Dobry płyn chłodniczy - jaki?
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Dobry płyn chłodniczy - jaki?
Może ktoś mi polecić jakiś dobry (coś lepszego niż standardowe) płyn chłodniczy do miniaka s-ki?
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Re: Dobry płyn chłodniczy - jaki
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- treash
- Swój Człowiek
Re: Dobry płyn chłodniczy - jaki?
Ale ktoś z doświadczenia zna/używa jakiś dobry płyn chłodzący który ma lepsze parametry?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Z płynami tyle opinii co z olejamitreash pisze:Ale ktoś z doświadczenia zna/używa jakiś dobry płyn chłodzący który ma lepsze parametry?
OEM BMW MINI to koncentrat i mieszasz go 50/50 z wodą destylowaną/demineralizowaną.
Oryginał jest drogi, ale dla BMW MINI robi to FEBI Bilstein dokładny numer to: 01089 płaciłem chyba 20 zł za 1,5L więc spoko.
Oczywiście mowa o R56.
Co do super płynów typu Motul Inugel itd. to niech ktoś inny się wypowie, niby są super ale rzadko, który spełnia normy BMW jeśli chodzi o wymagane związki chemiczne, co się stanie jak wlejesz taki? niby nic, ale że są różne stopy metali itd. to też powinny być odpowiednie związki chemiczne, potem za 5 lat możesz mieć różne korozje i inne cuda.
Ja poszedłem w OEM póki co zobaczymy co później.
- treash
- Swój Człowiek
Dzięki wszystkim za odpowiedzi..zakupiłem koncentrat Febi i jest ok:)
- blink
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D
Z benzynowymi Mini jak z włoskim motocyklem ... u mnie w jednym i drugim zawsze temperatura 105C - strasznie dużo, więc chyba dobry płyn chłodniczy niezbędny!
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
,,Ja poszedłem w OEM póki co zobaczymy co później".
Mając na myśli OEM chodziło oczywiście o ten FEBI co robi dla MINI, po co przepłacać
Mając na myśli OEM chodziło oczywiście o ten FEBI co robi dla MINI, po co przepłacać
- treash
- Swój Człowiek
Co do temperatury włączałem to ukryte menu i jeździłem z nim ze dwa dni i temperatura u mnie na poziomie 105 - 108C, jak się już dowiadywałem u speców od BMW/Mini to całkiem normalne i tak powinno być. No i również potwierdzili że ten bezwodny płyn http://www.evanscoolant.com jest bardzo dobry i robi robotę ale swoje kosztuje. Cała operacja tj. spuszczenie starego płynu, czyszczenie układu, plus zalanie Evansa to jakieś 800 pln, więc tanio nie jest;)
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Gdzie można dostać ten płyn Evansa?treash pisze:Co do temperatury włączałem to ukryte menu i jeździłem z nim ze dwa dni i temperatura u mnie na poziomie 105 - 108C, jak się już dowiadywałem u speców od BMW/Mini to całkiem normalne i tak powinno być. No i również potwierdzili że ten bezwodny płyn http://www.evanscoolant.com jest bardzo dobry i robi robotę ale swoje kosztuje. Cała operacja tj. spuszczenie starego płynu, czyszczenie układu, plus zalanie Evansa to jakieś 800 pln, więc tanio nie jest;)
- blink
- Nowy
Nie no 800 PLN za płyn chłodniczy to grube przegięcie jak dla mnie.
- treash
- Swój Człowiek
Chyba nie czytasz ze zrozumieniem..800 pln za całą operację czyli: spuszczenie starego płynu, oczyszczenie układu płynem czyszczącym (200pln), zalanie Evansa (5,2 - 5,5L). Czyli robocizna + materiały za 800pln!
- blink
- Nowy
Czytam ze zrozumieniem, więc powiem jeszcze raz - 800 PLN za wymianę czyszczenie płynem za 200 itp to dla mnie nadal kosmos jak za płyn chłodzący. Tak samo nasłuchałem się jakie to niesamowite są oleje Millers ... przegięcie i sztuka dla sztuki.
-
- Swój Człowiek
Z tego co się pobieżnie zorientowałem to 1 galon (ok. 4 litry) tego płynu kosztuje w US ok. 50$. W PL 5 litrowa bańka ok. 400 zł. Do tego trzeba jeszcze zakupić płukankę za ok. 100 zł.blink pisze:Czytam ze zrozumieniem, więc powiem jeszcze raz - 800 PLN za wymianę czyszczenie płynem za 200 itp to dla mnie nadal kosmos jak za płyn chłodzący. Tak samo nasłuchałem się jakie to niesamowite są oleje Millers ... przegięcie i sztuka dla sztuki.
Zależy do czego użytkowane jest auto. Jeśli na tor to ok ale do codziennej jazdy to niema sensu.
- treash
- Swój Człowiek
No moi mechanicy tłumacząc dlaczego warto zalać ten płyn podali jako powód długotrwałość tego płynu i brak konieczności wymiany przez kolejne 5 i więcej lat, wrzenie powyżej 180C oraz to że chroni przed wytworzeniem zbyt dużego ciśnienia w układzie więc większe bezpieczeństwo dla obciążonego silnika. A raczej S-ki nikt nie kupuje żeby jeździć spokojnie bo do tego zwykły motor bez turbo lepiej się nadaje.
PS. ja u siebie wymienię na tego Evansa jak podniosę moc, ale wymiany sam sobie dokonam bo to nic trudnego.
PS. ja u siebie wymienię na tego Evansa jak podniosę moc, ale wymiany sam sobie dokonam bo to nic trudnego.
-
- Swój Człowiek
Fajna sprawa tylko ciężko będzie w MCS przez 5 lat nie spuszczać płynu chłodniczego z powodu jakiejś awarii.treash pisze:No moi mechanicy tłumacząc dlaczego warto zalać ten płyn podali jako powód długotrwałość tego płynu i brak konieczności wymiany przez kolejne 5 i więcej lat...