Dodam jeszcze ze w serwisie tez im ten obrazek z pompa wyskoczyl,tyle ze jak klikneli na wentylator zeby go zamowic(bo maja taka opcje w tym programie) wyswietlilo im sie niby ze w tej wersji nie ma wentylatora. Mam nadzieje ze mnie chcieli w jajo zrobic i okarze sie ze jest tak jak piszesz137jastr pisze: możesz to wszystko sprawdzić (też wpisując ostatnie 7 znaków).....sam na stronie: http://www.realoem.com/bmw/
zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężko
-
Maly
Re: zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężko
No to kamien z serca,dzieki. Jutro rano dzwonie do mechanika niech zamawia wentylator,po pracy zaloze i bedzie ok (mam nadzieje). Bo pompa nadal jak jest zimna to dziala wiec raczej nie jest za pozno.

-
137jastr
- Swój Człowiek

- Posiadane auto: MCS R56
To Ci głupstwa opowiadają - JEST, ja mam ETK BMW...ten sam program jest we wszystkich serwisach autoryzowanych BMW Mini na całym świecie...jeszcze raz sprawdziłem nr WMWRC31020TH02995...nr twojego MC ma pompę z wentylatorem (I NIC NIE SYGNALIZUJE ŻE NIE MA WENTYLATORA)...wentylator z kratką ochronną w ASO w Polsce kosztuje 361,55zł (netto-tak dla Twojej informacji)...musisz z nimi trochę ostrzej podziałać w 'stylu'....te toi, sale bete...he heeeeeeee...że zapytam (?) w Brukseli też w serwisach są takie 'niedorozwoje' jak tu u Nas w Polsce!?Maly pisze:No to kamien z serca,dzieki. Jutro rano dzwonie do mechanika niech zamawia wentylator,po pracy zaloze i bedzie ok (mam nadzieje). Bo pompa nadal jak jest zimna to dziala wiec raczej nie jest za pozno.
Dodam jeszcze ze w serwisie tez im ten obrazek z pompa wyskoczyl,tyle ze jak klikneli na wentylator zeby go zamowic(bo maja taka opcje w tym programie) wyswietlilo im sie niby ze w tej wersji nie ma wentylatora. Mam nadzieje ze mnie chcieli w jajo zrobic i okarze sie ze jest tak jak piszesz![]()
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
-
Maly
Kilka serwisow mi odpisalo,wszyscy sprawdzali po numerze i twierdza ze nie ma i nie bylo w moim miniaczu wiatraka. Wymieniam w serwisie we wtorek,750€ lzej bedzie

............No i wymienione,755 € z kieszeni ale miniacz smiga jak nowy,jest tez minus tej naprawy,brak dzwieku japonskiego robota,czuje sie jak nie w mini
............No i wymienione,755 € z kieszeni ale miniacz smiga jak nowy,jest tez minus tej naprawy,brak dzwieku japonskiego robota,czuje sie jak nie w mini
-
marecek
Panowie, czy ten wentylator można gdzieś dostać poza ASO?
32 41 6 781 742 - 360.33 PLN...
(netto)
EDIT:
cała sytuacja z padającą pompą mnie trochę zirytowała. Wymieniłem dziś pompę (btw. wymiana w specjalistycznym warsztacie 1h 5 minut), został wentylator... poprosiłem o niezakładanie go - specjaliści z BMW Inchape orzekli, że jest zatarty. Podłączyłem ten wentylator na krótko i mało mi palców nie pourywał... przecież ten skurczybyk działa!?
Rozebrałem, wyjąłem, oczyściłem, wykąpałem w oleju, ogólnie to mało rozbieralny element jest a nie mam specjalistycznych narzędzi żeby zanitować wirnik po zdjęciu, więc ograniczyłem się do metody olejowo - strzykawkowo - szmatkowej... Jest jak nowy.
I teraz powstaje pytanie - w jaki sposób toto działa? Bo na pewno nie działa cały czas. Jak rozumiem pompa musi się nieźle spocić, żeby toto się uruchomiło - czy dobrze kombinuję?
32 41 6 781 742 - 360.33 PLN...
(netto)
EDIT:
cała sytuacja z padającą pompą mnie trochę zirytowała. Wymieniłem dziś pompę (btw. wymiana w specjalistycznym warsztacie 1h 5 minut), został wentylator... poprosiłem o niezakładanie go - specjaliści z BMW Inchape orzekli, że jest zatarty. Podłączyłem ten wentylator na krótko i mało mi palców nie pourywał... przecież ten skurczybyk działa!?
Rozebrałem, wyjąłem, oczyściłem, wykąpałem w oleju, ogólnie to mało rozbieralny element jest a nie mam specjalistycznych narzędzi żeby zanitować wirnik po zdjęciu, więc ograniczyłem się do metody olejowo - strzykawkowo - szmatkowej... Jest jak nowy.
I teraz powstaje pytanie - w jaki sposób toto działa? Bo na pewno nie działa cały czas. Jak rozumiem pompa musi się nieźle spocić, żeby toto się uruchomiło - czy dobrze kombinuję?
- gisioo
- Swój Człowiek

- Posiadane auto:
Z tego co wiem to ten wiatrak smiga caly czas. Kiedys wciaglo mi reklamowke jednorazowa w ten wiatrak i caly czas chrabaszczylo jak kosiarka 
-
marecek
czy ktoś to może potwierdzić? bo mój niestety nie śmiga... mimo że jest w 100% sprawny 
-
jogiber
- Nowy

