Mini Cooper S R53 tuning
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Mini Cooper S R53 tuning
Witam!
Jestem szczęśliwym, aczkolwiek początkującym posiadaczem Coopera S R53 w wersji Checkmate. Zastanawiam się nad lekkim tuningiem i potrzebuję pomocy, bo nie bardzo się orientuję w tym, co czytam. Mam więc kilka pytań:
1. W jakim zakładzie (możliwie blisko Rzeszowa) można by się tym zająć (fajnie gdyby zakład już kiedyś przerabiał takie auto)?
2. Czy "podkręcenie" silnika do ok. 210-215km nie wpłynie jakoś znacząco na jego trwałość?
3. Czy wystarczy chip-tuning czy konieczna będzie wymiana części mechanicznych, a jeśli tak to których (czytałem o kółku od kompresora[jeśli tak to jakiej wielkości najlepiej], intercoolerze [jaki?], wydechu [jaki?] i układzie dolotowym [jaki?])?
4. Ile takie coś kosztuje mniej więcej (sam chiptuning widziałem za około 1200zł, ale w zakładzie w którym nie robili go jeszcze w MINI)?
Z góry proszę o wybaczenie kompletnej nieznajomości tematu i dziękuję za pomoc, pozdrawiam:)
Jestem szczęśliwym, aczkolwiek początkującym posiadaczem Coopera S R53 w wersji Checkmate. Zastanawiam się nad lekkim tuningiem i potrzebuję pomocy, bo nie bardzo się orientuję w tym, co czytam. Mam więc kilka pytań:
1. W jakim zakładzie (możliwie blisko Rzeszowa) można by się tym zająć (fajnie gdyby zakład już kiedyś przerabiał takie auto)?
2. Czy "podkręcenie" silnika do ok. 210-215km nie wpłynie jakoś znacząco na jego trwałość?
3. Czy wystarczy chip-tuning czy konieczna będzie wymiana części mechanicznych, a jeśli tak to których (czytałem o kółku od kompresora[jeśli tak to jakiej wielkości najlepiej], intercoolerze [jaki?], wydechu [jaki?] i układzie dolotowym [jaki?])?
4. Ile takie coś kosztuje mniej więcej (sam chiptuning widziałem za około 1200zł, ale w zakładzie w którym nie robili go jeszcze w MINI)?
Z góry proszę o wybaczenie kompletnej nieznajomości tematu i dziękuję za pomoc, pozdrawiam:)
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Re: Mini Cooper S R53 tuning
Chciałbym również zapytać czy warto zmienić świece zapłonowe oraz filtr powietrza, a jeśli tak to na jakie? Pozdrawiam
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 & Kuga 2.5T
Wymień kolko na 15% lub 17% intercooler na większy wkład filtra KN lub inny świece na nowe NGK zimniejsze iż tego co wyczytałem chiptuning nie jest niezbędny.
Każde wzmocnienie/wysilenie silnika skraca jego trwałość ale moc około 200km jest oferowana fabrycznie przez JCW wiec myślę ze jest "bezpieczna"
Każde wzmocnienie/wysilenie silnika skraca jego trwałość ale moc około 200km jest oferowana fabrycznie przez JCW wiec myślę ze jest "bezpieczna"
BMW MINI & FORD Diagnostyka Kodowanie Inpa ElmConfig DRL Światła i inne opcje.
- iad
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
wszystko jest opisane na forum, znajdziesz kilka postów na ten temat
-
- Nowy
Tuninng Mini Cooper R53
Witam
Ja też posiadam hmm..inaczej moja druga połowa posiada Mini Coopera S R53
Autko wyposażone jest w felgi Baracuda 18 + opony Hankook 215/35Z R18 w bdb stanie oraz sportowy wydech
Niestety jak dla zony za głośny i trochę za sztywne (twarde) zawieszenie
Chętnie się zamienię na orginalne 17 lub 16 z oponami w bdb stanie
Tłumik również oddam w dobre ręce w zamian za orginalny.
Proszę o info czy może ktoś jest chętny
Zdjęcia prześlę na maila bo mam jakis problem z wklejeniem ich tutaj
Ja też posiadam hmm..inaczej moja druga połowa posiada Mini Coopera S R53
Autko wyposażone jest w felgi Baracuda 18 + opony Hankook 215/35Z R18 w bdb stanie oraz sportowy wydech
Niestety jak dla zony za głośny i trochę za sztywne (twarde) zawieszenie
Chętnie się zamienię na orginalne 17 lub 16 z oponami w bdb stanie
Tłumik również oddam w dobre ręce w zamian za orginalny.
Proszę o info czy może ktoś jest chętny
Zdjęcia prześlę na maila bo mam jakis problem z wklejeniem ich tutaj
Pozdrawiam
Rafał
Rafał
Wyslij foto wydechu na omnix007@o2.pl mam oryginalny w bdb stanie i moze bysmy się wymienili takze jestem 1 w kolejce
- satyr88
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Ja jestem 2 w kolejce mam oryginalny wydech i felgi do r53. Zdjęcia podeślij na: giel.michal@wp.pl
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 & Kuga 2.5T
Wysyłałem pw wcześniej od was wiec ani 1 ani 2 nie jesteście, chyba ze i mnie ktoś uprzedził na pw
BMW MINI & FORD Diagnostyka Kodowanie Inpa ElmConfig DRL Światła i inne opcje.
-
- Nowy
Tuning ...
Witajcie
Pierwsze pytanie co to jest PW??
Zdjęcia felg zaraz wyślę a zdjęcie wydechu to już trudniejsza sprawa bo muszę gdzieś podjechać na jakąś ,,rampę" aby zrobić zdjęcia
Pierwsze pytanie co to jest PW??
Zdjęcia felg zaraz wyślę a zdjęcie wydechu to już trudniejsza sprawa bo muszę gdzieś podjechać na jakąś ,,rampę" aby zrobić zdjęcia
Pozdrawiam
Rafał
Rafał
Ty lepiej silnik naprawMitch pisze:Wyslij foto wydechu na omnix007@o2.pl mam oryginalny w bdb stanie i moze bysmy się wymienili takze jestem 1 w kolejce
Haha cięta ripostaB!G LAM3 pisze:Ty lepiej silnik naprawMitch pisze:Wyslij foto wydechu na omnix007@o2.pl mam oryginalny w bdb stanie i moze bysmy się wymienili takze jestem 1 w kolejce
Na razie się rozkłada i będzie ogień