Po wymianie sondy lambda silnik pracuje jak traktor

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

sithari
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper 1.6 120KM

Po wymianie sondy lambda silnik pracuje jak traktor

Post autor: sithari »

Cześć,

Moja żona ma mini coopera 1.6 120 KM. Kupiliśmy go rok temu. Miesiąc po zakupie pojawił się błąd sondy lambda i samochód zaczął wydawać bardzo nieprzyjemne spaliny. Jako, że małżonka mało jeździ auto ma przejechane 77 tyś. rocznik 2007. Od roku auto jeździło praktycznie wyłącznie codziennie 2 razy po ok 5-7 km. W ubiegłym tygodniu wymieniliśmy sondę lambda. Po jej wymianie silnik zaczął pracować jak traktor. Przed wymianą małżonka nieraz startowała z "3ki", a teraz silnik gaśnie na 2ce. Auto nie ma mocy. Strasznie pracuje.

Mechanik jako przyczynę wskazuje złą pracę rozrządu. I chce to sprawdzić za 400 pln. Czy to jest logiczne?
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 S pepper white

Re: Po wymianie sondy lambda silnik pracuje jak traktor

Post autor: bodek1 »

Nie słysząc silnika trudno coś konkretnego powiedzieć .... rozrząd hm.... to zwykły silnik bez turba i przebieg 77tys. więc moim zdaniem bardzo mało prawdopodobne , ale rózne rzeczy już widziałem. Bardziej prawdopodobne rzeczy - auto mało jeżdżone , krótkie odcinki , silnik ciagle nie dogrzany wiec tak po chłopsku tłumacząc non stop na ssaniu to i może katalizator umarł ? przy tych objawach , o ktorych piszesz ( ta praca jak traktor to pewnie wywalanie zaplonow ) z reguly problemem jest sonda, ale jak wymieniona :shock: chociaż ja bym ją ponownie sprawdził . wywalanie zapłonów i nierowna praca jak najbardziej w przypadku uszkodzonej/uch świec , przewodow , fajkocewek w turbo .......... .
Dobra rada żebyś na dzień dobry nie wywalał kasy w błoto - na początek kup świece i je wymień . Wieczorem jak ciemno , albo w garażu uruchom autko i zobacz, czy przewody wys. napięcia nie mają gdzieś przebicia. Nawet jak te swiece i przewody bedą ok to tylko miniakowi zrobisz dobrze :lol: wymieniając je na nowe . Sondy pewnie sam nie sprawdzisz , a mozna to zrobić oscyloskopem , ale trzeba trochę kumać 8) Jak to nie pomoże z dalszą diagnostyką jedź do DOBREGO mechanika , a nie wróżbity , ktory za 400PLN sprawdzi , a później powie , że rozrząd ok. W przypadku nierównej pracy silnika ZAWSZE zaczynamy od elektryki!!!! Oprocz tego co wymieniłem może być jeszcze kilka rzeczy , ale nie będę Ci więcej mieszał w głowie.
Powodzenia :!:
sithari

Dzięki

No właśnie z tym rozrządem to mi właśnie nic nie pasowało. Bo co ma rozrząd do tego. Jak rozrząd pada to wszystko pada. Jeżeli masz jeszcze jakieś uwagi to śmiało. Jestem inżynierem, co prawda nie mechanikiem więc rozumiem wszystko co piszesz :) Jako, że nie jestem mechanikiem nie mam pomysłu.
Drail
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Cooper S r56

Post autor: Drail »

Podociskaj kable od cewek. Mi się kiedyś jeden poluzował i chodził właśnie jak traktor :)
Awatar użytkownika
lookee94
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 Clubman S

Post autor: lookee94 »

A check się nie świeci? Może pod kompa warto podpiąć
sithari

Po wypięciu sondy silnik zaczął pracować normalnie.

Sprawdziłem również świece - są w dobrym stanie.

Teraz tak:
Mechanik, który wymieniał sondę upiera się, że sonda pracuje normalnie. Czy może ktoś podać mi wartości jakie Lambda miałaby przesyłać do silnika?
Bo może jest to zła sonda? Podobno do Mini Cooperów nie pasują sondy zamiennikowe.

Które te cewki mogą być poluzowane? Może ktoś to wskazać?

Czy przy poluzowanych cewkach nie wychodzą błędy w komputerze?
Awatar użytkownika
Kuner
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
Kontakt:

Post autor: Kuner »

Zapraszam - zajmiemy się tematem i postawimy trafną diagnozę :)
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI

Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.

tel. 665 885 775; 690 094 000
ODPOWIEDZ