, może ktoś hamował?

speedfight pisze:nie dawno wróciłem właśnie z hamowni... oto co mi wyszło...
197,7 KM i 250,4 Nm :grin:

Chyba pokuszę się jeszcze o IC z GP

speedfight
Doczytałem, że chodzi o kółko - 17%, było to to strojone przed hamownią?

A tu ciekawostka...
AleXander pisze: Ku przestrodze...

już wiem jakie są efekty zamontowanie kółka kompresora (bez innych modyfikacji)... z seryjnych 177KM i 214Nm zrobiło się:

UWAGA!
UWAGA!

171KM i 220Nm :lol: facepalm

odczucie zwyżki mocy było spowodowane prawdopodobnie mniejszą średnicą kół oraz ich mniejszą wagą... facepalm again

dzisiaj po godzinie strojenia na hamowni urządzenia zwącego się DET3 z firmy ECUmaster - Kuba z PromotoR'a zrobił kapkę więcej...
maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek

:roll:
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Maxi, wchodzę tu bardzo sporadycznie więc wybacz brak odpowiedzi.

Przy zmniejszaniu kółka rośnie temperatura w dolocie i dlatego u mnie był spadek mocy. Seryjny IC w MCS R53 jest słaby i w słabym miejscu, tak naprawdę powietrze nie ma jak przez niego efektywnie przelatywać.

Jeśli wymieniać to kompleksowo: kółko i pasek, intercooler, świece, wydech + mapa. I tak dojdzie do tego, że zrobisz wszystko więc warto jest zająć się tym od razu.
maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek

AleXander pisze:Maxi, wchodzę tu bardzo sporadycznie więc wybacz brak odpowiedzi.

Przy zmniejszaniu kółka rośnie temperatura w dolocie i dlatego u mnie był spadek mocy. Seryjny IC w MCS R53 jest słaby i w słabym miejscu, tak naprawdę powietrze nie ma jak przez niego efektywnie przelatywać.

Jeśli wymieniać to kompleksowo: kółko i pasek, intercooler, świece, wydech + mapa. I tak dojdzie do tego, że zrobisz wszystko więc warto jest zająć się tym od razu.

Dzięki Alex za odpowiedź.

Jakie są możliwości strojenia i która opcja najkorzystniejsza?
1. DET3? Czy jak ktoś pisał grzebanie w seryjnym sterowniku?
2. Jak do tego ma się sam reset ECU zamiast strojenia.

Drążę ponieważ czytam wiele rozbieżnych opinii na tym forum jak i na zagranicznych, a chciałbym to sobie jakoś uporządkować :mrgreen:
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

Można pokusić się o emu ,na pewno będzie lepsze niż det
Artur
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S

Post autor: Artur »

witam jestem u was nowy.Posiadam Mini coopera S 2003 rok.Ichcialbym w nim zmienic kolko i pasek kompresora.i jak to procentowo trzeba dobrac.
Gdzie moge owe rzeczy kupic.Dziekuje
maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek

maxi king
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Tu masz cały zestaw,
linki wklejam tylko poglądowo żebyś wiedział co i jak,
najniższe ceny są na ebay-u.

http://altaperformance.com/i-14007120-m ... -pack.html
AleXander
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

maxi king pisze:

Dzięki Alex za odpowiedź.

Jakie są możliwości strojenia i która opcja najkorzystniejsza?
1. DET3? Czy jak ktoś pisał grzebanie w seryjnym sterowniku?
2. Jak do tego ma się sam reset ECU zamiast strojenia.

Drążę ponieważ czytam wiele rozbieżnych opinii na tym forum jak i na zagranicznych, a chciałbym to sobie jakoś uporządkować
Ecumaster EMU (budzetowo DET3 ale jak robic to porzadnie) + PromotoR + Remap. Z terminami krucho ale ogarnia jak malo kto.
ODPOWIEDZ