gaz
Re: gaz
A nie można przełożyć filtra do tego samego zbiornika co jest pompka?
Wlew jest z lewej strony,a więc w którym baku jest pompka a gdzie filtr?
Wlewamy paliwo do zbiornika z lewej strony i z tego idzie do silnika paliwo czy jest przelewane do drugiego i wtedy poprzez filtr do silnika?
Wlew jest z lewej strony,a więc w którym baku jest pompka a gdzie filtr?
Wlewamy paliwo do zbiornika z lewej strony i z tego idzie do silnika paliwo czy jest przelewane do drugiego i wtedy poprzez filtr do silnika?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
TU masz LINK:
http://www.pelicanparts.com/techarticles/MINI/17-FUEL-Fuel_Pump_and_Filter_Replacement/17-FUEL-Fuel_Pump_and_Filter_Replacement.htm
Wszystko ładnie masz na zdjęciach. A paliwo pobierane jest z filtra do silnika, tak mi się wydaje.
http://www.pelicanparts.com/techarticles/MINI/17-FUEL-Fuel_Pump_and_Filter_Replacement/17-FUEL-Fuel_Pump_and_Filter_Replacement.htm
Wszystko ładnie masz na zdjęciach. A paliwo pobierane jest z filtra do silnika, tak mi się wydaje.
Instalacja gazowa
Witam, 2 miesiące temu założyłem instalację gazową BRC (sierpień 2014) do swojego Mini Coopera S którego kupiłem 6 miesięcy temu. Mini z 2004 roku prawdopodobnie po małym tunningu, ma jakoś 180/190 koni, fabrycznie z VIN ma 170 Postanowiłem się podzielić tą opinią dla osób które potrzebują informacji o instalacji gazowej.
Po 2 miesiącach i przejechaniu 5 tysięcy kilometrów na wakacje w różne części Polski jestem bardzo ale to bardzo zadowolony !
Instalacja BRC kosz 2800 zł montowany w autoryzowanym punkcie w Świdnicy, butla 40 lub 45 litrów ale wchodzi 34
Teraz najważniejsze SPALANIE: dane odnoszą się do mojego dwudziestoletniego sposobu jazdy, czasami spokojnie, a czasami ostro:
Średnie spalanie 12 litrów lpg, tylko w mieście 13.5 litra
Trasa 110-120: 12 litrów Trasa 160-170: 14 litrów
Przy ściganiu się i przyśpieszaniu do odcięcia 16 litrów gazu : ) (nie ma różnicy w mocy na lpg czy benzynie)
Co do akumulatora koło butli wyciągniętego ze swojego pierwotnego miejsca po zaciągnięciu się opinii fachowców jest to może nie wygodne rozwiązanie, lecz na pewno najbardziej rozsądne i przemyślane - w przypadku wymiany czy awarii akumulatora trzeba rozbierać całe auto, nie mówię już o ewentualnym wypadku i odłączenia akumulatora przez straż pożarną.
Na koniec najlepsza, choć na początku się tego obawiałem i nie byłem przekonany -> wlew gazu mam pod maską, tak pod maską.. nic nie muszę dokręcać ani nie mam uszkodzonego zderzaka, po prostu na stacji otwieram maskę i tankuję : )
Po 2 miesiącach i przejechaniu 5 tysięcy kilometrów na wakacje w różne części Polski jestem bardzo ale to bardzo zadowolony !
Instalacja BRC kosz 2800 zł montowany w autoryzowanym punkcie w Świdnicy, butla 40 lub 45 litrów ale wchodzi 34
Teraz najważniejsze SPALANIE: dane odnoszą się do mojego dwudziestoletniego sposobu jazdy, czasami spokojnie, a czasami ostro:
Średnie spalanie 12 litrów lpg, tylko w mieście 13.5 litra
Trasa 110-120: 12 litrów Trasa 160-170: 14 litrów
Przy ściganiu się i przyśpieszaniu do odcięcia 16 litrów gazu : ) (nie ma różnicy w mocy na lpg czy benzynie)
Co do akumulatora koło butli wyciągniętego ze swojego pierwotnego miejsca po zaciągnięciu się opinii fachowców jest to może nie wygodne rozwiązanie, lecz na pewno najbardziej rozsądne i przemyślane - w przypadku wymiany czy awarii akumulatora trzeba rozbierać całe auto, nie mówię już o ewentualnym wypadku i odłączenia akumulatora przez straż pożarną.
