Czy pada sprzęgło?
- Ploszek
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper S R56, Saab 9-5 Stage 3
Czy pada sprzęgło?
Hej
Od paru dni ujeżdzam Coopera S R56.
Przez ostatnie parę lat jeździłem autem w automacie a teraz przesiadłem się na manuala, więc trochę straciłem wyczucie...
Biegi wchodzą gładko, nie czuję szarpania, szumu, zgrzytów czy dziwnych zapachów, ale sprzęgło "bierze" dość wysoko.
Czy to jest objaw zużycia sprzęgła? Czy jakaś regulacja linki wchodzi w rachubę?
Auto ma 73 tys kkm i w książce nie znalazłem wzmianki o wymianie szestawu sprzęgła.
Więc może to już najwyższa pora na serwis...
Dzięki
Od paru dni ujeżdzam Coopera S R56.
Przez ostatnie parę lat jeździłem autem w automacie a teraz przesiadłem się na manuala, więc trochę straciłem wyczucie...
Biegi wchodzą gładko, nie czuję szarpania, szumu, zgrzytów czy dziwnych zapachów, ale sprzęgło "bierze" dość wysoko.
Czy to jest objaw zużycia sprzęgła? Czy jakaś regulacja linki wchodzi w rachubę?
Auto ma 73 tys kkm i w książce nie znalazłem wzmianki o wymianie szestawu sprzęgła.
Więc może to już najwyższa pora na serwis...
Dzięki
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: e82 135i LCI, e70 3,0si
Re: Czy pada sprzęgło?
Sprzęgło masz hydrauliczne. Nie regulujesz. Jak zacznie się ślizgać to do wymiany. U mnie też dość wysoko bierze.
- gkasparow
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R56 ;VW Caddy
U mnie też wysoko bierze, a w dodatku pedał jest twardy. Sprzęgło + dwumas na śląsku to droga zabawa:
mi zaśpiewali:
840 zł sprzęgło LUK
900 zł robocizna
+ zimeringi i śruby w sumie około 2000 zł
koło dwumasowe niestety na dzień dzisiejszy w 5 hurtowniach nie ma zamiennika i zostaje ASO 3600 zł
w sumie około 5600 zł- po prostu superrrrrr - tak czy siak zbliżą się to dużymi krokami
mi zaśpiewali:
840 zł sprzęgło LUK
900 zł robocizna
koło dwumasowe niestety na dzień dzisiejszy w 5 hurtowniach nie ma zamiennika i zostaje ASO 3600 zł
w sumie około 5600 zł- po prostu superrrrrr - tak czy siak zbliżą się to dużymi krokami
- Ploszek
- Nowy
Nie zauwazylem, zeby sie slizgalo... Po prostu wysoko bierze. I dlatego zatsnawiam sie, czy juz wymieniac, czy jeszcze nie panikowac
-
- Swój Człowiek
Kolego nie gadaj, że nie ma. Gówniany Inter Cars ma a dale nie chce mi się dłubać.gkasparow pisze:U mnie też wysoko bierze, a w dodatku pedał jest twardy. Sprzęgło + dwumas na śląsku to droga zabawa:
mi zaśpiewali:
840 zł sprzęgło LUK
900 zł robocizna
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/pro ... Items.html
- gkasparow
- Swój Człowiek
sprawdzałem 5 dni temu nie mieli. Zleciłem mechanikowi aby to monitorował miał mi dać znać jak się pokaże , na wszelki wypadek kupię sobie dwa
-
- Nowy
- Posiadane auto:
Pytanie tylko czy musisz wymieniać koło dwumasowe... Być może jeszcze nie jest złe...
- gkasparow
- Swój Człowiek
jeszcze się łudzę jak rozbiorą to stwierdzą że nie, ale z drugiej strony taki nr zrobiłem w poprzednim samochodzie. Wymieniłem kpl sprzęgła, a za 4 miesiące pojawiło się terkotanie z koła dwu-masowego i kolejne rozbieranie. Pożyjemy zobaczymy ...
-
- Nowy
- Posiadane auto: one 1,4 d4d 2003
Witam,
mam mini one 1,4 d4d ten z toyoty czy tam jest dwumasa bo już sam nie wiem. jak stoi na luzie to tyka jak wcisnę sprzęgło to przestaje. nie wiem czy to docisk czy dwumasa.
nie wiem równiez co ze skrzynią biegiów czasami chaczą- nie wiem czy to powycierane linki czy juz trzeba wymienić łożyska? co wy o tym myślićie? jak to sprawdzić?
mam mini one 1,4 d4d ten z toyoty czy tam jest dwumasa bo już sam nie wiem. jak stoi na luzie to tyka jak wcisnę sprzęgło to przestaje. nie wiem czy to docisk czy dwumasa.
nie wiem równiez co ze skrzynią biegiów czasami chaczą- nie wiem czy to powycierane linki czy juz trzeba wymienić łożyska? co wy o tym myślićie? jak to sprawdzić?
-
- Swój Człowiek
Kolego po numerze nadwozia na realoem na przykłaad. I wiesz na 100 % wszystko czy masz dwumas.rawi pisze:Witam,
Codo stukania to może być wiele przyczyn, skrzynia, sprzęgło, docisk, łożysko.
- Ploszek
- Nowy
To tak nawiazujac do mojego posta - podobno w R56 sprzeglo wysoko bierze i juz...
Tak mi powiedzial pan z serwisu...
Skoro pedal nie jest twardy, nie slizga sie itp, to nie ma sie czym przejmowac
Tak mi powiedzial pan z serwisu...
Skoro pedal nie jest twardy, nie slizga sie itp, to nie ma sie czym przejmowac