Stuku puku
Moderator: flapjck1
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Stuku puku
Zalozone. Poprawilo sie ale nie do konca... eh. Kolejka chyba na przeguby. Jak zdiagnizowac ktory. Wew czy zew ?
Arafat
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
a sworznie piasty kiedy robiłeś ? może tam masz luz i "tykają" ?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
nic na oslep, sprawdz wysztko w zawieszeniu przednim bo zrodel stukania moze byc sporo, od prozaicznego poluzowanego mocowania wydechu
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Swoznie, piasty lozyska powymieniane na nowe, przekladnia tez, wydech na nowo skladany maniflow centralny z nowa siatka. Zewnetrzny przegub zaryzykuje. Jak to nie to to chyba pojdzie na zyletki.
Arafat
- Gibki Staruszek
- Maniak
- Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!
ile zrobiłes kilometrów na swożniach ? może dopiero sie dotarły i jeden złapał luz ... ja bym je sprawdził ... nic nie kosztuje...Arafat pisze:Swoznie, piasty lozyska powymieniane na nowe, .
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Sprawdze juto swoznie jak mowisz. Przed odbudowa półosie miały gumy potargane. Zmieniałem gumy, czysciłem i smarowałem na nowo. Nie przygladałem sie zbytnio pod katem zuzycia. Z instruktażowych filmikow na YT "sprawdzanie przegubow" os względem przegubu niepowinna miec zadnego luzu. https://www.youtube.com/watch?v=RTAE-QtjRQk Sprawdzałem u siebie to wewnetrzyny ma ogromny luz dobre 3-4mm a zewnetrzyny mniejszy. (tak prawidłowo sie sprawdza rowniez w mini ?)
Arafat
- artur_rat
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI 1300
Ja mam to samo. Drążki posprawdzałem, poduchy pod silnikiem też. Koła dokręcone .............i nadal puka ;-((
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
W jakich okolicznosciach?
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- artur_rat
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI 1300
Przy gwałtownym odpuszczeni lub dodaniu gazu. Wczoraj wymieniłem lewy przegub zewnętrzny i mam wrażenie że "puka" mniej. Wymienię jeszcze prawy przegub zewnętrzny i zobaczymy czy diagnoza okaże się trafiona.
- markfive
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
- Kontakt:
Zewnętrzne raczej rzadko, chyba że są już tak wytłuczone, że słychać je w ciasnym zakręcie. Wewnętrzne, tak nawet gdy są nowe a jest luz na osadzeniu (wieloklin) na półośce. Dalej mechanizm różnicowy ( duże luzy na osi satelitów). Poza tym głównie tego rodzaju stuki związane są z ruchem zespołu napędowego " przód/tył" a więc również mocowanie wózka, sztywno zamocowany układ wydechowy. Zakładam, że drążki silnika górny i dolny i ich mocowania do belki i wózka są OK.
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
Bywa tak ze sam przegub jest ok a za to wyrobiony jest wieloklin na polosi
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Ma moze ktos zdjecia wyrobionych wieloklinow zestawionych z dobrymi? Jak ocenic ich zuzycie? Porownywalem luzy na przegubach z innymi mini. U mnie trzymajac polos w bezruchu a ruszajac czasza przegubu zewnetrzego i wewnetrznego luz jest bardzo duzy wiekszy na przegubach wewnetrznych ok 5mm wew i zew 2mm.( ruch prawo lewo) Podejrzewam ze to jest powodem stukania przy dodawania i odejmowania gazu. Inne mini do porownania luz minimalny drugi wcale. Drugie niemialo nawet luzu czaszy przegubu wewnetrznego wzgledem skrzyni.
Arafat
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
jak masz luz gdzies na elementach przeniesienia napedow to mozesz miec wlasnie tam zrodlo stuku
- flapjck1
- Maniak
- Kontakt:
no i jest jeszcze dyfer i przelozenie wstepne
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Mam nadzieje ze dyfer i przełożenie o ktorym piszesz jeszcze chwile wytrzyma. Tego sam nie naprawie. Bądzmy dobrej mysli ze po wymianie przegubów i ew połosi stukanie ustapi.
Arafat