Na koniec najlepsza, choć na początku się tego obawiałem i nie byłem przekonany -> wlew gazu mam pod maską, tak pod maską.. nic nie muszę dokręcać ani nie mam uszkodzonego zderzaka, po prostu na stacji otwieram maskę i tankuję : )
- Załączniki
-
- 6.jpg (189.88 KiB) Przejrzano 606 razy
-
- 7.jpg (129.74 KiB) Przejrzano 608 razy
To już nie lepiej było zrobić wlew w bagażniku. Bliżej butli (krótszy przewód) i łatwiejszy dostęp (skoro i tak trzeba coś otwierać to chyba łatwiej bagażnik)
Co do akumulatora to faktycznie niegłupie rozwiązanie
- BeMoL
- Super użytkownik
- Posiadane auto: MINI Cooper S Cabrio
Nie jestem przeciwnikiem instalacji gazowych, montowalem do czterech samochodów - w tym 3 BRC- byłem zadowolony, jednak ten widok bagażnika to jest jakiś dowcip i koszmar w jednym wydaniu. Bez urazy ale musiałem wyrazić swoją opinie. Po prostu nie wierzę co widzę
Chciałem dodać, że żarniki żarówek w żadnym aucie nie lubią wstrząsów. W mini R50//53 reflektory są kozacko zamontowane ale za każdym razem przy tankowaniu będziesz musiał trzasnąc maską. Silniczki reflektorów też tego nie lubią (przerabiałem temat). I ba koniec linka otwierania pokrywy silnika bywa kapryśna (temat na forum sprzed tygodnia).
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
W bagażniku zdecydowanie lepiej by byłodawerd pisze:To już nie lepiej było zrobić wlew w bagażniku. Bliżej butli (krótszy przewód) i łatwiejszy dostęp (skoro i tak trzeba coś otwierać to chyba łatwiej bagażnik)
Ja mam zbiornik na stelażu i mogę go podnieść, aby dojść do aku. Dzięki temu wchodzi 40litrów, a co do odcięcia prądu, to przecież jest główny + pod maską i tam można ciąć.
-
- Wiarus
- Kontakt:
STAKO najmniejszy walcowy robi 22l (wchodzi 16). Długość 256mm, czyli zajmie ok 1/3 bagażnika, ale nie zrobisz 150km na tym...
http://www.stako.pl/index.php?id=produc ... 11&lang=pl
http://www.stako.pl/index.php?id=produc ... 11&lang=pl
-
- Wiarus
- Kontakt:
przeczytaj od początku cały wątek, bo nie chcę mi się znowu tłumaczyć komuś, kto nie rozumie, po co i dlaczego się oszczędza $...dawid pisze:BEKA Z GAZU, nie wiem jak można zakładać do takiego auta. Ani bagażnika ani nic. Kto i po co w ogóle założył ten temat??
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper D 2011
Ja mam zwykle mini 1,6
Butla mieści 20l gazu i zamontowana jest pod podłogą bagażnika (miejsce na koło dojazdowe)
Wlew mam w progu po lewej stronie, listwa jest czarna takze korek prawie nie jest widoczny.
Tym sposobem mam wolny bagaznik na zakupy, wchodzi zgrzewka wody i dwa chleby
Butla mieści 20l gazu i zamontowana jest pod podłogą bagażnika (miejsce na koło dojazdowe)
Wlew mam w progu po lewej stronie, listwa jest czarna takze korek prawie nie jest widoczny.
Tym sposobem mam wolny bagaznik na zakupy, wchodzi zgrzewka wody i dwa chleby
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Przeczytaj kto założył ten temat, bo pouczasz a sam najpierw zacznij czytać od początku.maniujr pisze:przeczytaj od początku cały wątek, bo nie chcę mi się znowu tłumaczyć komuś, kto nie rozumie, po co i dlaczego się oszczędza $...dawid pisze:BEKA Z GAZU, nie wiem jak można zakładać do takiego auta. Ani bagażnika ani nic. Kto i po co w ogóle założył ten temat??
R60 | since 2006.