Biała smuga za miniaczem!!
Moderator: flapjck1
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: AUSTIN MINI 1000
Biała smuga za miniaczem!!
Witam serdecznie wszystkich!
W zeszłym roku zakupiłem Austin Mini 1000 z 88 r. Przeprowadziłem generalny remont karoserii, zawieszenia, wnętrza i instalacji. Silnik pali na dotyk. Z początkiem marca zacząłem jeździć. Szybko jednak okazało się że jest kilka poważnych problemów. I tutaj proszę o waszą pomoc. A mianowicie Na zimnym silniku z wydechu wydobywa się mleczny dym. Po przejechaniu kilku kilometrów dymienie ustaje, lecz na chwile po redukcji i zmniejszeniu obrotów na po zatrzymaniu dym okrywa cały samochód! Jakie przyczyny? Płyn w chłodnicy poziom prawidłowy i nie ubywa! Drugi problem wyciek płynu z układu hamulcowego, ok 200 ml na przejechane 15 km! Układ hamulcowy szczelny nie widać plam po oleju, znika jak kamfora. Może te dwie rzeczy mają ze sobą coś wspólnego??
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
W zeszłym roku zakupiłem Austin Mini 1000 z 88 r. Przeprowadziłem generalny remont karoserii, zawieszenia, wnętrza i instalacji. Silnik pali na dotyk. Z początkiem marca zacząłem jeździć. Szybko jednak okazało się że jest kilka poważnych problemów. I tutaj proszę o waszą pomoc. A mianowicie Na zimnym silniku z wydechu wydobywa się mleczny dym. Po przejechaniu kilku kilometrów dymienie ustaje, lecz na chwile po redukcji i zmniejszeniu obrotów na po zatrzymaniu dym okrywa cały samochód! Jakie przyczyny? Płyn w chłodnicy poziom prawidłowy i nie ubywa! Drugi problem wyciek płynu z układu hamulcowego, ok 200 ml na przejechane 15 km! Układ hamulcowy szczelny nie widać plam po oleju, znika jak kamfora. Może te dwie rzeczy mają ze sobą coś wspólnego??
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam!
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Biała smuga za miniaczem!!
Pewnie masz serwo i pompa hamulcowa puszcza plyn
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
Tak dwusekcyjna pompa hamulcowa z serwem. Wiesz może jak naprawić usterkę? Jestem amatorem który lubi sam pomajsterkować.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
płyn wpływa do serwa, jak ją odkręcisz to będzie mokra, potrzebujesz zestaw naprawczy lub nową pompę, chmura dymu też może być spowodowana wciąganiem płynu hamulcowego z serwa do silnika
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nie ze moze byc tylko na pewno jest tym spowodowana
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
Dzięki wielkie. Będę działał.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Ilustracje do tematu opisanej usterki
6922 serwo - widoczna duża ilość płynu hamulcowego wylana z wymontowanego serwa. Płyn zasysany jest do kolektora ssącego po napełnieniu się serwa do poziomu przyłącza przewodu podciśnieniowego.
6926 pompa - części składowe tłoki, sprężyny, zabezpieczenia, uszczelki gumowe
6928 uszczelnienie pompy - elementy odpowiedzialne za wyciek do serwa. Uszczelnienia od strony mocowania pompy.
Naprawa pompy poprzez samą wymianę uszczelnień ( komplet naprawczy) jest możliwa pod warunkiem, że cylindryczna powierzchnia wewnętrzna pompy jest w dobrym stanie. Na ogół jednak w przypadku podobnej usterki, od strony cieknącego uszczelnienia są już wżery korozyjne i głębokie rysy.
6922 serwo - widoczna duża ilość płynu hamulcowego wylana z wymontowanego serwa. Płyn zasysany jest do kolektora ssącego po napełnieniu się serwa do poziomu przyłącza przewodu podciśnieniowego.
6926 pompa - części składowe tłoki, sprężyny, zabezpieczenia, uszczelki gumowe
6928 uszczelnienie pompy - elementy odpowiedzialne za wyciek do serwa. Uszczelnienia od strony mocowania pompy.
Naprawa pompy poprzez samą wymianę uszczelnień ( komplet naprawczy) jest możliwa pod warunkiem, że cylindryczna powierzchnia wewnętrzna pompy jest w dobrym stanie. Na ogół jednak w przypadku podobnej usterki, od strony cieknącego uszczelnienia są już wżery korozyjne i głębokie rysy.
- Załączniki
-
- 6922 serwo.jpg (56.19 KiB) Przejrzano 850 razy
-
- 6926 pompa.jpg (29.62 KiB) Przejrzano 850 razy
-
- 6928 uszczelnienie pompy.jpg (27.3 KiB) Przejrzano 850 razy
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
To jest usterka ktora mialem w swoim Mini 30.Tak jak pisali koledzy.Czeka Cie zakup nowej pompy hamulcowej
-
Cześć "markfive".
Właśnie skończyłem przegląd układu hamulcowego tj. pompa i serwo. Wszystko jest tak jak opisałeś. Duże ilość płynu w serwie!
Niestety pompa do wymiany, bardzo skorodowana z widocznymi wżerami na tłoczku od strony serwa, więc szkoda pchać kasę w zestaw regeneracyjny!
Jeszcze jedno pytanie czy w okolicy Krakowa ktoś posiada części do mini, czy też jakiś sklep z takowymi?
Bardzo mi pomogliście za co z góry dziękuje!
Właśnie skończyłem przegląd układu hamulcowego tj. pompa i serwo. Wszystko jest tak jak opisałeś. Duże ilość płynu w serwie!
Niestety pompa do wymiany, bardzo skorodowana z widocznymi wżerami na tłoczku od strony serwa, więc szkoda pchać kasę w zestaw regeneracyjny!
Jeszcze jedno pytanie czy w okolicy Krakowa ktoś posiada części do mini, czy też jakiś sklep z takowymi?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
W dziale glownym masz przydatne linki Tam znajdziesz strony sklepow z czesciami do MiniJG-CARPENTER pisze:Cześć "markfive".
-
Super dzieki.
- Sadam
- Maniak
- Posiadane auto:
- Kontakt:
chętnie przytulę starą zbieram wszelkie złomy
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy