[R50] Brak ogrzewania w Mini One
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini One
[R50] Brak ogrzewania w Mini One
Koledzy i koleżanki szukam przyczyny braku ogrzewania, ostatnio zauważyłem że w aucie po przekręceniu na maksymalnie ogrzewanie leci dosłownie letnie powietrze. Silnik w mini normalnie się nagrzewa, układ chłodniczy miał robioną płukankę i potem zalaliśmy nowy płyn, wskazówka temperatury na desce nie wariuje, staje zawsze równo w połowie skali. Wentylator się załącza, węże do nagrzewnicy oba się ciepłe ( mierzyłem przewody specjalnym termometrem i mają ok 80 stopni ) wszystko niby ok, linka na pokrętle działa normalnie i w pełni odchyla klapę w nagrzewnicy a mimo to auto dmucha ledwo letnim powietrzem...jakieś sugestie, pomysły ??
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: [R50] Brak ogrzewania w Mini One
Nie byl wlewany jakis uszczelniacz do ukladu chlodzenia?
Moze masz zamulona nagrzewnice?
Moze masz zamulona nagrzewnice?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini One
układ miał robioną płukankę.... zamulona nagrzewica? rozumiem że czeka mnie demontaż. Co dziwne to mierzyłem temperaturę wejścia i wyjścia nagrzewnicy i przy temp. roboczej silnika tj. ok 88 stopni na wejściu do nagrzewnicy mam ok 45 stopnie a wyjście ok 42 stopni
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
mozesz miec zawieszony termostat w otwartej pozycji
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini one R50 2003r, Lancia Lybra 2.4jtd
Witam, czy rozwiazałeś problem z brakiem ogrzewania. U mnie pojawił się ten sam problem. Mini jest z nami już trzeci rok i od jesieni ducha tylko lekko ciepłym powietrzem. Temp. Silnika w normie przewody ciepła. Odpowietrzałem dwa razy. Obieg płynu ok. Temperatura nagrzewnicy ciepła a w aucie zimno. Prosze bardzi o poradę...czy ktoś rozwiązał problem?
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Najczęściej w MINI R50/R53 problem ogrzewania wywodzi się z zapchanej nagrzewnicy której niestety nie da się wypłukać. Pomaga tylko jej wymiana.
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
-
- Nowy
Temat rozwiązany. Dziękuję za info. Nagrzewnica wymieniona. Nie płukałem. Koszt nagrzewnicy 220 zł. prod. Nissens. Udało się znaleźć zamiennik na www.arwit.pl i w Mini już jest ciepło
ŚwiatMini - kolego rozmawialiśmy telefonicznie. Dziękuje za porady i informacje. ps. Musze na wiosnę podjechać do was na strojenie Mini one (90km)
ŚwiatMini - kolego rozmawialiśmy telefonicznie. Dziękuje za porady i informacje. ps. Musze na wiosnę podjechać do was na strojenie Mini one (90km)
-
- Nowy
W kwestii demontażu nagrzewnicy. Jest to bardzo prosta czynność i każdy młody mechanik może zrobić to sam w garażu. Odkręcamy dwa wkręty gwiazda torksy obok pedału gazu i nagrzewnice mamy na odsłoniętą. Kolejne spuszczamy płyn z układu. Przy nagrzewnicy podkładamy ręczniki lub szmaty. Odkręcamy obejmy od zasilania i powrotu króćców nagrzewnicy. Odsuwamy delikatnie przewody z gniazd. Z nagrzewnicy poleca resztki płynu. Kolejne wyciągamy nagrzewnicę . Jest wsunięta w szufladę ( plastikową obudowę). Mocujemy nową nagrzewnicę na nowych opaskach i uszczelkach i zalewamy nowym płynem.Oto cała procedura za którą mechanicy chcą ponad 200 zł. i zajmuje im to ponądź cały dzień. Odpowietrzamy parokrotnie dwoma pokrętłami na okładzie. Poniżej film z lokalizacja. Wymian zajęła mi z przerwą na piwko 2 godziny.
https://www.youtube.com/watch?v=6xun7mYABwY
https://www.youtube.com/watch?v=7aNY-zDL1hw
https://www.youtube.com/watch?v=6xun7mYABwY
https://www.youtube.com/watch?v=7aNY-zDL1hw