Witam Wszystkich,
Mam pytanie zakupiłem 3 dni temu Clubmana z 2009 roku w dieslu, dla mojej narzeczonej, autko ma fajne wyposażenie, ale brakuje w nim tylko sterowania w kierownicy...
Czy istnieje możliwość zakupienia kierownicy z sterowaniem i założenia jej w tym aucie?
Co musiałbym jeszcze dodatkowo zrobić/wymienić, żeby wszystko działało, czy jest to jakaś skomplikowana i droga operacja?
Pozdrawiam Wszystkich użytkowników Forum i dziękuję z góry za pomoc...
Niebawem załączę zdjęcia naszego cuda...
Sterowanie w kierownicy Mini Clubman
Re: Sterowanie w kierownicy Mini Clubman
Oprócz kierownicy ze sterowaniem , napewno czeka Cię wymiana taśmy pod kierownicą na zwijak ze sterowaniem. Zobacz także czy w instalacji masz dodatkową wtyczkę do taśmy która jest nie podłączona do twojej bo jeśli takowej nie będzie to trzeba by jeszcze pogrzebać w instalacji, a to już grubsza sprawa.
Oprócz kierownicy ze sterowaniem , napewno czeka Cię wymiana taśmy pod kierownicą na zwijak ze sterowaniem. Zobacz także czy w instalacji masz dodatkową wtyczkę do taśmy która jest nie podłączona do twojej bo jeśli takowej nie będzie to trzeba by jeszcze pogrzebać w instalacji, a to już grubsza sprawa.
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Witam,
Chcialbym odswiezyc swoj temat.
Szukam czesci do tego, aby wymienic zwykla kierownice trojramienna na kierownice trojramienna z multifunkcja i tu mam dosyc duzy problem z zakupem zwijaka, bo sam nie wiem jakiego dokladnie mam szukac, a sprzedajacy nie wiedza co sprzedaja...
Czy wyposazenie jakie posiadam teraz w aucie, ma jakis wplyw na zakup nowego zwijaka?
Moje wyposazenie to:
- automatyczne swiatla
- automatyczne wycieraczki
- bluetooth
- w zwijaku posiadam regulacje do lamp ( po lewej stronie pokretlo )
Czy ktos moze pomoc mi w zakupie takiego zwijaka, tzn napisze jaki dokaldnie mam kupic ( numer czesci ), a moze ktos posiada na sprzedaz taki zwijak i kierownice....
dziekuje z gory za pomoc.
Pozdrawiam
Szukam czesci do tego, aby wymienic zwykla kierownice trojramienna na kierownice trojramienna z multifunkcja i tu mam dosyc duzy problem z zakupem zwijaka, bo sam nie wiem jakiego dokladnie mam szukac, a sprzedajacy nie wiedza co sprzedaja...
Czy wyposazenie jakie posiadam teraz w aucie, ma jakis wplyw na zakup nowego zwijaka?
Moje wyposazenie to:
- automatyczne swiatla
- bluetooth
Czy ktos moze pomoc mi w zakupie takiego zwijaka, tzn napisze jaki dokaldnie mam kupic ( numer czesci ), a moze ktos posiada na sprzedaz taki zwijak i kierownice....
Pozdrawiam
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
realoem.com
porownaj sobie czesci
porownaj sobie czesci
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Niekoniecznie musisz wymieniać manetki ,może być tak ze twój komputer obsługuje multifunkcje i tempomat.bartas_zg pisze:Witam,
Moje wyposazenie to:
- automatyczne swiatla
- bluetooth
Pozdrawiam
Trzeba spróbować najpierw komputerem włączyć funkcje, numer części sprawdzisz na etk.cc
- heiker
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R60
Zdejmij sobie najpierw manetki i zobacz jaki jest na nich numer seryjny. Z tego co piszesz o swoim wyposazeniu, to Twoje manetki powinny już obsługiwać multifunkcje w kierownicy (bo masz światła i wycieraczki automatyczne). Do nich potrzebne są inne manetki.
Nie wiem jaki typ Mini masz i z którego roku. Najlepiej jakbyś podał 7 ostatnich znaków z VINu, to można sprawdzić na wspomnianym powyżej realoem.com jakie manetki są Ci potrzebne i po zdemontowaniu upewnisz się, czy Twoje są już OK.
Tutaj masz linka do zwijaka dla R55 LCI z 2012/12. Wszystkie zwijaki tutaj na stronie mają wsparcie dla MFL, czyli kierownicy multifunkcyjnej.
Jeśli są OK, to wystarczy nowa kierownica, zakodowanie komputera i będzie działało.
Co jeszcze ważne, manetki są wspólne dla wszystkich modeli Mini 2009-2013. Widać to na tej stronie (manetki z MFL i czujnikiem deszczu, bez Xenonów) http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... 1319253768
To samo jest z kierownicą http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=32&fg=35
- jest wspólna dla wszystkich modeli http://www.realoem.com/bmw/partxref.do?part=32306794624
Nie wiem jaki typ Mini masz i z którego roku. Najlepiej jakbyś podał 7 ostatnich znaków z VINu, to można sprawdzić na wspomnianym powyżej realoem.com jakie manetki są Ci potrzebne i po zdemontowaniu upewnisz się, czy Twoje są już OK.
Tutaj masz linka do zwijaka dla R55 LCI z 2012/12. Wszystkie zwijaki tutaj na stronie mają wsparcie dla MFL, czyli kierownicy multifunkcyjnej.
Jeśli są OK, to wystarczy nowa kierownica, zakodowanie komputera i będzie działało.
Co jeszcze ważne, manetki są wspólne dla wszystkich modeli Mini 2009-2013. Widać to na tej stronie (manetki z MFL i czujnikiem deszczu, bez Xenonów) http://www.realoem.com/bmw/partxref.do? ... 1319253768
To samo jest z kierownicą http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=32&fg=35
- jest wspólna dla wszystkich modeli http://www.realoem.com/bmw/partxref.do?part=32306794624