porysowane plastikowe chromy

Jak dbać o nasze auta

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
pionajelen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S

porysowane plastikowe chromy

Post autor: pionajelen »

Witam , szukalem w innych postach na temat chromu ale tam tylko pisza o tym jak np. poradzic sobie ze zmatowialym chromem. Moj problem to porysowana listwa chromowa na bagazniku nad rejestrajca. Na szczescie widac je tylko z bardzo bliska ale i tak mi przeszkadzaja. Czy da sie czyms pozbyc tych delikatnych rysek? Czy da sie to czyms spolerowac?
Maciej.S
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini one R50 2003r, Lancia Lybra 2.4jtd

Re: porysowane plastikowe chromy

Post autor: Maciej.S »

Kupiłem taką listwę do R50 niedawno na allegro za 45 zł. Jest dwóch sprzedawców, którzy mają kilka brytyjskich Mini na części. Powłoki na tworzywie niestety nie spolerujesz. To nie chrom, tylko powłoka galwaniczna na tworzywie. Można delikatnie małym pędzelkiem artystycznym pokryć rysy chromem w spray'u. Jeśli taki posiadasz. Koszt spay'u ok. 30-50 zł.

http://www.stardustcolors.pl/lakier-chr ... 280ml.html
Awatar użytkownika
pionajelen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S

Post autor: pionajelen »

Właśnie kupiłem na allegro używke i jest w ładnym stanie no ale jak się przyjrzysz z bliska to widać te delikatne ryski. Myślałem , że może uda mi się jakoś tego pozbyć ;)
Mav
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R50
Kontakt:

Post autor: Mav »

Jeśli ryski na wyżej wspomnianej listwie są faktycznie delikatne to polerowanie powinno pomóc.
Polecam skorzystać z profesjonalnych past do polerowania lakierów; pasty do chromu będą za mocne na "chromowany" plastik.
Maszyna polerska, pasta o średniej sile ścierności czyli np. Menzerna IP2100 w połączeniu z gąbką typu "polishing" i zaczynamy od wolnych obrotów maszyny polerskiej i stopniowo w góre, nie przekraczałbym 1500 obrótów na minutę i zalecam uważać na temperaturę plastiku.

Jednak bez sensu jest kupowanie zestawu pasta+ gąbka dla takiej listwy, gdyż przewyższa to jej wartość... A jeszcze trzeba posiadać maszynę polerską.
Ręczne polerowanie w tym przypadku jest praktycznie bez sensu...
ODPOWIEDZ