Wymiana kierownicy - pytanie
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Wymiana kierownicy - pytanie
Witam.
Bede chcial wymienic kierownice ze zwyklej, na taka z przyciskami dodatkowymi (sciszanie radia itd) i mam pytanie, czy one beda dzialac, czy nie ?
Kierownica numer jeden ponizej to obecna, ktora posiadam, kierownica numer dwa to taka, ktora planuje.
Aha i czy wymiana kierownicy to prosta czynnosc czy raczej udac sie gdzies z tym>?
pozdrawiam
aoh
kierownica obecna:
http://img49.imageshack.us/img49/8445/kier1am1.jpg
kierownica planowana:
http://img338.imageshack.us/img338/2884/kier2ex6.jpg
Bede chcial wymienic kierownice ze zwyklej, na taka z przyciskami dodatkowymi (sciszanie radia itd) i mam pytanie, czy one beda dzialac, czy nie ?
Kierownica numer jeden ponizej to obecna, ktora posiadam, kierownica numer dwa to taka, ktora planuje.
Aha i czy wymiana kierownicy to prosta czynnosc czy raczej udac sie gdzies z tym>?
pozdrawiam
aoh
kierownica obecna:
http://img49.imageshack.us/img49/8445/kier1am1.jpg
kierownica planowana:
http://img338.imageshack.us/img338/2884/kier2ex6.jpg
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Wymiana kierownicy - pytanie
pamietaj o airbag'u
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
w obecnej kierownicy mam airbaga, wiec mysle, ze przelozenie go i podpiecie kabelka chyba nie stanowi problemu? czy moze to skomplikowana sprawa?flapjck1 pisze:pamietaj o airbag'u
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
szczerze to nie mam pojecia
w moich kierach nie ma takiego fanta
w moich kierach nie ma takiego fanta
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
dziekiUlver pisze:Cała reszta powinna bez problemu pasować (raczej nie stosuje się różnych wieloklinów do różnych kierownic.

pozdrawiam
Ja zmieniałem kierownicę u siebie. Wieloklin jest identyczny, airbag przymocowany jest dwoma torxami (nie pamiętam rozmiaru, moge sprawdzić. Sama kierownica do kolumny przymocowana jest śrubą 16 mm (polecam zaopatrzenie się w przedłużkę do grzechotki, bo śruba jest dość głęboko). Cała operacja trwa około 40 minut (30 na rozładowanie kondensatora w poduszce po odpięciu akumulatora
)
Jeszcze jedno pytanie, czy masz wyprowadzoną wiązkę do radia, ja niestety nie mam i będę musiał przeciągać.

Jeszcze jedno pytanie, czy masz wyprowadzoną wiązkę do radia, ja niestety nie mam i będę musiał przeciągać.
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
wlasnie w tym caly sek, ze nie wiem. mam mini one 2003 rocznik i radio firmowe z cd.maciekk pisze:
planuje zmienic kierownice, wiec jezeli juz mam mozliwosc, to zmienilbym na ta, ze sterowaniem, bo ceny sa podobne. tylko czy jest sens kupwowac taka, skoro guziki moga nie dzialac? nie.. wiec wolalbym wczesniej to wiedziec

Jeśli chodzi o przyciski, to te srebrne panele z przyciskami są wymienne.
- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
nie, cala wtymienie bo mi dziwnie schodzi z niej skora, zle mi sie przez to trzymma i w ogole a obszyciwe na nowo z tego co widzialem to ja pogrubi znacznie, jeszcze sie zastaanawiam bo poki co jestem na etapie zrywania kawalkow z niej podczas jazdy, polowa juz za mna 

- Miniac
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Panele z przyciskami oraz airbag powinny dać się przełożyć
tu masz link do pełnego katalogu MINI online :
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=32&fg=95
Na twoim miejscu sam bym się tego nie podjął bo pewnie i tak trzeba będzie coś zaprogramować w komputerze samochodu żeby "widział" te przyciski. Nawet dodatkowe światła drogowe muszą być wcześniej ustawione w kompie ...
tu masz link do pełnego katalogu MINI online :

Na twoim miejscu sam bym się tego nie podjął bo pewnie i tak trzeba będzie coś zaprogramować w komputerze samochodu żeby "widział" te przyciski. Nawet dodatkowe światła drogowe muszą być wcześniej ustawione w kompie ...
...Jeśli nie podoba ci się mój styl jazdy to zejdź z chodnika... 

- dawid
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
chyba sie z tym za przeproszeniem nie bede pieprzyl 
tak sobie jezdze codziennie i skube i skube ta kierownice i najdziwniejsze jest to, ze wystarczy kilka razy kciukiem potrzec w jednym miejscu i schodzi caly platek tej "skory"... ciekawe czemu tak, moze to wina jakiegos mocnego srodka czyszczacego? nie wiem.

tak sobie jezdze codziennie i skube i skube ta kierownice i najdziwniejsze jest to, ze wystarczy kilka razy kciukiem potrzec w jednym miejscu i schodzi caly platek tej "skory"... ciekawe czemu tak, moze to wina jakiegos mocnego srodka czyszczacego? nie wiem.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper D 2011
Chcialem sie podczepic pod watek zmiany kiery. Czy ktos wie czy mozna zmienic kierownice z airbagiem w mini 1 na taką z mini 2. Nowe kiery wydaja mi sie w lepszym stanie, bo zwyczajnie maja mniej wiosen za soba.
Przelozenie kiery z R56 do poprzednich generacji to nie problem tylko tak jak pisza wyzej jesli sie nie ma poprowadzonej wiazki od wielofunkcji to lepiej kupic zwykla od r56 chyba, ze komus sie chce bawic w elektryka i ciagnac cala wiazka ktora tez trzeba gdzies nabyc.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper D 2011
Mnie interesuje wymiana kierownicy z powodow eksploatacji
Moja jest zniszczona, element na airbagu porysowany, brzydki
Chce zalozyc kierownice od mini 2
Klopot w podlaczneniu poduszki, wydaje mi sie, ze obecna poduszka ma 2 nabodje, nowa kierownica ma 1 naboj.
Kostka od airbagu nie pasuje, kolory przewodów sa inne
Ktos to przerabiał?
W załaczniku kiera obecna i nowa do podmiany
Moja jest zniszczona, element na airbagu porysowany, brzydki
Chce zalozyc kierownice od mini 2
Klopot w podlaczneniu poduszki, wydaje mi sie, ze obecna poduszka ma 2 nabodje, nowa kierownica ma 1 naboj.
Kostka od airbagu nie pasuje, kolory przewodów sa inne
Ktos to przerabiał?
W załaczniku kiera obecna i nowa do podmiany
- Załączniki
-
- kierownica.JPG (60.21 KiB) Przejrzano 1932 razy
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Nie lepiej Ci wymienić na taka przy której nie trzeba nic przerabiać?:
Poniżej sportowa trzy-ramienna z R50 (mini I gen), była na zamówienie przy kupnie auta, a poduszka ma dwa kable wiec żadnej przeróbki nie trzeba.
http://www.flickr.com/photos/dunstan/123077971/
Poniżej sportowa trzy-ramienna z R50 (mini I gen), była na zamówienie przy kupnie auta, a poduszka ma dwa kable wiec żadnej przeróbki nie trzeba.
http://www.flickr.com/photos/dunstan/123077971/