Problem z kompresorem - prośba
- Alfik30
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Cooper S - R53
Problem z kompresorem - prośba
Zauważyłem wyciek oleju z okolic kompresora (w miejscu połączenie kompresora z dolotem powietrza (o dołu kompresora). Wstępnie obstawiam dwie opcje: albo olej dostaje się do dolotu przez odmę - z silnika, albo rozszczelnił się kompresor i wypluwa własny olej.
Mój miniak pokazuje poziom doładowania od 0 do 5 BAR. Przy ok 3,5 tys obrotów kompresor doładowuje wg wskaźnika ok. 3 BAR, ale kiedy zwiększam obroty do odcięci zapłonu wskazówka już nie pokazuje większego doładowania, tj, utrzymuje się na poziomie ok. 3 BAR.
I tutaj moja prośba do użytkowników którzy mają wskaźnik doładowania aby sprawdzili jakie jest doładowanie komresora przy załóżmy 5-6 tys obr silnika, i czy jeżeli osiągniemy np. 4 tys obr, czy pow., tej wartości zwiększając gaz wskaźnik będzie pokazywał większe doładowanie.
Mój miniak pokazuje poziom doładowania od 0 do 5 BAR. Przy ok 3,5 tys obrotów kompresor doładowuje wg wskaźnika ok. 3 BAR, ale kiedy zwiększam obroty do odcięci zapłonu wskazówka już nie pokazuje większego doładowania, tj, utrzymuje się na poziomie ok. 3 BAR.
I tutaj moja prośba do użytkowników którzy mają wskaźnik doładowania aby sprawdzili jakie jest doładowanie komresora przy załóżmy 5-6 tys obr silnika, i czy jeżeli osiągniemy np. 4 tys obr, czy pow., tej wartości zwiększając gaz wskaźnik będzie pokazywał większe doładowanie.
-
- Nowy
- Posiadane auto: MINI cooper S
Re: Problem z kompresorem - prośba
Ja mam wskaźnik i mi do odcięcia pokazuje zaledwie 0,6 bar być może mi kompresor pada skoro u ciebie tak dużo pokazuje. Później sprawdzę przy 3,5 tys jakie jest ciśnienie.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Ford StreetKA
Podepnę sie pod temat.
Jaka jest alternatywa naprawy/ wymiany kompresora?
Jaka jest alternatywa naprawy/ wymiany kompresora?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: brak MINI :-(
hej, chyba nie tak mierzysz albo coś źle odczytujesz
W moim R53 przy 6 tyś mam doładowanie kompresora 1 Bar ( MCS works )
W moim R53 przy 6 tyś mam doładowanie kompresora 1 Bar ( MCS works )
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
Powiedzcie mi, czy wymienia się, profilaktycznie, olej w kompresorze?
- Alex
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 2003
Jak miałem mercedesa to wymiana zalecana była przy przebiegu ok.160tys km. Chociaż nieczęsto słyszę żeby ktoś to robił..
W mini dopiero będę to robił z wymianą kółka od razu
W mini dopiero będę to robił z wymianą kółka od razu
Mini Cooper S R53 2003
- MattiCS
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)
A jest łatwy sposób na wymianę oleju bez demontażu połowy auta? Taki, który mógłbym zrobić sam?
P.S. powtarzam pytania z innego tematu ale oba tematy dotyczą tej samej sprawy.
- Alex
- Swój Człowiek
z tego co wiem to tylko taką drogą jak opisał kolega tu :MattiCS pisze:A jest łatwy sposób na wymianę oleju bez demontażu połowy auta? Taki, który mógłbym zrobić sam?
http://mini.org.pl/viewtopic.php?f=18&t=16038
Mini Cooper S R53 2003
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini cooper s r53
MattiCS pisze:Powiedzcie mi, czy wymienia się, profilaktycznie, olej w kompresorze?
Zawsze to pomoze a naprwno jesli masz mniejsze koleczko
-
- Swój Człowiek
I niestety innej drogi nie maAlex pisze:z tego co wiem to tylko taką drogą jak opisał kolega tu :MattiCS pisze:A jest łatwy sposób na wymianę oleju bez demontażu połowy auta? Taki, który mógłbym zrobić sam?
http://mini.org.pl/viewtopic.php?f=18&t=16038
Co prawda mozna bez wyciągania dolac oleju od strony alternatora ale to nie to samo co pelny seris
-
- Swój Człowiek
Niestety musisz rozbierac caly przodMattiCS pisze:A jest łatwy sposób na wymianę oleju bez demontażu połowy auta? Taki, który mógłbym zrobić sam?
Ale ogolnie nie jest zle wystarczy podstawowa woedza mechaniczna i podstawowe narzedzia oprocz specjalnego klucza do napinacza i blokowania sprezyny
Mi to zajelo okolo 10 gidzin wliczajac ze kilka razy musialem sie cofac i utknalem z ponownym wkladaniem prowadnicy do bagnetu olejowego.
Wszelkimi radami i trikami chetnie sie podziele moze komus to przysłuży
- Alex
- Swój Człowiek
Zanim zmienię olej może bym go dolał bo nie wiem kiedy znajdę czas ba rozebranie auta. Jaki olej dolać i jak sprawdzić ile go jest i ile ma byc ?
Mini Cooper S R53 2003
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper S R53 2005
W tym filmie wszystko jest dokładnie przedstawione, podane są również ilościAlex pisze:Zanim zmienię olej może bym go dolał bo nie wiem kiedy znajdę czas ba rozebranie auta. Jaki olej dolać i jak sprawdzić ile go jest i ile ma byc ?
https://youtu.be/FA9QIXtBGuM?t=492
-
- Swój Człowiek
Dokladnie z tego filmiku kozystalem serwisujac moja sprezarkeMatt_S pisze:W tym filmie wszystko jest dokładnie przedstawione, podane są również ilościAlex pisze:Zanim zmienię olej może bym go dolał bo nie wiem kiedy znajdę czas ba rozebranie auta. Jaki olej dolać i jak sprawdzić ile go jest i ile ma byc ?
https://youtu.be/FA9QIXtBGuM?t=492
-
- Swój Człowiek
Brz wyciagania mozesz jedynie dolac oleju do jednej komory smarowania ktorej korek wlewu widac kolo bagnetu do ktorej co prawda wchodzi 140mlAlex pisze:Zanim zmienię olej może bym go dolał bo nie wiem kiedy znajdę czas ba rozebranie auta. Jaki olej dolać i jak sprawdzić ile go jest i ile ma byc ?
Pomiewaz druga znajduje sie za pompa wody i bez rozboerania nie bedziesz wstanie dostac sie do korka serwisowego