Mini "Family" '73- Krakow

Część forum poświęcona naszym Miniakom. Zanim założysz nowy post, zapoznaj sie z panującymi tu zasadami.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
kubusss
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: Mini Family - 1973
Kontakt:

Re: Mini "Family" '73- Krakow

Post autor: kubusss »

a w miedzyczasie wyskoczyly problemy z zaworem ogrzewania (juz nie wiem ktory raz) - korek od wina ktory w kryzysowej sytuacji zostal wbity w zawor dawal rade, ale regulacja nie dzialala :) Zapadla decyzja, ze trzeba znalezc rozwiazanie ktore bedzie rozwiazaniem ostatecznym. Dzieki internetom i pomocy mojego wspanialego ojca - udalo sie. Stopka starego zaworu zostala odcieta i nagwintowana, do niej przyszlo kolanko metalowe, i nowy zawor przeplywowy z jakiegos starego WW .. po polaczeniu wszystkiego przewodami gumowymi - dziala jak zloto.
Załączniki
IMG_1432.JPG
(51.79 KiB) Pobrany 314 razy
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak
Posiadane auto: mini 1000 ooooolala !!!

Post autor: Gibki Staruszek »

Bardzo ładnie wykonana tapicerka ... lubię kratę :D ... choć jak dla mnie jest jej za dużo :wink: ... a orYginalny nowy zawór to 150zł ... warto kombinować ? 8)
Awatar użytkownika
Sadam
Maniak
Maniak
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: Sadam »

Warto, bo nowe są g warte (stare), albo niedostępne (nowe)
www.minicentrum.pl - Sklep internetowy
Mini Custom '92 HIF 44, LCB, 1300 big valve head, AP4T vented brakes
Mini Racer 96' 75,5KM/6798rpm 102Nm/3758rpm na remont nadszedł czas :(
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Post autor: flapjck1 »

Ladna tapicerka
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
lilek
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: Wściekły Mini Honda
Mini Cooper Silverstone, Mini Cooper Blue Star
Kontakt:

Post autor: lilek »

Fotele i kanapa oryginalnie z wersji coopera spi, a to obszycie w kratę nawet nieźle wyszło :)
Awatar użytkownika
kubusss
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Gibki Staruszek pisze:Bardzo ładnie wykonana tapicerka ... lubię kratę :D ... choć jak dla mnie jest jej za dużo :wink: ... a orYginalny nowy zawór to 150zł ... warto kombinować ? 8)

Nowy zawor rozpadl sie po 300km wiec stracilem zaufanie do 'nowych' zaworow. Obecne rozwiazanie kosztowalo 15pln i posluzy przez lata - mam nadzieje ;)

Na zywo kraty jest duzo mniej. Zalozenie bylo takie zeby nie przesadzic z nowoczesnoscia i chyba sie udalo. Bedzie szansa ocenic na Zlocie Polnoc :)
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Bardzo ładna kratka. Jeżeli jesteś zadowolony to podaj gdzie robili CI tapicerkę.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
Awatar użytkownika
kubusss
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

tapicerka byla inspirowana "Mini Balmoral" tyle tylko ze nie chcielismy przesadzic z nowoczesnoscia :)

Jesli chodzi o tapicera http://www.mgmax.eu - jestesmy szalenie zadowoleni: wykonana zostala cala podloga (wykladzina + dywaniki), podsufitka, slupki tylnie + slupki przednie (w slupkach przednich chcialem zaslonic kable ktore tamtedy musialy isc ), boczki drzwi i boczki tylne. Od zera byla robiona cala tapicerka do zegara centralnego (dodaje zdjecie, zegar nie jest jeszcze zamontowany i dorobiony wiec to jest tylko do zdjecia przygotowane. Boczki i deska do zegara wykonane zostaly z ABSu a nie z dykty przez co mam nadzieje beda sporo trwalsze i nie beda chlonac wilgoci. Firma przyjela Miniaka zgodnie z ustalonym terminem oraz oddala zrobionego po 5 dniach. Dodatkowo super wsparcie ze strony wlasciciela firmy w kwestii doboru materialow, wzorow itd. Byl to 3ci Miniak z tego co wiem robiony przez ta firme wiec maja juz pojecie z czym sie to je.
Załączniki
balmoral.jpg
(148 KiB) Pobrany 230 razy
20160609_071544.jpg
(628.71 KiB) Pobrany 230 razy
20160609_071537.jpg
(582.22 KiB) Pobrany 230 razy
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

bardzo mi sie podoba tapicerka do zegara centralnego ... robiłeś sam czy w firmie ? możesz wiecej napisać o niej ? coś takiego mi by się przydało ... :)
ona jest oklejona materiałem z foteli ?
Awatar użytkownika
BeMoL
Super użytkownik
Super użytkownik
Posiadane auto: MINI Cooper S Cabrio

Post autor: BeMoL »

kubusss pisze:tablica pojdzie nizej, ale juz zolta :)
Fajny projekcik - NIETYPOWY i nieoryginalny - lubię takie ale skąd zatem pomysł na żółte tablice ?
To chyba nie ma prawa przejść :roll:
Awatar użytkownika
Gibki Staruszek
Maniak
Maniak

