Wybor felgi na lato

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Ardarno

Wybor felgi na lato

Post autor: Ardarno »

Witam wszystkich forumowiczów!

Mam problem z wyborem felgi i opony pod opony letnie. Kupiłem moje MINI (R56) z oponami zimowymi Run Flat 175/60 R16 i chcialbym wymienic opony na letnie. Nie wiem jednak czy lepsze (pod wzgledem komfortu) bedzie pozostanie przy R16 i Run Flat czy wymiana felg na R17 i opony na 205/50 bez Run Flat.

Czy ktoś stawał przed podobnym wyborem i co polecacie

Pozdrawiam
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Re: Wybor felgi na lato

Post autor: maniujr »

Osobiście nie wyobrażam sobie jeździć bez runflat w przypadku jak nie masz zapasu w bagażniku...

Komfort na pewno będzie lepszy na 16" (amortyzowanie, pokonywanie dziur, noszenie w koleinach).

Cześć ;)
Ardarno

Post autor: Ardarno »

Myslalem o zakupie zestawu do awaryjnego wypelnienia opony w przypadku braku run flat

Komfort na 16 z Run Flatem o profilu 60 bedzie wiekszy niz na 17 50 bez Run Flat? Bo slyszalem ze Run Flat bardzo utwardza oponę i dlatego pytam na forum.

PS. Z racji tego ze nie moge jeszcze umieszczac postow w dziale handlowym - kupie biale felgi do mojego mini - rozmiar 16 lub 17 cali ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Post autor: satyr88 »

Temat był już wałkowany, przeszukaj forum. Ja jeżdżę na 17" runflat 205/45 i jest bardzo twardo, rzuca na boki na koleinach, ale do wszystkiego da się przyzwyczaić. Jak mi się zużyją to kupię bez runflata - na mieście wożę piankę uszczelniającą, a w długie trasy mam dojazdówkę.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

runflat bardzo utwardza, ale ja widzę w tym jeden duży plus, a mianowicie: kilka razy zaliczyłem konkretną dziurę i felgi są całe... (205/45/17)
Awatar użytkownika
bob.dsk
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: A45 AMG

Post autor: bob.dsk »

maniujr pisze:Osobiście nie wyobrażam sobie jeździć bez runflat w przypadku jak nie masz zapasu w bagażniku...
Cały czas bez runflat i nie mam zapasowego :cool:
R56 239km 342nm
Awatar użytkownika
Gutowski
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: r50

Post autor: Gutowski »

17/45/205
elegancko.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

bob.dsk pisze:
maniujr pisze:Osobiście nie wyobrażam sobie jeździć bez runflat w przypadku jak nie masz zapasu w bagażniku...
Cały czas bez runflat i nie mam zapasowego :cool:
no risk, no fun ;)

tylko ja codziennie robię 120km i nie chciałbym do domu wracać stopem ;)
cwieq

Post autor: cwieq »

Run Flat zdecydowanie
Pery
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI R50

Post autor: Pery »

Jeżdżę na rozmiarze 195/55/R16 i przesiadłem się z Run Flat-ów na normalne i jestem zadowolony. W moim R50 jest na wyposażeniu dojazdówka dlatego zdecydowałem się na przesiadkę. Komfort jazdy na pewno wzrósł. Miałem obawy co do wpływu zmiany na prowadzenie samochodu - run flaty mają bardzo sztywne boki niż standardowe opony, zaś sztywność boków nie pozostaje bez wpływu na ewentualne wychylenia boczne opony przy agresywniejszej jeździe. Jednakże profilaktycznie zakupiłem opony o wyższym indeksie prędkości (mające solidniejsze boki) i wszystko jest ok (jakiejkolwiek różnicy w stabilności bocznej nie zauważyłem).
ODPOWIEDZ