PrzywtaćWszystkich wypada...
PrzywtaćWszystkich wypada...
Hej jestem Tu nowy , chciałbym pozdrowićwszystkich użytkowników Mini , a tak w ogóle to chyba czas aby wrzucić parę fotek mojego wynalazku ..
W skrócie to R50 2002 , ale chyba pierwszy taki projekt ponieważ pod maską ....
siedzi napęd od Renault.
wiecej niebawem
Pozdrawiam
W skrócie to R50 2002 , ale chyba pierwszy taki projekt ponieważ pod maską ....
siedzi napęd od Renault.
wiecej niebawem
Pozdrawiam
- BlueAntubis
- Nowy
- Posiadane auto:
Re: PrzywtaćWszystkich wypada...
Jest on koloru srebrnego z dodatkiem żółtym ?xD
- Gutowski
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: r50
jak z silnikiem renault? ;O
opisz to trochę
opisz to trochę
HEJ , tak jest srebrny z żółtą wstawkąkoloru sirius z Renault taki tam ... akcent ..
generalnie silnik jaki wsadziłem to K4M , 1.6 16v DOHC z megane ii razem ze skrznią JB3 a wszystko dlatego że kupiłem bez napędu , blacharsko był bardzo ładny uszkodzony z przodu z lewej strony , natomiast napęd został wyjety do innego który miał automat i tam padł , wiele nie myśląc bo cena była bardzo atrakcyjna pojechałem z lawetą i tak się zaczęło gdy już udało sie naprawic i doprowadzic całe auto do porządku przyszedł czas na ... wsadzenie napędu i ....
zaczęły się schody ... skrzynia 3tys silnika ze 2,5 tys troszke się wk... ponieważ w życiu nie dam 3tysiaków za pieciobiegowego manuala ... a że tylko w zasadzie naprawiam Renault ... to wpadł mi pewien pomysł do głowy ... cdn... wkrótce dalej opisze i wrzucę fotki tylko muszę zmniejszyć ich wagę Pozdr.
generalnie silnik jaki wsadziłem to K4M , 1.6 16v DOHC z megane ii razem ze skrznią JB3 a wszystko dlatego że kupiłem bez napędu , blacharsko był bardzo ładny uszkodzony z przodu z lewej strony , natomiast napęd został wyjety do innego który miał automat i tam padł , wiele nie myśląc bo cena była bardzo atrakcyjna pojechałem z lawetą i tak się zaczęło gdy już udało sie naprawic i doprowadzic całe auto do porządku przyszedł czas na ... wsadzenie napędu i ....
zaczęły się schody ... skrzynia 3tys silnika ze 2,5 tys troszke się wk... ponieważ w życiu nie dam 3tysiaków za pieciobiegowego manuala ... a że tylko w zasadzie naprawiam Renault ... to wpadł mi pewien pomysł do głowy ... cdn... wkrótce dalej opisze i wrzucę fotki tylko muszę zmniejszyć ich wagę Pozdr.
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, 14:20 przez MINI k4m, łącznie zmieniany 2 razy.
mógłbyś też wrzucić fotke komory silnika, jak to tam z motorem renault wygląda
- Gutowski
- Swój Człowiek
tez mnie to ciekawi.
A tak to wyglądało ...
z dnia zakupu ... i inne fotki
- Załączniki
-
- IMG_0044.jpg (160.91 KiB) Przejrzano 1182 razy
-
- lapa.jpg (158.69 KiB) Przejrzano 1180 razy
-
- srodek.jpg (165.02 KiB) Przejrzano 1178 razy
-
- lapa.jpg (158.69 KiB) Przejrzano 1178 razy
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, 17:18 przez MINI k4m, łącznie zmieniany 2 razy.
fotki cdn
ogólnie mam jeszcze ich pare ...
reasumując napęd z renault ogarnia komputer z mini siemens na 2 programie jako 115km , wszystko działa i fajnie śmiga a jak mi sie rozleci skrzynia to za 450 zl spokojnie kupie sobie inna , no i mam DOHC i zmienną fazę rozrządu (której nie uzywam na razie) spalanie też ok tylko 5 bieg był trochę krótki to założyłem przełożenia z clio 1,5dci jako ciekawostka na dziś za nim jakieś 4700km i wszytko oki , sam jestem ciekawy jak komputer z bmw tak ładnie adaptuje siędo całkiem innego silnika ..
reasumując napęd z renault ogarnia komputer z mini siemens na 2 programie jako 115km , wszystko działa i fajnie śmiga a jak mi sie rozleci skrzynia to za 450 zl spokojnie kupie sobie inna , no i mam DOHC i zmienną fazę rozrządu (której nie uzywam na razie) spalanie też ok tylko 5 bieg był trochę krótki to założyłem przełożenia z clio 1,5dci jako ciekawostka na dziś za nim jakieś 4700km i wszytko oki , sam jestem ciekawy jak komputer z bmw tak ładnie adaptuje siędo całkiem innego silnika ..
- Załączniki
-
- IMG_0183.jpg (102.24 KiB) Przejrzano 1176 razy
-
- przod.jpg (155.85 KiB) Przejrzano 1164 razy
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, 17:31 przez MINI k4m, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gutowski
- Swój Człowiek
no jest mega!
Jaką ma moc? sam malowałeś środek?
Jaką ma moc? sam malowałeś środek?
Tak cała praca wszystko zrobiłem sam z pomocą kolegi , blacharkę , lakier , srodek no i wsadzenie napędu z renault , jeśli chodzi o moc to powiem że jest dobrze , w teorii powinno wyjść lepiej niż na W10 ponieważ ten silnik ma dwa wałki i dużo wieksze porty w głowicy w megane mial 113km , ale kolektor wydechowy z coopera s jest 4 w 2 w 1 i to dużo dało wtryski też założylem z 2,0 (F4R 137km) bo na orginalnych z mini 1,6 brakowało mocy górą , teraz wydaje mi się ze około 125 bedzie może wiecej , wiem że to nie cooper s ale za to naprawy tego napedu są śmiesznie tanie a i dostępność cześci całkiem inne , założenie było takie aby zrobic to tak aby nie przerabiać budy . lap z mini itp. więc wszystko jest na adapterach czy się opłacało ? chyba tak bo diesel był z toyoty , W10 to brazylijski Tritec a nowsze mają naped z Peugeota a w ogóle to z tym pomysłem na ten silnik to zaczeło sie od tego że jak przeglądalem wiazke z silnika w10 bo znalazłem a aucie patrzęna kostki i ta od przepustnicy wydała mi się bardzo znajoma ... wziąlem przepustnice z megany klik i pasuje , mysle hmm no to w sumie zamiast wydać jakieś 5500 na naped lepiej zaadaptowac naped z megany który stoi bezczynnie bo został po swapie na R26 , największym wyzwaniem było sprawdzenie ile zebów ma koło od czujnik położenia wału w W10 i okazało sie że 58 czyli tyle samo co K4m wtedu już wiedziałem że to odpale , reszta to małe piwo czujnik , sondy itp cewki za pomocąWDS i VISU z renault elektryke ogarnąłem , alternator wylądował z tyłu ale z mini jedyne co mi pozostało to w wolnym czasie zamontoaćsprężarke z klimy , a ajesłi chodzi o pompe wspomagania ZKW polecam szybką wymianę łożysk na silniku bo moja strasznie buczała i sięwyłączala po wymianie w ogóle jej nie słychać
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, 18:00 przez MINI k4m, łącznie zmieniany 1 raz.
- Gutowski
- Swój Człowiek
mega projekt. szacunek
Dziekuje , w sumie to jestem z niego bardzo zadowolony fajnie śmiga a co najważniejsze bardziej go nie rozszabrowali jest uratowany a na przyszły sezon dostanie Dare RS 8,5 i 9J na 16 bo na BBSy mnie zabardzo nie stać
Ostatnio zmieniony 11 lis 2014, 18:10 przez MINI k4m, łącznie zmieniany 1 raz.