Osłona silnika pod autem?
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
Osłona silnika pod autem?
Mam taki pomysł aby dobrać jakąś plastikową osłonę pod silnik do swojego MCS tak żeby błoto poślizgowe wraz z solą jakie teraz panuje na drogach nie dostawało się do komory silnikowej od spodu. Istnieją jakieś oryginalne osłony słyszał lub robił ktoś coś takiego?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper R53S i R56S
Re: Osłona silnika pod autem?
Hej,
Wujek Google dużo podał, jeden z przykładów:
http://allegro.pl/mini-cooper-one-r55-r ... 38781.html
Czy ktoś jakieś montował, jakieś doświadczenia, opinie?
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Ta osłona wyglada jak oryginał, dziwne że w S'kach takich nie macie. Myślałem ze w modelach S montowali takie ze względu na przepływ powietrza pod samochodem. Mój większą cześć spodu ma płaską. Jak kupisz oryginalne śruby to montaż jest prosty, dwie z tylu u mnie są zwykle a cała reszta to takie co wykonują może 0.75 obrotu i się blokują jak szybkozłączki zajebiste!MarioMc pisze:Hej,
Nie wiem jak was ale mnie takie techniczne rzeczy bardzo rajcują
- treash
- Swój Człowiek
No i pięknie właśnie o takie coś mi chodziło i cena przystępna..wielkie dzięki za podpowiedź.
- blink
- Nowy
- Posiadane auto: Mini R53, Mini F55 Cooper D
Dokładnie tą osłonę założyłem w zeszłym tygodniu Jest naprawdę ok. Cena super i spełnia swoją rolę.
- treash
- Swój Człowiek
No to też ją biorę:) A jakieś wkręty do tego dobrałeś sam czy były w zestawie?
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 S pepper white
zakladałeś do s-ki? coś mi się wydaje , że specjalnie pozbawiono s-ki tej oslony więc nie wiem czy to jest dobry pomysł żeby adoptować z innego modelu. Widzę u siebie jaką mam temperarturę oleju więc raczej szczególnie latem nie wyobrazam sobie "zamykać " od spodu przestrzeni , która pozwala na swobodny przyplyw powietrza i chłodzenie. Ale .... każdy ma swoje wizjeblink pisze:Dokładnie tą osłonę założyłem w zeszłym tygodniu Jest naprawdę ok. Cena super i spełnia swoją rolę.
- blink
- Nowy
Myślę że przy panujących na zewnątrz temperaturach nic się nie ma prawa wydarzyć. O wiele gorsze spustoszenie sieje zapewne lejąca się woda z solą po nagrzanym silniku. Temperatura wody jest w normie a i ta w dolocie nie wzrosła w żaden sposób.
- blink
- Nowy
Wkrętów brak ale uwaga - nie ma też gniazdek do śrubek, mechanik kupił mi owe gniazda w sklepie Rzemieślniczym i zgrabnie dopasował w miejsca.treash pisze:No to też ją biorę:) A jakieś wkręty do tego dobrałeś sam czy były w zestawie?
- Inferno
- Swój Człowiek
Szczerze mówiąc wydaje mi się że kiedy inżynierowie liczą wydatek cieplny silnika to raczej nie biorą pod uwagę chłodzenia od spodu. A jeżeli chodzi o przepływ powietrza pod samochodem to najlepiej jest wtedy gdy jest niezakłócony. Wtedy auto jedzie stabilnie. No chyba ze to F1 i mamy do czynienia z dyfuzorami czy jak w McLarenie mamy zamiar zrobić coś na kształt kanału F:-)bodek1 pisze:zakladałeś do s-ki? coś mi się wydaje , że specjalnie pozbawiono s-ki tej oslony więc nie wiem czy to jest dobry pomysł żeby adoptować z innego modelu. Widzę u siebie jaką mam temperarturę oleju więc raczej szczególnie latem nie wyobrazam sobie "zamykać " od spodu przestrzeni , która pozwala na swobodny przyplyw powietrza i chłodzenie. Ale .... każdy ma swoje wizjeblink pisze:Dokładnie tą osłonę założyłem w zeszłym tygodniu Jest naprawdę ok. Cena super i spełnia swoją rolę.
Tylko wtedy na prostej trzeba lewą nogą zamykać otwór w podłodze
- blink
- Nowy
Też mi się tak wydaje Inferno, ja dodatkowo mieszkam w powiecie Otwockim -Inferno pisze:Szczerze mówiąc wydaje mi się że kiedy inżynierowie liczą wydatek cieplny silnika to raczej nie biorą pod uwagę chłodzenia od spodu. A jeżeli chodzi o przepływ powietrza pod samochodem to najlepiej jest wtedy gdy jest niezakłócony. Wtedy auto jedzie stabilnie. No chyba ze to F1 i mamy do czynienia z dyfuzorami czy jak w McLarenie mamy zamiar zrobić coś na kształt kanału F:-)bodek1 pisze:zakladałeś do s-ki? coś mi się wydaje , że specjalnie pozbawiono s-ki tej oslony więc nie wiem czy to jest dobry pomysł żeby adoptować z innego modelu. Widzę u siebie jaką mam temperarturę oleju więc raczej szczególnie latem nie wyobrazam sobie "zamykać " od spodu przestrzeni , która pozwala na swobodny przyplyw powietrza i chłodzenie. Ale .... każdy ma swoje wizjeblink pisze:Dokładnie tą osłonę założyłem w zeszłym tygodniu Jest naprawdę ok. Cena super i spełnia swoją rolę.
Tylko wtedy na prostej trzeba lewą nogą zamykać otwór w podłodze
Więc mimo wszystko myślę że osłona pod autem to naprawdę dobry pomysł. Jedyną wadą może być minimalnie cieplejsze powietrze w dolocie bo intercooler nie ma gdzie go odprowadzać, myślę że różnica jest na poziomie promili.Co prawda bilans cieplny N14 i N18 jest dość "ciasny" sprzęt pracuje jak włoski motocykl - zazwyczaj 105C, dopiero przy 110C włącza się wentylator. Ale pobadałem sobie temp cieczy i nic tam się nie odgrywa po montażu płyty.
- Inferno
- Swój Człowiek
Super i to są rzetelne dane
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 S pepper white
ok nie spieram sie i rozumiem , że producent w s-kach nie dał oslony ze zwykłej oszczędności taki to "zyd"
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Nie wszedzie jest taki syf na drogach jak w PL
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
- Inferno
- Swój Człowiek
Ale swoją drogą to zdjęcie Mars, Księżyc, Otwock zaje...e