Cooper R56 VANOS wydechowy blad

R55, R56, R57, R58, R59, R60 & R61

Moderatorzy: flapjck1, Drail

lukver4
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper R56

Cooper R56 VANOS wydechowy blad

Post autor: lukver4 »

Witam Wszystkich, to moj pierwszy post i niestety z problemem. Moja radosc nie trwala dlugo ze swiezo kupionego Coopera. Po dwoch dniach wyskoczyl CHECK. Na komputerze wyskoczul blad VANOS-a wydechowego. Adaptacja nic nie pomogla. Dodatkowo samochod dziwnie pracuje i oczywiscie nie ma mocy. Przebieg 90 tys km.

Radzicie wymiec sam VANOS czy kompletny rozrzad + VANOS? Jaki to koszt?

Pozdrawiam,
Awatar użytkownika
treash
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)

Re: Cooper R56 VANOS wydechowy blad

Post autor: treash »

Wymiana rozrządu poza ASO i w zamienniku typu Febi, FAI. SWAG to koszt 2000 pln. Vanos dostępny tylko w ASO koszt 1930 pln. Za wszystko części + robocizna wyjdzie Cię jakoś koło 4300 - 4500 pln. W ASO Inchcape Wrocław wołają za wszystko 7000 pln!!!

PS. jak rozbiorą wsio to sprawdzą Ci czy Vanos działa poprawnie jeśli jest ok nie wymienia się no chyba że nie szkoda Ci kasy.
czyszczeniezaworow
Nowy
Nowy
Posiadane auto:
Kontakt:

Post autor: czyszczeniezaworow »

treash pisze:Wymiana rozrządu poza ASO i w zamienniku typu Febi, FAI. SWAG to koszt 2000 pln. Vanos dostępny tylko w ASO koszt 1930 pln. Za wszystko części + robocizna wyjdzie Cię jakoś koło 4300 - 4500 pln. W ASO Inchcape Wrocław wołają za wszystko 7000 pln!!!

PS. jak rozbiorą wsio to sprawdzą Ci czy Vanos działa poprawnie jeśli jest ok nie wymienia się no chyba że nie szkoda Ci kasy.
Nie wiem teraz ile kosztuje Vanos ale rozrząd Swag, Febi do 600zł bez zniżki. Robocizna do 500zł. Warto zapytać o Vanos w Citroen/Peugeot bo jest to samo i mają taniej.
Awatar użytkownika
treash
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Rozrząd Febi czy Swaga za około 600 pln nie jest kompletny i trzeba dokupić dodatkowo jedno/dwa koło zębate (już nie pamiętam) za 250pln (ASO) + pasek PK za 70 pln (warto wymienić) aby mieć prawie w pełni komplet wymieniony bo jeszcze zostaje Vanos a ten tylko w ASO dostępny koszt na dzień dzisiejszy 1930 pln. Robocizna za 500 pln to w garażu chyba lub po wielkiej znajomości, normalnie wyjdzie Ci około 1000 pln bo jest w hu.. roboty.

Więc sumując: 600 + 250 + 70 + 1000 = 1920 pln i to jest realny koszt (mam przed sobą całe zestawienie prac bo robiłem niedawno), na Vanos się nie zdecydowałem bo było z nim wszystko w porządku.
czyszczeniezaworow
Nowy
Nowy
Posiadane auto:
Kontakt:

treash pisze:trzeba dokupić dodatkowo jedno/dwa koło zębate (już nie pamiętam) za 250pln (ASO)
Dwa koła zębate w oryginale PSA to koszt do 130zł za dwa.
treash pisze:jeszcze zostaje Vanos a ten tylko w ASO dostępny koszt na dzień dzisiejszy 1930 pln.
Vanos w oryginale PSA do 285zl Nowy!
treash pisze:Robocizna za 500 pln to w garażu chyba lub po wielkiej znajomości
To że robione w garażu znaczy że źle zrobione? Po znajomości 250zł.
treash pisze:Więc sumując: 600 + 250 + 70 + 1000 = 1920 pln i to jest realny koszt (mam przed sobą całe zestawienie prac bo robiłem niedawno)
Wychodzi 1300zł. To trochę taniej niż w tym warsztacie co robiłeś. Doliczając Vanos nadal wychodzi taniej.
Awatar użytkownika
treash
Swój Człowiek
Swój Człowiek

No wiesz że Ty masz znajomy warsztat, dobierasz części od Peugota/Citroena (próbowałem raczej sklepy nie gwarantują że będą idealnie pasowały) to inna bajka! Większość posiadacz/użytkowników Miniaka raczej pojedzie do warsztatu i będzie chciał sprawnie szybko i w specjalizującym się w BMW/Mini warsztacie dokonać wymiany/naprawy rozrządu a nie bawić się w dobieranie części i szukanie garażu który mu wymieni rozrząd za 250 pln, więc 95% Mini userów zrobi to za te uśrednione 1800 - 1900 pln:)

PS. od biedy sam bym rozebrał i wymienił rozrząd, ale żeby później dać sobie rękę obciąć za to że wszystko będzie dobrze chodziło to już nie. Rozrząd to ważna i precyzyjna część silnika więc niech zajmują się tym Ci którzy klepią jedną markę i wręcz z zamkniętymi oczami to potrafią zrobić. Powiem jeszcze jedno wyznaje zasadę że jak "ktoś jest od wszystkiego to jest do niczego" ale to tylko moje zdanie.
lukver4
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper R56

Post autor: lukver4 »

Samochód trafił do Świat Mini, okazało się, że rozrząd był przestawiony i walnięty czujnik wałka. Po naprawie samochód jeździ jak nowy. Pzdr
czyszczeniezaworow
Nowy
Nowy
Posiadane auto:
Kontakt:

treash pisze:dobierasz części od Peugota/Citroena (próbowałem raczej sklepy nie gwarantują że będą idealnie pasowały) to inna bajka!
Silnik jest konstrukcji BMW/PSA to jak może nie pasować oryginalna część?
Awatar użytkownika
treash
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Tak to działa marka to marka, ale skoro dla Ciebie jest normalne że wchodzisz do sklepu i mówisz "dzień dobry, mam Mini i potrzebuje zestaw sprzęgła ale Pan da od Peugota bo też pasuje" :))) Stary wszędzie części szukają po VIN a nie na zasadzie dobierz mi Pan od Peugota bo czytałem że też pasuje. Co innego jak masz znajomego w sklepie lub mechanika który już próbował takiego zabiegu.
ODPOWIEDZ