Kierownica skóra + inpregnat tapicerki
Moderator: flapjck1
- Konrad K_2
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Kierownica skóra + inpregnat tapicerki
Witam
1.Kierownica po 300 tys straciła miejscami połysk - czy ja potraktować żeby nie zaczął się proces łuszczenia ?
2.Zrobiłem pranie tapicerki i chciałbym efekt zatrzymać na dłużej - chciałbym ją czymś zainpregnować - co polecacie (tapicerka jasna)
1.Kierownica po 300 tys straciła miejscami połysk - czy ja potraktować żeby nie zaczął się proces łuszczenia ?
2.Zrobiłem pranie tapicerki i chciałbym efekt zatrzymać na dłużej - chciałbym ją czymś zainpregnować - co polecacie (tapicerka jasna)
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Kierownica skóra + inpregnat tapicerki
kiere mozesz polakierowac, ale licz sie z tym ze do obszycia bedzie niedlugo
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Do kierownicy skórzanej najlepiej użyć kosmetyków do tego przeznaczonych, a przed nałożeniem preparatu, trzeba dokładnie umyć kierownicę zwilżoną ściereczką z największego brudu. Po każdym umyciu konserwować. A jeżeli już nic nie pomoże to najlepiej zwrócić się do tapicera i wymienić.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini 1.3 Spi 1995r, MINI R53 S 2005r
jeśli chcesz tylko zabezpieczyć skórę kierownicy to proponuje ją dobrze wyczyścić używając preparatów przeznaczonych do czyszczenia skór np"AutoGlym Leather Cleaner" lub jeśli nie chcesz wydawać dużo kasy na preparaty to dobrym domowym rozwiązaniem jest szare mydło + ciepła woda, po dokładnym czyszczeniu czas na konserwacje i jak wyżej można kupić preparat do tego przeznaczony np "AutoGlym Leather Care Balm" lub wersja domowa olejek bambino czy każdy inny, taki do pupci niemowlęcia . Kilka razy testowałem, daje rade ale jakiś czas po konserwacji kierownica jest trochę "tłusta", mi nie podchodzi wole balsam od AutoGlyma. Moim zdaniem konserwacja skóry w często eksploatowanym samochodzie, czy to kierownica czy fotel kierowcy 1 na 3 miesiące to nie przesada a sposób na tapicerkę skórzana w idealnym stanie przez wiele lat.
Jeśli skóra na kierownicy jest w kiepskim stanie nie tracił bym kasy na lakierowanie tylko wymiana na nową.
Jeśli chodzi o impregnację tapicerki materiałowej to na rynku jest bardzo dużo preparatów do tego przeznaczonych, tu nie bardzo jest możliwość użycia jakiegoś domowego sposobu jak w przypadku skory kierownicy.
jeśli chodzi o producenta to mogę polecić " 303" ," 4nano" daja rade
Najczęściej takie preparaty do konserwacji tapicerek nadają się również do impregnacji dachów cabrio.
ostatnio impregnowałem znajomemu preparatem od sonaxa i wyglądało to obiecująco
"303 High Tech Fabric Guard " fajnie chroni i łatwo się aplikuje.
Niekiedy po nałożeniu preparatu trzeba go wygrzać żeby się utrwalił więc jeśli nie masz takiej możliwości zwróć uwagę przy zakupie czy nie jest to wymagane
Trochę się rozpisałem ale myślę że choć trochę pomogłem
Jeśli skóra na kierownicy jest w kiepskim stanie nie tracił bym kasy na lakierowanie tylko wymiana na nową.
Jeśli chodzi o impregnację tapicerki materiałowej to na rynku jest bardzo dużo preparatów do tego przeznaczonych, tu nie bardzo jest możliwość użycia jakiegoś domowego sposobu jak w przypadku skory kierownicy.
jeśli chodzi o producenta to mogę polecić " 303" ," 4nano" daja rade
Najczęściej takie preparaty do konserwacji tapicerek nadają się również do impregnacji dachów cabrio.
ostatnio impregnowałem znajomemu preparatem od sonaxa i wyglądało to obiecująco
"303 High Tech Fabric Guard " fajnie chroni i łatwo się aplikuje.
Niekiedy po nałożeniu preparatu trzeba go wygrzać żeby się utrwalił więc jeśli nie masz takiej możliwości zwróć uwagę przy zakupie czy nie jest to wymagane
Trochę się rozpisałem ale myślę że choć trochę pomogłem
-
- Posiadane auto:
Dobrze, że się rozpisałeś. Wszedłem przy okazji, ale i tak pomogłeś:)
-
- Posiadane auto:
Ja używam 4nano i bardzo sobie też chwalę. A co do kierownicy pomaga creme renovatrice.
-
- Posiadane auto:
Ja często używam produktów od Sonaxa.
-
- Posiadane auto:
Zdecydowanie 4nano.
-
- Posiadane auto:
Ja już musiałem wymieniać obszycie kierownicy na nowe, bo strasznie wyglądała. A co do tapicerki to 303 jest spoko.