Naprawa modułu komfortu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

mazin
Nowy
Nowy
Posiadane auto:

Naprawa modułu komfortu

Post autor: mazin »

Być może komuś się przyda. W miniaczu żony nie działała klimatyzacja. Po wizycie u rozgarniętych speców od klimy okazało się, że wszystko jest sprawne,szczelne - kompresor, sprzęgiełko, czujniki, włącznik itp. a źródło problemów leży w BCM. Trochę mnie to zmartwiło, ale i zdziwiło, bo wszystko inne za co ten moduł odpowiadał działało bez problemu. Poszperałem po allegro i kupiłem moduł za 80zł (motorola, są też bosche). Wymiana to 15 minut i wszystko śmiga, tj. to co wcześniej + klima, czyli chłopaki mieli rację. Ale na mądrych anglojęzyczych stronach znalazłem informację, że moduł należy zaprogramować w ASO, lub u magika z odpowiednim sprzętem, w przeciwnym razie komputer zacznie sypać błędami. Co więcej, możn azaprogramowac tylkonowy moduł, używany bowiem jest w jakiś automagiczny sposób zabezpieczony. Jeżeli rozbieżność w przebiegu pomiędzy nim a ECU oraz modułem świateł będzie większa niż 100 km, to błędów będzie coraz więcej. Ale informacje (te programowalne) w BCM są zapisane w epromiku, który bez probleu można przelutować. Sam zabieg zostawiłem specjaliście, który za równowartość niezłego piwa przelutował eprom - i voila! wszystko OK, po 100 km podpięcie do interfejsu nie wykazało błędów.

Oczywiście, można trafić na uszkodzony moduł na szrocie czy allegro, może też być droższy. Warto przy okazji zabezpieczyć słupek A od strony pasażera, po zdemontowaniu zewnętrznej osłony, by kolejny się nie uszkodził (znany problem z podciekaniem BCM, gdy po słupku dostaje się woda). Warto spróbować, bo każde inne rozwiązanie jest przynajmniej o rząd wielkości droższe.
Mam nadzieję, że komuś pomogłem.
Cóż, w końcu kupiłem MC ;-)
tacim
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R50

Re: Naprawa modułu komfortu

Post autor: tacim »

Odkopię temat bo go właśnie przerabiam kupiłem już identyczny moduł komfortu jak ten w aucie i znalazłem ten art. https://gethypoxic.com/blogs/technical/ ... m-bc1-unit wszystko ładnie łopatologicznie lecz u mnie nie ma tyltyle kości 8 -mek mogących być nośnikiem pamięci :) a dokładnie jest jedna czy ktos wie konkretnie gdzie jest eeprom w Motoroli ja mam 8BCRBC1E08 (na allegro większość to 07 a ja mam 08) na mojej kości jest oznaczenie 2904 PX CQ ale wątpie, że to eeprom .
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

Nie lepiej go zakodować, bez lutowania i zbędnej zabawy
tacim
Nowy
Nowy

No tak masz oczywiście rację, lecz nie mogę doszukać się strony pomocnej w tym zadaniu .
alan
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: alan »

ale nie znajdziesz strony pomocnej w tym zadaniu ,nie wszystko jest w necie
tacim
Nowy
Nowy

Dzisiaj dostałem moduł i czym prędzej popędziłem do auta podpiąłem i dupa nic nie działa nawet szyby :) ale jak to zwykle bywa obudowa jest "zmasowana" i po przykręceniu tadam działa. Ruszyły światła kierunki klapa bagażnika i inne cudaki wcześniej stawiające opór.
Teraz zostaje tylko eeprom machnąć skoro programowania nie znajdę. Choć obstawiam, że jutro kilka godzin w necie i przyjaciele z RUS pomoga hehe.
ODPOWIEDZ