Rozmiary panewek - duży problem
-
- Nowy
- Posiadane auto: R53 COOPER S
Rozmiary panewek - duży problem
Witam mam spory problem z doborem panewek do miniaka, po wykryciu delikatnych stuków na panewkach postanowiłem je wymienić, wedle katalogu mini VIN ostatnie 7 znaków TE95149
powinny tu być panewki STD 44,00 MM nr katalogowy 11 24 1 492 122 i tu zaczyna się problem zamówiłem takowe i niestety nie pasują, są o wiele za małe po nałożeniu na wał brakuje około 3- 4 MM aby się zeszły, mierzyłem wał ale tylko suwmiarką nie mam nic lepszego i jak dla mnie jest 46 MM oryginalne panewki które zostały zdięte mają oznaczenie STD 075AA i po pomiarze wewnętrznym mają 46,5 MM (oczywiście są trochę wytarte) moje pytanie
- czy spotkał się ktoś z czymś takim
- jak zidentyfikować to cudo STD 075AA ( oczywiście rozmiar) szukałem w necie ale bez sukcesów
powinny tu być panewki STD 44,00 MM nr katalogowy 11 24 1 492 122 i tu zaczyna się problem zamówiłem takowe i niestety nie pasują, są o wiele za małe po nałożeniu na wał brakuje około 3- 4 MM aby się zeszły, mierzyłem wał ale tylko suwmiarką nie mam nic lepszego i jak dla mnie jest 46 MM oryginalne panewki które zostały zdięte mają oznaczenie STD 075AA i po pomiarze wewnętrznym mają 46,5 MM (oczywiście są trochę wytarte) moje pytanie
- czy spotkał się ktoś z czymś takim
- jak zidentyfikować to cudo STD 075AA ( oczywiście rozmiar) szukałem w necie ale bez sukcesów
- Załączniki
-
- jak widać 46,5
- obraz kopia.jpg (145.58 KiB) Przejrzano 918 razy
- se7ven
- Super użytkownik
- Posiadane auto: Mini, Triumph Dolomite Sprint, Triumph TR7
Re: Rozmiary panewek - duży problem
Panewki mierzysz w korbowodzie średnicówką, wał mikrometrem.
Jak nie masz takich narzędzi jedź do warsztatu szlifierskiego to sprawdzą co i jak.
Jak nie masz takich narzędzi jedź do warsztatu szlifierskiego to sprawdzą co i jak.
wolnossący 1,3 112KM/6700 , 138Nm/5197
-
- Nowy
Dzięki za odpowiedź ale tu bardziej chodzi o to że wał ma 46 mm a powinien katalogowo 44 pomierzenie mikrometrem nic nie da bo tu chodzi o 2 mm a nie setne milimetra, myślę że poprzedni właściciele coś kombinowali ( auto przywiezione z Włoch) nie bardzo wiem co dalej z tym zrobić dokupić nowy wał z panewkami czy kombinować ze szlifem i dobieraniem panewek, przy nowym wale może się okazać że nie będzie pasowało posadowienie wału.
Dodatkowo nasuwa się pytanie co kierowało kimś kto to zakładał, co może to dać , dodam że miska i pozostałe elementy silnika wyglądają tak jak wyglądać powinny w oryginalnym silniku i są zgodne z katalogiem.
Dodatkowo nasuwa się pytanie co kierowało kimś kto to zakładał, co może to dać , dodam że miska i pozostałe elementy silnika wyglądają tak jak wyglądać powinny w oryginalnym silniku i są zgodne z katalogiem.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
I co z tym wałem? Błąd pomiaru czy faktycznie jakaś rzeźba?
-
- Nowy
Po dokładnych pomiarach wał faktycznie ma 46mm dobrali mi panewki no i lipa trzy korby oki a na czwartej mimo nowych panewek luzy brakuje wału , zostaje tylko wytarganie wału i do regeneracji oczywiście jak się da albo wymiana na nowy - tylko jaki ? skoro nikt nie jest w stanie stwierdzić co tam jest włożone.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Podaj mi proszę dokładne wymiary tych panewek, wymiar wewnętrzny, zewnętrzny i szerokość. Poszukam w specjalistycznym katalogu i może ustalimy co to za wał.
Beamish widze, że masz dużo wiadomości na temat tych jednostek. Potrzebuje do r53 S wał z korbami i miałbyś jakiś pomysł? Poobracało mi 4 panewki a jako, że silnik ma być wzmacniany i to sporo nie chcemy za bardzo nic regenerwać i dorabiać. Jak to u Ciebie wyglądało?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Wał możesz dać na II szlif, bo pierwszy pewnie nie wyda, a korby nowe oryginalne ok. 750zł kpl. w BMW (do 250KM dadzą radę) lub coś lepszego http://www.1320.co.uk/1320-r53-mini-coo ... cting-rods
-
- Nowy
Właśnie dzisiaj kończę wyciąganie silnika i w końcu wytargam ten ustroński wał zobaczymy co z nim, ale nie ukrywam że wolałbym nowy plus nowe korby, Mitch daj znać jaki masz wymiar wału na korbach czy 44 mm tak jak w katalogu czy może 46 mm jak u mnie.
Jutro Ci powiem jaki wymiar. Nowy wal i korby to 1/3 ceny auta... Jutro najprawdopodobniej będę wiedział co z moim silnikiem zrobię. Kiepsko z częściami do niego...
- monsterk
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Jak masz taki burdel na wale to masz jeszcze wiele podzespołów do weryfikacji, ciekawi mnie remont silnika bez kompletnej rozbiórki
-
- Nowy
Raczej o remoncie silnika bez kompletnej rozbiórki to nie ma co marzyć, u mnie rozebrałem prawie 90% zastanawiam się tylko czy wyciągać całość ze skrzynią czy może w miniaku da rade po rozpięciu sam silnik, od strony rozrządu jest naprawdę mało miejsca żeby go przesunąć więc może być problem i nie zejść ze skrzyni, co do cen to jeszcze nie szukałem bo jak pisałem wcześniej wiedzą co to za wał bo na pewno nie katalogowy a więc i korby inne, myślę że będę musiał coś dorabiać, jak Byście znali przybliżone ceny nowego wału lub korb to był bym wdzięczny.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Przykładowo z oryginału:
Wał z panewkami głównymi 3200zł
Korby komplet 770zł
Panewki korbowe komplet 830zł
Silnik wyciągaj wraz ze skrzynią, zobacz kolejność na filmikach na YT.
Wał z panewkami głównymi 3200zł
Korby komplet 770zł
Panewki korbowe komplet 830zł
Silnik wyciągaj wraz ze skrzynią, zobacz kolejność na filmikach na YT.
770zł to za kpl 1 sztuke? Czyli 4 sztuki 3080?
Przepraszam z pp. u mnie jest 46mm, ale wał do kosza się nadaje taka sieka Co ciekawe pierścienie nie zjechane a w głowicy też nie widać nic strasznego a oleju pożarł co nie miara...