Wystarczy 70% oryginału
Awatar użytkownika
cjango
Klubowicz
Klubowicz
Posiadane auto: 95' 1.3SPI PDM

Post autor: cjango »

Gibki Staruszek pisze:Wystarczy 70% oryginału
to też nie do końca prawda :wink:
Awatar użytkownika
kubusss
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

Gibki Staruszek pisze:bardzo mi sie podoba tapicerka do zegara centralnego ... robiłeś sam czy w firmie ? możesz wiecej napisać o niej ? coś takiego mi by się przydało ... :)
ona jest oklejona materiałem z foteli ?
wykonala to ta sama firma co robila tapicerke, ale mysle ze bez problemu moznaby to zrobic samemu.
sama polka i plecy tablicy wykonane sa z plyty ABS oklejonej materialem z ktorej mamy zrobiona podloge/dywaniki. Wg tapicera, gdyby chciec okleic ABS/Sklejke czyms cienszym - to moglaby sie "marszczyc" przy ukladaniu jej (elementy sztywne sa półokrągłe po wlozeniu.
Dolna polka wykonana zostala z dwoch elementow ABS ktore zaslaniaja wszystkie "dziury" - po to zeby miec twarda polke, zeby tam nic nie latalo i na to wszystko polozony i przyklejony jest jeden kawalek z filcu podlogowego. Tyl zegarow to dwa oddzielne kawalki ABSu, kazdy z nich oklejony troche wiekszym kawalkiem filcu (po to zeby sie to wszystko lepiej ukladalo - szczegolnie na boczkach). zalaczam zdjecie jednej takiej polowki.
Załączniki
IMG_20160614_072102.jpg
(139.24 KiB) Pobrany 172 razy
Ostatnio zmieniony 14 cze 2016, 07:44 przez kubusss, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kubusss
Klubowicz
Klubowicz
Kontakt:

cjango pisze:
Gibki Staruszek pisze:Wystarczy 70% oryginału
to też nie do końca prawda :wink:
zacytuje strone o ktora sie opieram http://weteranszos.pl/zolte-tablice

Musi mieć, co najmniej 25 lat (aby uzyskać status „pojazdu zabytkowego) i 30 lat (aby uzyskać status pojazdu kolekcjonerskiego), a przy tym posiadać 75% oryginalnych części (najważniejsze główne podzespoły). Oznacza to, że lakier możemy dobrać sobie nawet „rażąca różowa perła” (o ile mamy tylko taki gust, lub jego brak), obszyć wnętrze skórą (chociaż oryginalnie była z materiału), zastosować współczesne filtry oleju, powietrza i dalej nasz pojazd spokojnie będzie kwalifikował się na zabytek. Jeżeli pozostałe podzespoły są oryginalne (oczywiście oryginalne, nie oznacza nieremontowane), to z powodzeniem możemy ubiegać się o wpis do ewidencji zabytków.

wyglada wiem na to, ze w zasadzie mozna poszalec z modyfikacjiami, a i tak dalej mozna sie ubiegac o papiery, nie mniej jednak
- rozmawialem z rzeczoznawca ktory ma pozniej robic karte - wg niego najlepiej jest SKONCZYC projekt i wowczas dopiero robic karte zamiast zrobic karte a pozniej zabierac sie za zmiany. Podobno dokumentacja fotograficzna jest calkiem istotnym elementem bialej karty
- jesli popatrzec na calosc projektu: buda niezmieniona (czy brak zderzakow to odbieganie od oryginalu ?? :), zawieszenie niezmienione, konwersja hamulcow na tarcze - to jest ewidentna modyfikacja ale bez tego nie da sie jezdzic, tapicerka z Morrisa tyle tylko ze nowszego, zegary zmienione, sielnik bedzie zmieniony, ale silnik jest czescia eksploatacyjna wiec moze byc wymieniany ...

Tak naprawde jesli sie zmieszcze w tych 70% to beda zolte tablice, a jesli sie nie zmieszcze to zrobie tylko ocene rzeczoznawcy na samochod kolekcjonerski i tez bedzie dobrze .. nie mniej jednak ustawodawca tak slabo napisal ta ustawe, ze w sumie kazdy samochod ktory ma w papierach ponad 30 lat i nie jest SAMem powinien dostac zolte tablice.

Czas pokaze - narazie bawimy sie robiac nasz samochod marzen :) I juz widac powoli koniec !!! :)
Awatar użytkownika
Psztymucel
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: IMA, Fulvia, 900, Ypsilon
Kontakt:

Post autor: Psztymucel »

Z tymi hamulcami to jest rozwiązanie - montowanie z czasów produkcji auta. Ja dlatego zamontowałem w swoim zamiast bębnów oryginały z Cooperów i wiem, że taka zmiana jest akceptowalna i nikt nie robi problemów. Za Twoje hamulce nie powinieneś dostać żółtych (np. w niemczech byś nie dostał). Jeżeli chodzi o kolor, to rzeczywiście na całym świecie pozostawiają dowolność.
One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
ODPOWIEDZ