Pompa wspomagania się nie wyłącza

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
syndrom86
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper R50 2002 1.6

Pompa wspomagania się nie wyłącza

Post autor: syndrom86 »

Witam,
tak wiem, temat pomp jest bardzo popularny. Na jakimś zagranicznym forum trafiłem już na podobny problem, ale każdy przypadek jest inny więc wybaczcie przydługi wstęp :)

Od początku. Swojego Coopera kupiłem jakieś 3 tygodnie temu, sprowadzony z Niemiec, produkcja 11/2002. Jeździłem nim jakieś 3 dni w warunkach miejskich i raz miałem przypadek, że poczułem coś na kształt braku wspomagania, a miało to miejsce jak dojeżdżałem na skrzyżowanie i jak stawałem przed domem. Mechanik zerknął na płyn (stan OK), ale przyznał, że na jego ucho to trochę głośnawa ta pompa.

Czwartego dnia wybrałem się w trasę ok. 500 km i po 100 km zatrzymałem samochód. Zgasiłem silnik - wiatrak/pompa pracowała. Poszedłem zjeść itd, po 15-20 minutach wróciłem, a wiatrak/pompa w dalszym ciągu pracowała. Ruszyłem w dalszą trasę. Po ok 200 km zrobiłem kolejny przystanek. Ta sama historia. Temperatura po trasie przekraczała 100 *C.
Gdy dojechałem na miejsce wiatrak/pompa dalej wyła. Kiedy po ok. godzinie chciałem odpalić silnik, okazało się, że nic z tego - wiatrak/pompa wyssała moc z akumulatora. Rozłączyłem klemy i po odczekaniu jakiejś pół godziny mogłem znowu włączyć silnik. Po ponad tygodniu użytkowania samochodu z rozłączaniem klemów za każdym razem gdy zatrzymywałem się na dłuższą chwilę prawie osiwiałem.
W międzyczasie zauważyłem jeszcze jedną rzecz - zniknął płyn chłodniczy i przestałem słyszeć wiatrak od chłodnicy. Śmierdzi problemami.

Wspomaganie pracuje bez zarzutu, ale wiatrak/pompa w dalszym ciągu się nie wyłącza. Czy mam się udać do elektryka, żeby posprawdzał co z wiatrakiem od pompy wspomagania (o ile w ogóle go mam?, ale tak mi się zdaje po odgłosach) i tam szukać przyczyny czy już szukać nowej pompy?

https://www.youtube.com/watch?v=2e2JXZ3hFgo

https://www.youtube.com/watch?v=mzJId74g8d0

Pomocy! :)

Piotrek
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Re: Pompa wspomagania się nie wyłącza

Post autor: satyr88 »

temat nie wyłączającej się pompy wspomagania był już poruszany i to nie dawno, użyj opcji szukaj
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

Jesteś pewien, że to pompa wspomagania ?

Jak nie masz płynu, a temp. jest 100, to układ chłodzenia próbuje schłodzić i chodzą, ale to wiatraki chłodnicy. Dolej płynu i zobacz czy się poprawi.

Wiatrak pompy wspomagania był opcją na ciepłe kraje. W moim odpadł zimą i jeżdżę drugi rok bez niego. Możesz śmiało odpiąć.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

Dopiero teraz obejrzałem filmiki. Wygląda na awarię pompy.
Awatar użytkownika
syndrom86
Nowy
Nowy

Czy ktoś z was może polecić coś konkretnego? Jakiegoś sprawdzonego sprzedawce na Allegro lub sklep online? Jesli sklep to szukac jakiejs konkretnej marki?
Awatar użytkownika
dawid
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto:

Post autor: dawid »

Miałem, przerabiałem. To samo, za kazdym postojem - wypiecie klemy ;) inaczej akumulator [*] pompa do wymiany albo regneracji (te same koszta chyba).

Mi sie fartnelo, gosc mial kilkanascie fabrycznie nowych pomp po jakies 350zl, ale to 5-6 lat temu, moglem brac wszystkie, interes zycia by byl haha wtedy w salonie pompa jakies 2500zl kosztowala.

pozdro techno
R60 | since 2006.
Awatar użytkownika
syndrom86
Nowy
Nowy

lub http://swiatmini.pl/sklep/index.php?id_product=46&controller=product ?

