Witam was chętnie czytam wasz temat.Jest bardzo interesujący. Chciałbym się was zapytać jakie jest spalanie w takich miniaczch? Czy Worksa robią z automatem? Ja natomiast jestem posiadaczem coopera r56 z automatem pali mi około 10,5l po mieście
wrzucę jeszcze taką informację jaką dostałem od doradcy z BMW, co prawda dotyczy ona różnic S-ka vs. JCW ale znając zakres "JCW Kit" można sobie resztę różnic dodać
ze szperą to przesada ale jeśli prawdą jest że skrzynia i zawieszenie były inne to fakt że JCW musi mieć swoją wartość
"Mini w wersji JCW (w odróżnieniu od "normalnego" Mini Cooper'a S) oznacza:
* specjalna wersja silnika Twin-scroll (m.in. inny osprzęt, filtr powietrza, kolektor dolotowy, wtryskiwacze, ECU).
Pakiet tuningowy do modelu CooperS zawiera większość tych komponentów oprócz wtryskiwaczy i z tego powodu domontowanie go do CooperaS zrobi 'jedynie' 200 PS a nie (nominalne) 211 PS jak w JCW.
Taki pakiet kosztuje ok. 2000 EUR bez montażu.
* specjalne strojone zawieszenie JCW sport (taka opcja do modelu CooperS kosztuje 1000 EUR bez montażu i obejmuje
amortyzatory, spreżyny, stabilizatory)
* inna skrzynia biegów (wzmocniona) i inne przełożenia biegów (tzw. short-shift) - tego nie ma dostępnego
* zamontowana 'szpera' dyferencjału (jak w BMW M, Subaru, Porsche, ..) - tego nie ma dostępnego za żadne pieniądze
dla CooperS
* sportowy układ hamulcowy firmy Brembo (tył/przód) z zaciskami 4-tłoczkowymi i tarczami 320mm przód - taki pakiet do CooperS kosztuje 1900 EUR bez montażu
* pełny układ wydechowy JCW sport (od kolektora wydechowego począwszy) ze stali nierdzewnej z polerowaną końcówką
(2 rury) - tylko sama końcówka wydechu JCW kosztuje 550 EUR, cały układ 1700 EUR (bez montażu)"
było: MINI S R56 po stage 1 & 2: 211KM 313 Nm
jest: S3 8P stage 2 331KM 436 Nm
Nie chce się wymądrzać ale trochę nieprawdy jest w tych informacjach.
Twin scroll to jest pewna cecha konstrukcji dolotu spalin do turbosprężarki i MCS też ma takie turbo. Różnice prawdopodobnie leżą w rozmiarze turbiny lub sprężarki. Pakiet nie obejmuje wymiany turbo. Ponoć jest też dużo drobnych zmian mających na celu wzmocnienie silnika JCW.
Zawieszenie JCW jest opcjonalne nawet w JCW. Wiem, bo świadomie wybierałem tę opcję. Jakby co - jest twarde.
Skrzynia ponoć jest wzmocniona, ale nie zauważyłem żeby przełożenia były krótsze.
Co do szpery - w obu przypadkach była to opcja przed liftem, teraz już nie ma. Jestem tego pewny. EDLC jest opcjonalne po lifcie w MCS, jest standardem w JCW. Ale to nie jest prawdziwa szpera. Porównanie do M jest w ogóle śmieszne, bo te auta mają aktywny dyfer.
Hamulce i wydech - zgoda. Wydech JCW jest trochę męczący w trasie.
Bo dokładka Works do eS'ki nie dawała Works'a i taki Mini był słabszy. Sprężarka ma inne wielkości turbinek w środku.
Ze szperą właśnie jest ten myk, że eS'ka miał opcję na prawdziwą szperę, a JCW tylko elektronika. Teraz został tylko elektronik. Dlatego zdecydowałem się na eS'kę przed liftem
Standardowy wydech w eS'ce też jest męczący w trasie.
Ostatnio zmieniony 06 cze 2014, 18:32 przez Psztymucel, łącznie zmieniany 1 raz.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.