Info dla potomnych którzy szukaliby informacji w temacie półosi.
Da się włożyć do auta kompletną półoś z dwoma założonymi przegubami, pod warunkiem że z przegubu wewnętrznego zsuniemy gumę. Wtedy przegub zewnętrzny przejdzie od strony silnika przez dziurę w wózku, co pozwoli na umieszczenie kielicha wewnętrznego przegubu w otworze dyferencjału.
Przegub wewnętrzny ściąga się poprzez włożenie półosi w imadło przegubem wewnętrznym do dołu. Następnie delikatnie odsuwa się gumę w stronę przegubu aż będzie widać otwarty pierścień zaciskowy (circlip). Następnie pukamy młotkiem poprzez jakiś śrubokręt czy inny wąski punktak w miejsce gdzie pierścień jest otwarty i przegub schodzi bez problemu.
Montaż jest o wiele łatwiejszy gdy na półosi mamy tylko przegub zewnętrzny. Przegub wewnętrzny bez półosi da się wcisnąć w dyfer ręką lub np. dźwignią z trzonka młotka. Potem w wewnętrzny wkładamy półoś i wio.
Udało mi się już złożyć kompletną lewą stronę. Mam jeszcze pytanie o nakrętkę półosi - haynes podaje żeby dokręcić ją momentem 255-270. Na kluczu dynamometrycznym mam max 210

Jak mocno to cholerstwo dokręcacie?
Aha i jeszcze jedno - po włożeniu nowej gruchy dunlopa ustawić hilo na minimum czy powinno być lekko rozkręcone?