Panel klimatyzacji R53 - problem???

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Panel klimatyzacji R53 - problem???

Post autor: Alfik30 »

Witam,
Bardzo proszę użytkowników MINI R50-doR53 - model do 2006r, o sprawdzenie nastawów klimatyzacji automatycznej. Po prawej stronie od wyświetlacza temperatury mamy 3 przyciski: Pierwszy od góry - nadmuch na szybę, środkowy - na powiedzmy to - głowę i dolny - na nogi. W moim miniaku nie mogę załączyć wszystkich trzech przycisków na raz, mogę tylko dwa, tj, albo szyba - nogi, albo głowa - nogi, albo głowa - nogi. Nie mam możliwości jednoczesnego włączenia nawiewu szyba- głowa. ( a było by to przydatne kiedy parują boczne szyby) Nie wiem czy mam coś skopane w sterowniku czy ten typ tak ma. Jeszcze raz proszę o sprawdzenie.
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Re: Panel klimatyzacji R53 - problem???

Post autor: STi77 »

Nie problem. Właśnie sprawdziłem. Ten typ tak ma. Jest dokładnie tak jak opisujesz. Dodatkowo po włączeniu nawiewu na przednią szybę z automatu włącza się podgrzewanie tylnej.
Awatar użytkownika
Alfik30
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Cooper S - R53

Post autor: Alfik30 »

Dokładnie, w moim miniaku przy nawiewie na przenią szybę włącza się z automatu nie tylko ogrzewanie tylnej ale i przedniej szyby, przez co strasznie cierpi akumulator ( jest ciągle niedoładowany).
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Post autor: satyr88 »

u mnie jest to samo, kiedy włączę nadmuch na szybę, ogrzewa się też tylna. To nie jest największym problemem, bardziej denerwuje mnie, że kiedy uruchomie nawiew na szybę to z automatu zaczyna wiać na maxa.. i niestety nie da się regulować mniejszej siły nadmuchu, bo kiedy chcę zmniejszyć siłe nawiewu to automatycznie mi się wyłącza nawiew na szybę i przełącza na ogólny..

w innych trybach np, nawiew na twarz czy nogi można ustawić siłę nawiewu bez problemu, podejrzewam, że tak ta klima automatyczna jest zaprogramowana fabrycznie
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

pogrzebcie w ustawieniach, podejrzewam ze da sie wylaczyc nawiew np

w mojej marce sa kombinacje klawiszy na klimatroniku ktorymi mozna pewne funkcje wlaczac / wylaczac
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
satyr88
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MCS R53
Kontakt:

Post autor: satyr88 »

STi77 pisze:Nie problem. Właśnie sprawdziłem. Ten typ tak ma. Jest dokładnie tak jak opisujesz. Dodatkowo po włączeniu nawiewu na przednią szybę z automatu włącza się podgrzewanie tylnej.
Już wiem jak wyłączyć ogrzewanie tylnej szyby, przy włączonym nawiewie na przód - wystarczy 2 razy nacisnąć przycisk nawiewu na szybę - wtedy ogrzewanie tyłu gaśnie i można regulować też siłę nawiewu na przód ;)
Sebastian_O
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Sebastian_O »

Cenna informacja... Dzięki.
ODPOWIEDZ