- Posiadane auto: MINI R53
Witam,
To jak jest z tym wiatraczkiem? Powinien śmigać cały czas?
To jak jest z tym wiatraczkiem? Powinien śmigać cały czas?
-
Moniqa
Re: zatarty wiatrak od wspomagania, wspomaganie działa ciężk
Czy ma ktoś może wiedzę..występuje w przyrodzie jakaś osłona tego wiatraczka?137jastr pisze:Wiatraczek jest pod spodem silnika, jest narażony na wodę błoto itd...zanim kupisz nowy spróbuj go uruchomić we własnym zakresie (to się udaje po oczyszczeniu)...
TU: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=32&fg=15
-
137jastr
- Swój Człowiek

- Posiadane auto: MCS R56
Re: Wspomaganie!!!
Jest: http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=32&fg=15Maly pisze:Jakis czas temu przy odpalaniu miniaka nie wlaczylo sie wspomaganie,odpalilem jeszcze raz i bylo ok wiec nie zawracalem sobie tym glowy.
Dodam jeszcze ze stalo sie jak przejechalem po drodze zwirowej i bylo duzo kurzu,a czytalem teraz gdzies ze jest tam jakis wiatraczek ktory mogl sie zapchac,tylko nie wiem czy w mojej wersji moniaka jest ten wiatraczek,a wersja to cooper 116KM 2003rok
BORLA Stainless Steel Cat-Back™System,M7 direct Flow Intercooler (DFIC2),M7 DFIC exit Scoop,M7 15% supercharger Pulley,ALTA intake System Cold Air,JCW front Strut brace,CUSCO rear Strut brace,EBC Brakes,ORCIARI bonnet vents scoops.
______
Saluti
______
Saluti
-
DawidSavage
- Nowy

- Posiadane auto:
Podbijam temat, bo nie było odpowiedzi na ostatnie pytanie, czy wiatraczek pod wspomaganiem powinien chodzić cały czas czy tylko w określonych momentach ?
Jak wywołać jego działanie jak nie cały czas ?:)
Jak wywołać jego działanie jak nie cały czas ?:)
Mam wrażenie, że ten wiatraczek to jest tzw pakiet na ciepłe kraje. który jest dodatkowym wyposażeniem do MCSa (823 Hot climate version). Czy powinien chodzić cały czas - nie wiem. Tak na chłopski rozum, to jeśli miałby być załączany tylko po to aby schłodzić pompę wspomagania to musiałby być pomiar jej temperatury - termostat by go włączał. Nie wydaje mi się, żeby tam był jakiś termostat - raczej powinien działać non-stop. Tak czy siak można go sprawdzić podpinając na krótko pod akumulator albo jakiś zasilacz 12-14V.
Pozdrawiam,
Maciek
Pozdrawiam,
Maciek
Hyundai Santa Fe '04 4WD 2.0 CRDi 140KM - dupowóz
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera
Mini Cooper S Park Lane Steptronik '06 beżowa tapicera
-
jogiber
- Nowy

- Posiadane auto: MINI R53
Zadałem sobie ostatnio trochę trudu i poszukałem informacji jak to właściwe jest z tym wiatraczkiem od wspomagania. Odpowiedź jest prosta:
Wiatrak chłodzenia pompy wspomagania uruchamiany jest wraz z wiatrakiem chłodnicy!
Dzisiaj sprawdziłem to osobiście
Wiatrak chłodzenia pompy wspomagania uruchamiany jest wraz z wiatrakiem chłodnicy!
Dzisiaj sprawdziłem to osobiście
-
darko
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: mini r50
Panowie
wracając do pytania czy ma być wiatraczek czy nie mój r50 z koncówki 2001 nie ma wiatraczka , wystraszony poleciałem do ASO i wyszło ze zdjęć że go nie mam mieć nawet śruby na które sie go nakręca wygladaja jakby nigdy nakretki nie widziały a co dopiero wiatraczka .
Pompe mam po regenracji oddałem bo jenczała i jenczy dalej , aż zastnawaiam się czy nie oddać im tej regenorowaniej jako zwrot bo jedynie wygląda ładnie czysta odpicowana ale działanie dokłądnie takie same jak stara .
wracając do pytania czy ma być wiatraczek czy nie mój r50 z koncówki 2001 nie ma wiatraczka , wystraszony poleciałem do ASO i wyszło ze zdjęć że go nie mam mieć nawet śruby na które sie go nakręca wygladaja jakby nigdy nakretki nie widziały a co dopiero wiatraczka .
Pompe mam po regenracji oddałem bo jenczała i jenczy dalej , aż zastnawaiam się czy nie oddać im tej regenorowaniej jako zwrot bo jedynie wygląda ładnie czysta odpicowana ale działanie dokłądnie takie same jak stara .
-
maniujr
- Wiarus

- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Wiatrak był tylko w wersji na ciepłe kraje. Mój jest z Włoch i miał. Odpadł jednej zimy po spotkaniu z bryłą lodu. Do dzisiaj nic się nie dzieje. Pompę słychać jak w każdym.
Regeneracja raczej polega na czymś więcej niż tylko wyczyszczeniem z zewnątrz....
Regeneracja raczej polega na czymś więcej niż tylko wyczyszczeniem z zewnątrz....