zmiana lamp R56 na ksenony
zmiana lamp R56 na ksenony
Czołem Minimaniacy!!
W związku z tym, że jestem na etapie przywracania do życia swojego pierwszego miniaka (zanabyłem po delikatnym dzwonku) mam do Was pytanie o przednie lampy. Ponieważ muszę kupić obydwie korci mnie, żeby zamiast zwykłych kupić ksenony. Handlarz, do którego dzwoniłem zeznał, że oczywiście jest to operacja jak najbardziej wykonalna, tyle, że musiałbym dodatkowo kupić zbiornik spryskiwaczy z dwoma pompkami (szyba+lampy). Z kolei mechanik mówi, że miał już przypadki w innych autach (nie MC), że po wymianie lamp zwykłych na ksenony w instalacji elektrycznej zaczęła się robić dyskoteka a na desce rozdzielczej kontrolki świeciły jak lampki na choince.
Czy ktoś z Was wymieniał lampy??
Z góry dziękuję za pomoc!!
W związku z tym, że jestem na etapie przywracania do życia swojego pierwszego miniaka (zanabyłem po delikatnym dzwonku) mam do Was pytanie o przednie lampy. Ponieważ muszę kupić obydwie korci mnie, żeby zamiast zwykłych kupić ksenony. Handlarz, do którego dzwoniłem zeznał, że oczywiście jest to operacja jak najbardziej wykonalna, tyle, że musiałbym dodatkowo kupić zbiornik spryskiwaczy z dwoma pompkami (szyba+lampy). Z kolei mechanik mówi, że miał już przypadki w innych autach (nie MC), że po wymianie lamp zwykłych na ksenony w instalacji elektrycznej zaczęła się robić dyskoteka a na desce rozdzielczej kontrolki świeciły jak lampki na choince.
Czy ktoś z Was wymieniał lampy??
Z góry dziękuję za pomoc!!
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Clubman
Re: zmiana lamp R56 na ksenony
Jeżeli chcesz sobie zrobić taką popierdułkę, to wymieniasz żarówki (zestaw 'zamienników" dostępny np. na allegro) i tyle - ni jak to się nie będzie miało do prawdziwych ksenonów, no ale żarówki ksenonowe będą. Minus tego, to przy pierwszym przeglądzie - kontroli przez policje tracisz dowód rejestracyjny Jeżeli chcesz faktycznie mieć lampy ksenonowe, to niestety nie jest to prosty zabieg. Oprócz wymiany lamp na te dostosowane do żarówek ksenonowych (mają inne odbłyśniki niż zwykłe H... coś tam i posiadają wmontowane spryskiwacze), to jeszcze musisz kupić i założyć okablowanie (przetwornice plus zestaw odpowiedzialny za poziomowanie lamp), no i pewnie odpowiednio poinformować komputer o tym, że ma ksenony - czyli wgrać program. No i sam zbiornik do spryskiwaczy jest inny - większy. Czyli suma summarum raczej dość poważna ingerencja w pojazd.
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
http://www.realoem.com/bmw/pl/showparts ... Id=63_0968
Pod tym linkiem masz reflektor, możesz tam też poszukać czego brakuje w instalacji.
Żarówki są 12V z zaplonnikiem
Może to Ci pomoże
Pod tym linkiem masz reflektor, możesz tam też poszukać czego brakuje w instalacji.
Żarówki są 12V z zaplonnikiem
Może to Ci pomoże
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R53S i R56S
Na pewno jest możliwe, tylko pytanie czy się opłaca.
Koszty będą spore.
Lampy, czujniki poziomowania, okablowanie, spryskiwacz, kodowanie...
Koszty będą spore.
Lampy, czujniki poziomowania, okablowanie, spryskiwacz, kodowanie...
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Potrzebujesz nowych lamp, wiązki, większego zbiornika na płyn do spryskiwaczy, pompki spryskiwaczy reflektorów i modyfikacji oprogramowania. Koszty będą spore. Moim zdaniem nie warto.
Lampy kompletne (z przetwornicą, palnikiem, spryskiwaczem) 800/szt (zwykłe są po 400/szt), zbiornik spryskiwaczy z dwoma pompkami 200, mod oprogramowania kumpel zrobi mi za przysłowiowego browara. Co masz na myśli pisząc "wiązki"??orangina pisze:Potrzebujesz nowych lamp, wiązki, większego zbiornika na płyn do spryskiwaczy, pompki spryskiwaczy reflektorów i modyfikacji oprogramowania. Koszty będą spore. Moim zdaniem nie warto.
- Inferno
- Swój Człowiek
Biorąc pod uwagę ze i tak światła ma do kupienia to może warto. Różnica w widoczności bezcenna, w sumie to bezpieczeństwo.
Czyli dodatkowy koszt to okablowanie i poziomowanie oraz zbiornik
- Inferno
- Swój Człowiek
Jak coś wytargujesz to różnica będzie jeszcze mniejsza. Ja bym robił !Kalmar pisze:Lampy kompletne (z przetwornicą, palnikiem, spryskiwaczem) 800/szt (zwykłe są po 400/szt), zbiornik spryskiwaczy z dwoma pompkami 200, mod oprogramowania kumpel zrobi mi za przysłowiowego browara. Co masz na myśli pisząc "wiązki"??orangina pisze:Potrzebujesz nowych lamp, wiązki, większego zbiornika na płyn do spryskiwaczy, pompki spryskiwaczy reflektorów i modyfikacji oprogramowania. Koszty będą spore. Moim zdaniem nie warto.
No, w końcu zaczynacie normalnie gadać. Jak powszechnie wiadomo modów nigdy za wieleInferno pisze:Biorąc pod uwagę ze i tak światła ma do kupienia to może warto. Różnica w widoczności bezcenna, w sumie to bezpieczeństwo.
Zbiornik też muszę kupić więc bez różnicy jaki.
Zastanawiam się co Wy cały czas z tymi wiązkami i okablowaniem. Nawet jeżeli wtyczki są inne to przecież też można zrobić moda.
Czyż nie?? A może się mylę to mnie oświećcie
- Inferno
- Swój Człowiek
Mnie chodzi o ten moduł poziomowania, jego trzeba jakoś zasilićKalmar pisze:No, w końcu zaczynacie normalnie gadać. Jak powszechnie wiadomo modów nigdy za wieleInferno pisze:Biorąc pod uwagę ze i tak światła ma do kupienia to może warto. Różnica w widoczności bezcenna, w sumie to bezpieczeństwo.
Zbiornik też muszę kupić więc bez różnicy jaki.
Zastanawiam się co Wy cały czas z tymi wiązkami i okablowaniem. Nawet jeżeli wtyczki są inne to przecież też można zrobić moda.
Czyż nie?? A może się mylę to mnie oświećcie
- blink
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D
qbi2 pisze:Jeżeli chcesz sobie zrobić taką popierdułkę, to wymieniasz żarówki (zestaw 'zamienników" dostępny np. na allegro) i tyle - ni jak to się nie będzie miało do prawdziwych ksenonów, no ale żarówki ksenonowe będą. Minus tego, to przy pierwszym przeglądzie - kontroli przez policje tracisz dowód rejestracyjny .
Wycinał bym jaja za tą konkretną modyfikację, auto nie ma nawet soczewek i na odbłyśniku świeci tragicznie, gdy mijam z przeciwka auto z tak przerobionymi lampami to najchętniej bym strzelał.
- Inferno
- Swój Człowiek
Mój świętej pamięci kolega mówił że to światła typu " zenon" czyli w aucie można mieć Zenony