Dawaj fotyadrianknk pisze:Miałem standardowego Mini R56 i tak jak wy w tej chwili walczyłem o rozmawianie w samochodzie przez bluetooth a dodatkowo możliwość podłączenia iPoda schowanego w podłokietniku i uchwyt do telefonu który wygląda schludnie i jest podłączony schowanym pod deską kablem do portu USB w schowku przed dźwignią zmiany biegów. Robiłem to doposażenie około roku temu. Całość kosztowała mnie w okolicach 2000 zł wraz z robocizną (elektryk głównie). Po pierwsze zamontowałem całą wiązkę z portem USB od auta które ją miało na zasadzie 1:1. Moje kable elektryk wyrzucił i zastąpił tymi z drugiego Miniaka. Kolejną rzeczą było dołożenie sterownika (srebrna pucha z logiem Mini lub BMW i czarnym kablem, na alledrogo pod hasłem ipod bmw/mini) i dzięki temu w moim podłokietniku znajduje się iPod z którego leci muza a jak ktoś zadzwoni automatycznie włącza się rozmowa. Przechodzimy więc do głównej część krótkiego opisu czyli do bluetooth. Jako fan Apple i pracownik chciałem mieć wszystko minimalistycznie ale efektywnie. Elektryk zamontował mi moduł bluetooth (niestety w języku niemieckim) i dzięki temu mogę rozmawiać przez telefon w Mini (odbierać i odrzucać z kierownicy). Po wywołaniu Siri na iPhone (niestety nie ma możliwości zrobić tego przez kierownicę przyciskiem do kontaktu głosowego) samochód słucha poprzez wbudowany mikrofon i odpowiada przez głośniki.
Wszystko to trwało około 2 tyg. ale było tego warte ponieważ dzięki tym dodatkom mam wszystko co mają najnowsze fury. Dodatkowo uchwyt do iPhone który wygląda jak oryginalny i ładuje się z kabla którego nie widać. Oczywiście koszty są duże. Mogę dorzucić jutro zdjęcia
Bluetooth w R56
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto:
Re: Bluetooth w R56
Jutro zrobię
Trochę to trwało ale ostatnio jestem zarobiony. Zdjęcia przedstawiają uchwyt do telefonu który udaje oryginalne poszycie deski rozdzielczej w Miniaku dodatkowo nakręcony jest na niego uchwyt Brodit do iPhone 6/6S z opcją powiększania do włożenia telefonu z etui i kablem. Kabel jest poprowadzony pod kolumną środkową w okolicach prawej nogi kierowcy (schowany pod plastikami). Kabel do ładowania wpięty jest w USB który jest w tunelu środkowym. W podłokietniku jest iPod Touch który jest podłączony do radia i dzięki temu mam wszystkie piosenki pod ręką - oczywiście sterowane z kierownicy.
- Załączniki
-
- IMG_0380.jpg (798.18 KiB) Przejrzano 548 razy
-
- IMG_0387.jpg (742.44 KiB) Przejrzano 548 razy
-
- IMG_0386.jpg (726.29 KiB) Przejrzano 548 razy
I podłokietnik
- Załączniki
-
- IMG_0385.jpg (722.2 KiB) Przejrzano 547 razy
-
- IMG_0384.jpg (733.57 KiB) Przejrzano 547 razy
-
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini cooper R56
Super.
Zwłaszcza ten element do mocowania uchwytu na desce. Skąd coś takiego wziąłeś?
Ja kupiłem uchwyt (niestety bez portu ładowania), mocowany w "dziurze" na kubek przy lewarku. Tez daje radę, choć trochę przeszkadza przy wbijaniu trójki i piątki ale można się przyzwyczaić
Zwłaszcza ten element do mocowania uchwytu na desce. Skąd coś takiego wziąłeś?
Ja kupiłem uchwyt (niestety bez portu ładowania), mocowany w "dziurze" na kubek przy lewarku. Tez daje radę, choć trochę przeszkadza przy wbijaniu trójki i piątki ale można się przyzwyczaić
Jeśli chodzi o uchwyt to jest to uchwyt firmy KUDA. Do niego przykręciłem uchwyt Brodit. Drogie ale ładne bo taki miałem zamysł aby zbyt mocno nie ingerować w auto.