Pompa wspomagania - ciekawosc
Pompa wspomagania - ciekawosc
Witam
Mam mini r50 z 2003
Wiem że pompy w tych modelach są trochę usterkowe i jestem ciekaw jeżeli moja pompa wspomagania odmówi posłuszeństwa to da się dalej jeździć bez niej czy tylko pozostaje laweta i do mechanika.
Jakub
Mam mini r50 z 2003
Wiem że pompy w tych modelach są trochę usterkowe i jestem ciekaw jeżeli moja pompa wspomagania odmówi posłuszeństwa to da się dalej jeździć bez niej czy tylko pozostaje laweta i do mechanika.
Jakub
- Panda20
- Nowy
- Posiadane auto: MINI Cooper R50
Re: Pompa wspomagania - ciekawosc
oczywiście, że się da tylko to już kręcisz jak przez beton:P
Pamiętaj, bądź jak Panda. Czarny, biały i azjata:)
Akurat to przechodzę... pompa siada etapami, najpierw słabnie i wyłącza się na chwilę, potem się to nasila. Faktycznie nawet przy tak niedużym aucie trochę się trzeba napracować przy manewrach, zwłaszcza na gumach 195.
Pompa org. 3100zł, dobry zamiennik 1700, regenerowana c.a. 400-700. Robocizna ~200.
Pompa org. 3100zł, dobry zamiennik 1700, regenerowana c.a. 400-700. Robocizna ~200.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Dzięki za wyjaśnienie
- satyr88
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R53
- Kontakt:
U mnie od miesiąca od czasu do czasu pompa też daje znać o sobie.. przy uruchamianiu silnika zdarza się, że pompa nie działa.. po wyłączeniu/ włączeniu auta na nowo pompa rusza. Ostatnio zdarzyło się mi również, że podczas jazdy przestała działać, ponowne uruchomienie silnika znów pomogło. Dotychczas zdarzyło mi się to ok 3-4 razy, poza tym pompa działa bez zarzutu
No to ja mam dokładnie jak opisujesz raz-dwa razy na tydzień... wg. mechanika może to trochę potrwać, a może też paść w każdej chwili.
Przy czym pompy w zasadzie nie słychać, może sporadycznie takie jakby ciche terkotanie.
Przy czym pompy w zasadzie nie słychać, może sporadycznie takie jakby ciche terkotanie.
- arecky
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper 1,6 16V R50
- Kontakt:
U mnie tez troche"mialczy" hehe
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Panowie mam mini one 1.6 benzyna z 2003 r . ostatnio pojechałem do sklepu i po powrocie już jestem bez wspomagania , ostatnio dużo czytam i mam w głowie pustkę co robić , na razie nie mam możliwości jechać do mechanika i sprawdzić czy to pompa czy jest napięcia na kostkach przy pompie ale fakt ze teraz auto jest bez wspomagania .Mam pytanie czy jeżeli to pompa to wymiana SZCZOTKOTRZYMACZY wystarczy ? czy ktoś z was to już robił czy trudno rozkręcić pompę może ktoś ma opis jak to zrobić ,pozdrawiam.
Pytanie trochę do wróżki, nie sądzisz? Nikt Ci nie odpowie bez zajrzenia do środka... szczotkotrzymacze to pomysł równie dobry, co simeringi. Manuali jak przełożyć pompę jest full, takiego o jej rozbieraniu nie widziałem.
-
- Posiadane auto: Mini One R50
u mnie z kolei inna bajka. Pompa działa cały czas ale wyje i jest to słyszalne cały czas. To są oznaki skończonej pompy ? Ani razu nie zdarzyło się póki co, że przestała działać
- SianeK
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini ONE/Cooper
Zacznij od podpiecia pod kompa (moze byc zwykły autocom) i wysteruj pompe wspomagania (często pomaga, jezeli nie ma uszkodzenia mechanicznego) Uruchom ją w trybie awaryjny na 50% i sprawdź
Resztę pytań należy kierować do wróżbity Amadeusza. Podobno naprawia te pompy zdalnie
Resztę pytań należy kierować do wróżbity Amadeusza. Podobno naprawia te pompy zdalnie
- SoinaPoznan
- Posiadane auto: Mini Cooper 1.6 116km R50
Witam, moje Mini miało problem z pompą , przy odpalaniu nie działa, wystarczy odpalić jeszcze raz . Powodem był wykończony akumulator. Niewystarczająca ilośc prądu odcinała działanie pompy . A tak w ogole to witam bo jestem nowy