Konserwacja i czyszczenie skóry w MINI

Jak dbać o nasze auta

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
mookie
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Cooper R56, Countryman R60
MINI COUNTRYMAN 2.0 All4 EUROPA EDITION

Re: Konserwacja i czyszczenie skóry w MINI

Post autor: mookie »

ja kupiłem zestaw do czyszczenia i konserwacji skóry BMW i dzis bede testował.
soll
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: soll »

mookie pisze:ja kupiłem zestaw do czyszczenia i konserwacji skóry BMW i dzis bede testował.
I jak testy? Jesteś zadowolony z efektu?
Najlepsze efekty uzyskuje się po środkach Colourlock lub Gliptone, najpierw cleaner do oczyszczenia powierzchni, następnie preparat do odżywienia, na koniec LV jako minimalne zabezpieczenie przed UV i przetarciami.
Tak, zestawy kosztują ok 80-120 zł, ale są to dedykowane środki do pracy ze skórami samochodowymi.
Ponadto taki zestaw wystarcza na kilka aplikacji :wink:
Mitch
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Mitch »

soll pisze: Colourlock
Używam i polecam :wink:
Chemical Guys z mocniejszych lub do regularnej pielęgnacji Zymol też ma super środki.
soll
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Kosmetyki Swissvax'a lub Zymola to dobre środki, ale do systematycznej pielęgnacji.
W rankingu dużo środka za malą cenę przegrają :razz: .
Natomiast dają zużo frajdy z obcowania z luksusem :mrgreen:
Karoola.m

Post autor: Karoola.m »

Ja używam zwykłych chusteczki nawiązujących (takie jak do twarzy czy do rąk) i tez mam czyste skory i błyszczą sie i nic sie z nimi nie dzieje . A i nawet deskę rozdzielcza nimi przeczyszcze.polecam ;)
soll
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Karoola.m ok.
Niestety widziałem skóry dbane w ten sposób po 2-3 latach, były zniszczone przez środki zawarte w chusteczkach.
To co jest dobre dla ludzkiej skóry lub pupci niemowlaka, niekoniecznie jest dobre dla skóry która "pracuje" w aucie.
Naprawde dedykowane środki to nie jest lipa, na która wydaje sie tylko kasę, a można to samo zrobić byle czym.
Takie zawadiackie pytanie, czy kredka do malowania na papierze nadaje sie pod oczy? :mrgreen:
Karoola.m

Post autor: Karoola.m »

soll pisze:Karoola.m ok.
Niestety widziałem skóry dbane w ten sposób po 2-3 latach, były zniszczone przez środki zawarte w chusteczkach.
To co jest dobre dla ludzkiej skóry lub pupci niemowlaka, niekoniecznie jest dobre dla skóry która "pracuje" w aucie.
Naprawde dedykowane środki to nie jest lipa, na która wydaje sie tylko kasę, a można to samo zrobić byle czym.
Takie zawadiackie pytanie, czy kredka do malowania na papierze nadaje sie pod oczy? :mrgreen:
ja juz tak czyszcze 4 lata mojego mini, a nie oszczedzam siedzeń i wioze na nich wszystko:) na serio sie nic nie dzieje, moze te siedzenia co widziałes byly czyszczone np. chusteczkami do mebli . a te co ja uzywam to tylko do skóry , takze skoro dla ludzi dobre to dla samochodu tym bardziej. ale kiedys sprobuje te Twoje i dam znac o efekcie :)
soll
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

:wink:
Najważniejsze że jesteś zadowolona z efektu.
marcos24

Post autor: marcos24 »

Odpowiednia preparaty dobrze się sprawdzają np. z K2 lub Sonax. Jest poradnik co wybrać - http://www.motochemia.pl/pielegnacja-skorzanej-tapicerki-samochodowej-domowej-n-83.html. Słyszałem, że niektórzy też stosują pastę do butów.
beamish
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: beamish »

soll pisze:Najlepsze efekty uzyskuje się po środkach Colourlock lub Gliptone
Też stosuję Gliptone, szczególnie GT11, GT12, GT13, GT15, najtaniej kupisz tutaj http://wipers.pl/preparaty-do-tapicerki ... one,6.html
adik356

Post autor: adik356 »

Jest tylko jeden słuszny wybór do pielęgnacji skóry http://www.motochemia.pl/preparat-do-cz ... p-337.html . Nie zawiódł mnie jeszcze nigdy, więc polecam sprawdzić. Posiada dodatek SUN-STOP ,który zabezpiecza przed promieniowaniem UV i glicerynę która poprawia elastyczność. Ja używałem do jasnej skóry, ale mój znajomy pożyczył środek ode mnie i czyścił ciemną skórę i tak samo skutecznie działał, nie odbarwiał.
ODPOWIEDZ