Rozrząd w miniaku

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

och.Jacek
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: mini one

Rozrząd w miniaku

Post autor: och.Jacek »

Witam , potrzebuje schemat ustawienia rozrzadu w Mini One R50 90 konnym . Ktos u mojego miniaka wymieniał ślizgi i teraz wybija bład położenia wałka rozrządu . Czujnik podmieniałem od kolei i nadal to samo a mój u niego jest ok bład nie pokazuje.A na dodatek uruchamia mi esp elektronik powiedział że to przez ten rozrząd wrzuca w taki tryb awaryjny. Cz może ktoś coś podpowie . Miniaka kupiłem od kolegi i on twierdzi że przed wypadkiem było dobrze z rozrzadem . Nie wiem co o ty myślec .
och.Jacek

Re: Rozrząd w miniaku

och.Jacek pisze:Witam , potrzebuje schemat ustawienia rozrzadu w Mini One R50 90 konnym . Ktos u mojego miniaka wymieniał ślizgi i teraz wybija bład położenia wałka rozrządu . Czujnik podmieniałem od kolei i nadal to samo a mój u niego jest ok bład nie pokazuje.A na dodatek uruchamia mi esp elektronik powiedział że to przez ten rozrząd wrzuca w taki tryb awaryjny. Cz może ktoś coś podpowie . Miniaka kupiłem od kolegi i on twierdzi że przed wypadkiem było dobrze z rozrzadem . Nie wiem co o ty myślec .

Niby zrobiłem krok do przodu ale nadal stoję w miejscu - jak pisałem czujnik wałka dobry to kazali ustawić rozrząd i ustawiłem tz. rozebrałem ustawiłem na punktach wał i wałek narobiłem sie i nadal to samo . Wyrzuca błąd wałka i zapala esp.
och.Jacek

No i dotarłem do sedna sam nie dając się naciągnąc . Sprawdziłem komunikacje czujnika wałka z głównym sterownikiem silnika (komputerem ) i okazało się że jest brak komunikacji na jednym pinie. Rozłączyłem kompa a tam niespodzianka właśnie ten pin zgięty ( nie wiem czy mechanior jak robił go to wypinał kompa czy celowo to zrobił nie wiem ). Pin udało się wyprostowac i jest ok . Kontrolka od poślizgu zgasła a autko teraz dopiero śmiga . O a jeszcze jedno pytanko ktoś na tym forum jest ????
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

czasami :)
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Niektorzy czesto, ciesze sie ze udalo sie ogarnac!
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
d_zelazko
Posiadane auto: Mini cooper

Post autor: d_zelazko »

To teraz ja mam prośbę. Czy mógłbyś przesłać mi jakiś schemat, link lub poprostu wytłumaczyć jak ustawić rozrząd w maniaku ? Dziś zrzuciłem głowice (uszczelkę wywiało) jutro montuje głowice splantowana nowa pompę wody (profilaktycznie) lecz nie jestem pewien co do ustawienia rozrządu.
Z góry dziękuje
Ps Dodam tylko ze jestem nowy posiadaczem mini w sumie to nie ja tylko szykuje prezent dla kobiety.
och.Jacek

ustawienie jest proste jeżeli masz 90 koni jeden wałek , na kole rozrządu masz strzałeczkę i na nią musi się pokrywac jedna skówka łańcucha najczęściej złota a na wale masz dwie szczałeczki i na nie muszą się pokrywać też dwie skóweczki łańcucha , i wtedy jest ok . Jak będziesz kręcił to się po kturymś razie znowu pokryją . Dwa razy kręciłem ale się nie doliczyłem ile razy trzeba kręcić - chyba 30 kilka .
ODPOWIEDZ