Zakup R53

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

gostek99
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Zakup R53

Post autor: gostek99 »

Witam wszystkich.

Przeszperałem forum lecz nie znalazłem konkretnych wiadomości na temat Miniaka R53. Pół roku temu planowałem zakup właśnie r53, lecz stało się tak, że kupiłem auto innej marki w dieslu. Dzwoniąc pół roku temu (jak szukałem auta) do klienta w sprawie mini usłyszałem takie słowa jak zapytałem się o koszta eksploatacji " Wie Pan, auto jest drogie w eksploatacji i jeżeli ma służyć na co dzień to będzie to mała studnia ( miał na myśli części oraz spalanie)". Po tych słowach pojechałem do 2-3 mechaników i odpowiedzieli podobnie. Zwracam się z prośba do posiadaczy R53 czy rzeczywiście to jest prawdą, że auto jest "studnią bez dna". Wiem, że 7L nie spali mi w mieście, aczkolwiek chciałbym dowiedzieć się ile tak naprawdę wciąga i jaki jest mniej więcej koszt utrzymania. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie :wink:
beamish
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Re: Zakup R53

Post autor: beamish »

gostek99 pisze: auto jest "studnią bez dna"

Prawda.

Spalanie jednak bardzo przyzwoite, miasto+trasa 8-8.2, dynamiczna jazda, ale z umiarem żeby prawka nie stracić. Wakacje objazdowe po najbardziej krętych drogach Europy (przez Alpy, Słowenię, Chorwację, Montenegro do Albanii i spowrotem) zamknęły się zużyciem paliwa 6.9 l/100km na dystansie całkowitym 5500km, co uważam za świetny wynik biorąc pod uwagę trasy wysokogórskie i obciążenie bagażem.
maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Post autor: maniujr »

zrobiłem moim r53 (produkcja 7/2004) ponad 80tys km w 3lata (aktualnie 175tys km) i poza zmianami klocków i tarcz nic się nie działo... dolewam czasem trochę płynów (chłodniczy, olej, wspomaganie), bo lubi trochę zgubić.

spalanie ok 10l przy żwawej jeździe.
gostek99
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto:

Post autor: gostek99 »

No to spalanie jak na taką moc całkiem przyzwoite. Teraz jeszcze myślę czy szukać R53 czy juz R56 ?

ps. Beamish napisałeś, że "prawda" możesz coś bliżej opowiedzieć ? co tak dużo Cię kosztowało ?
piotrek-a4
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto:

Post autor: piotrek-a4 »

Witam,posiadam Mini R53 z 2002r 2lata, mieszkam w kotlinie Kłodzkiej trochę pagórków .Na miejscu spala do 10l jak jeżdzi żona trochę mniej ,na trasie 8,5l a reszta jak w większości aut.Ale frajda z jazdy jest.
TomSky
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: TomSky »

spalanie w okolicach dychy to norma, no chyba że się toczysz od świateł do świateł ;-)
co do części to owszem jest drogo ale nie jest to auto jakoś specjalnie awaryjne, każdego czeka na pewno regeneracja pompy wspomagania - koszt ok 600zł, ja teraz wymieniam koło pasowe, tu już jest drożej - ok 800zł plus pasek, do tego tłumiki ok 1500zł, auto mam 7 lat i zrobiłem nim ok 100 tysięcy, najpoważniejsza "awaria" to zerwanie łańcucha - kosztowało to jedyne 4 tysie ;-)
Motorynia
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Post autor: Motorynia »

Ja mam średnie spalanie ok.11, ale jeżdżę głównie po mieście i raczej dynamicznie. Dwa tankowania w miesiącu to norma niestety. Płaczę i płacę. Raz się zawzięłam i jeździłam ekonomicznie - da się, ale to już nie ten sam poziom zadowolenia :-). Nabyłam egzemplarz w świetnym stanie więc mimo, że wiekowy, serwisowo mnie nie rujnuje, ale znam przypadki, kiedy Miniacz mocno nadszarpnął kieszeń właściciela.
ODPOWIEDZ