Alternator Mini One 2001 rok, 1598 cm3, 90 KM
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini One 2001
Alternator Mini One 2001 rok, 1598 cm3, 90 KM
Witam wszystkich. Proszę o pomoc w następującej sprawie: przedwczoraj zaświeciła sie kontrolka aku. Miniak odpalil jeszcze dwa razy pod sklepem a pod domem już padl. Zmierzylem napięcie aku - 12 volt. Podłączyłem do ladowarki, pokazała że aku jest "pusty". Ladowalem przez 12 godzin. Dzis Miniak odpalił elegancko ale kontrolka dalej swieci. Nie działa wspomaganie i zapalają sie wszystkie możliwe kontrolki, przejechalem 30 km i wyłączył sie prędkościomierz i obrotomierz. Zatrzymalem auto i zmierzylem aku... 9,8 volt i zauwazylem ze nie ma ladowania. Normalnie na luzie powinno byc okolo 12,8 volt a przy 2500 obr okolo 14 volt. Sorry jesli wartosci nie są dokladne ale chodzi mi o zasadę. Znalzlem wtyczke ktora ulokowana jest nad alternatorem, rozpiąlem ją i tam sa trzy piny. Jak mierze miedzy nimi to miernik pokazuje mi minus 1 volt. Jak zamieniam elektrody w mierniku to miernik pokazuje 0 volt. Pytanie czy to wlasciwa wtyczka i jakie powinno byc na niej napiecie. Albo w jaki prostszy sposob mogę sprawdzic czy alt jest dobry aha, bezpieczniki są ok.Dziekuje z góry za pomoc i sugestie.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Alternator Mini One 2001 rok, 1598 cm3, 90 KM
popatrz czy napiecie przy wylaczonym i wlaczonym silniku jest takie samo
sprawdz czy instalacja ( kabel pradowy altek-aku, przewod masowy ) nie jest zlamany, upalony,
pasek jest?
sprawdz czy instalacja ( kabel pradowy altek-aku, przewod masowy ) nie jest zlamany, upalony,
pasek jest?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini One "liquid yellow" 1.6 Benzyna; 07.2004 rok produkcji
Re: Alternator Mini One 2001 rok, 1598 cm3, 90 KM
Mialam to samo, pomógł nowy akumulator.