EML, Check Engine, Kontrola Trakcji

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

adamekd
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: mini cooper s

EML, Check Engine, Kontrola Trakcji

Post autor: adamekd »

Cześć, nazywam sie Darek, jestem nowym forumowiczem i chcialbym wszystkich pozdrowic. Z gory takze przepraszam za brak polskich liter.

Mam problem z moim Mini Cooper'em S z roku 2003.
Mianowicie podczas wyprzedzania ciezarowki na autostradzie i gwaltownym wcisnieciu pedalu gazu samochod stracil moc. Zapalily sie kontrolki EML, Check Engine i Kontrola Trakcji, musialem zjechac na pobocze, poniewaz samochod odmowil posluszenstwa. Silnik pracowal jakby na 3 gary i strasznie "pierdzial". Dodam ze temperatura powietrza wynosila ok. minus 11 stopni. Samochod wylaczylem i wlaczylem ponownie, problem znikl. Jedynie swieci sie kontrolka Check Engine. Problem powtorzyl sie znowu jak wcisnalem mocniej pedal gazu. Podjechalem do mechanika ktory podlaczyl Miniaka pod komputer i wyskoczyl problem z przepustnica. Przepustnica zostala wyczyszczona, wraz z jej elektroniczna koncowka, ale problem w komputerze dalej pozostaje. Mechanik powiedzial ze problem moze byc w okablowaniu czyli elektronice. Bedzie to sprawdzane w czwartek.
Wiem ze ten watek byl poruszany juz wiele razy i nie jestem pierwsza osoba, ktora takowe problemy ma, lecz czytajac posty nie dowiedzialem sie w 100% jak rozwiazac ta sprawe.
Moja goraca prosba, czy ktos moglby mi pomoc w rozwiazaniu tej zagadki??

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Yarosz
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Re: EML, Check Engine, Kontrola Trakcji

Post autor: Yarosz »

Jeśli dobrze pamiętam, te 3 kontrolki palą się jak wyciągnie się bezpiecznik odpowiadający za ABS, wówczas wszystko głupieje (zresztą nie polecam tego robić nikomu nawet dla testów). Zobacz w tym kierunku właśnie ABS może...
adamekd

Witam, odgrzewam lekko temat, problem caly czas widnieje, na kompie wyskakuje ze blad przepustnicy. Zostala ona wyczyszczona i dalej to samo.Przy gwaltownym docisnieciu pedalu gazu nastepuje glosny wystrzal i samochod traci moc i nie jedzie dalej, wydaje odglosy jakby palil na 3 gary.Auto trzeba wylaczyc i odpalic ponownie. Wszytkie problemy znikaja, jedynie swieci sie kontrolka chceck engine i eml. Autem mozna jezdzie naciskajac delikatnie pedal gazu. Czy ktos moze odpowiadziec mi wiecej na ten temat ???
Pozdr
Darek
Awatar użytkownika
SianeK
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini ONE/Cooper

Post autor: SianeK »

Prześlij logi z takiego błędu, ktory zarejestrował sterownik
inaczej to wróżenie z fusów...

Nawet podstawowy warsztat może dzięki prostym programom sprawdzić powód wyskoczenia błędu, kiedy komputer go zapisal - przy jakich parametrach silnika itd Bez tego to nic nie zrobisz a kasowanie błedu i czyszczenie to nie naprawa usterki, a próba ... w sumie nawet nie wiem czego. Trzeba dojsć przyczyny, a to tylko dowiesz się z parametrów jakie zapisał komputer. Wykluczone zostały uszkodzenia mechaniczne ?
Witam, odgrzewam lekko temat, problem caly czas widnieje, na kompie wyskakuje ze blad przepustnicy. Zostala ona wyczyszczona i dalej to samo
Przecież wyszczyszczenie przepustnicy to nie naprawa usterki... co to za warsztat robi ???
Czy ktos moze odpowiadziec mi wiecej na ten temat ???
tak, ale przeczytaj moje pierwsze zdanie
adamekd

Tak na komputerze pojawil sie blad przepustnicy, ale nie wiem jaki kod, bo juz dalej nie czytalem. Mechanik powiedzial ze przepustnica nadaje sie do wymiany. Przepustnica zamówiona i zobaczymy co dalej. Odczyty z komputera moge miec dopiero z kilka dni jak podjade do warsztatu na wymiane.
adamekd

Witam, przepustnica wymieniona na nowa i to samo. Samochod traci moc przy mocnym wcisnieciu pedalu gazu i przekroczeniu 4-5 tys. obrotow, pali na 3 gary zapala sie kontrolka check engine, nie ma mozliwosci kontunuacji jazdy . Samochod musi byc wylaczony i odpalony na nowo, wtedy wszystko wraca do normy, ale kontrolka check engine wciaz sie swieci. Jade jutro do mechanika odczytac bledy ;(
Jakub32
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper 1.6 85KW 2003r

Post autor: Jakub32 »

Mialem podobnie w mojej X5 , zapalay sie 3 kontrolki wszystkie na żolto, czyscilem przepustnice i nic nie pomoglo....co ciekawe wymienilem akumulator bo gdzies wyczytalem ze to moze byc to i po wymianie kontrolki zapalaly sie juz sporadycznie(nie wiem do tej pory co aku mogl miec z tym wspolnego), ale zeby calkowicie usunac pojawiajaca sie usterke wymienilem przepustnice na nowa ale oryginalna, gdyz mechanik powiedzial ze zamienniki czesto nie spelniaja swojego zadania...po wymianie mam calkowity spokoj
ODPOWIEDZ