Polećcie coś proszę bo chciałbym już w pełni cieszyć się z jazdy, zamiast się zastanawiać czy mi się MINIak spali :)
B!G LAM3
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: B!G LAM3 »

syndrom86 pisze:lub http://swiatmini.pl/sklep/index.php?id_product=46&controller=product ?

Polećcie coś proszę bo chciałbym już w pełni cieszyć się z jazdy, zamiast się zastanawiać czy mi się MINIak spali :)
Nawet nie kupuj używanej. Jaki to ma sens przy tych cenach? Lepiej wydać parę stówek więcej i mieć pewność, że będzie służyć długo, niż kupować potencjalny złom, zwłaszcza że w tych modelach zawsze były problemy ze wspomaganiem (link)
Awatar użytkownika
lilith
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: lilith »

miałam podobny problem na zeszłą jesień, poszukaj jakiegoś ogarniętego ELEKTRONIKA. W moim przypadku był to koszt około 10 zł na zakup nowych tranzystorów i wszystko gra, poza tym że pompa głośno chodzi przy pełnym skręcie.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Kontakt:

lilith pisze:miałam podobny problem na zeszłą jesień, poszukaj jakiegoś ogarniętego ELEKTRONIKA. W moim przypadku był to koszt około 10 zł na zakup nowych tranzystorów i wszystko gra, poza tym że pompa głośno chodzi przy pełnym skręcie.
Dokładnie. Jeśli pompa działa ok, tylko się nie wyłącza tzn., że jakiś tranzystor albo przekaźnik padł, generalnie sterowanie, a nie sama pompa.
Awatar użytkownika
syndrom86
Nowy
Nowy

maniujr pisze:
lilith pisze:miałam podobny problem na zeszłą jesień, poszukaj jakiegoś ogarniętego ELEKTRONIKA. W moim przypadku był to koszt około 10 zł na zakup nowych tranzystorów i wszystko gra, poza tym że pompa głośno chodzi przy pełnym skręcie.
Dokładnie. Jeśli pompa działa ok, tylko się nie wyłącza tzn., że jakiś tranzystor albo przekaźnik padł, generalnie sterowanie, a nie sama pompa.
No właśnie, wspomaganie pracuje, trochę hałasuje, ale działa. Wiadomo, nie uniknę wymiany pompy w najbliższym czasie, ale jeśli mógłbym to odłożyć finansowo w czasie to właśnie teraz.

Zatem... czy ktoś z Was mógłby mi w sposób dokładny i rzeczowy sposób powiedzieć co jak i poczemu? Poproszę w jak najbardziej łopatologiczny sposób.

:)
Awatar użytkownika
lilith
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: lilith »

Tak jak pisałam z pompą udaj się do elektronika, tylko nie jakiegoś 'pana Mariana' z osiedla, tylko kogoś kto jest obyty z tematem i wie co się z czym je. W poniedziałek wieczorem mogę Ci dać znać jakie konkretnie elementy pompy trzeba było wymienić w moim przypadku :)
Awatar użytkownika
syndrom86
Nowy
Nowy

Już mnie oczy bolą od czytania o potencjalnych przyczynach mojego problemu.Spróbuję ją dać do odczyszczenia. Jeśli problem nie zniknie to prawdopodobnie spróbuję skorzystać z porady i wymienię tranzystory.

W przed-ostateczności sięgnę po wymianę jednostki sterującej takiej jak ta: http://allegro.pl/pompa-wspomagania-ele ... 34584.html - co myślicie?

Pojeździmy, zobaczymy. Jak zdechnie to kupię chyba zamiennik TRW.

Trzymajcie kciuki :)
Awatar użytkownika
syndrom86
Nowy
Nowy

No i po kłopocie. Wymieniona cala jednostka sterująca, bo to właśnie ona jest główną przyczyną wszystkich problemów. Dokładnie spalił się jeden z tranzystorów, taki mały, czarny, podłuzny. Po wymontowaniu było aż czuć spalenizne.

Wszystko już smiga jak należy :)
ODPOWIEDZ