MCS automat vs manual?
- treash
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini Cooper S 2.0 192km (na razie:)
MCS automat vs manual?
Czy dobrze kombinuje że mając w pełni sprawną skrzynię automatyczną w MCS odpadają koszta częstszej wymiany sprzęgł, dwumasy no i naprawy samej skrzyni bo tu automat robi całą robotę i nie ma mowy o błędach zmiany/wbicia biegu (zgrzyt) a co za tym idzie ewentualnej naprawy samej skrzyni..jeśli żle kombinuje poprawcie mnie.
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 S pepper white
Re: MCS automat vs manual?
Oświeć mnie o co chodzi tymi z naprawami manuala? Że niby słaby ? Czołg też mozna zajeździć , a manual spoko powinien wytrzymać 500 i więcej tysięcy km. Dwumas i tarcza jak szybko padają to zawdzięczają , to właścicielowi Niestety miniak kusi i prowokuje do ostrej jazdy , ostrego ruszania , a dmumas tego nie lubi . Synchro czy łożyska jak auto nie katowane nie śa problemem.
Automat to wg mnie dobrodziejstwo , ktore spotkalo świat motoryzacji , a miniak jest w mojej "stajni' jedynym autem w manualu. Dlaczego ??? Bo nie trafił się automat oczywiście manetki też muszą być obowiązkowo . Jeżdżę automatami od lat..... więgiel jest mlodszy i nawet w busie go mam więc moje zdanie już znasz. Jedna uwaga do automatu - pomimo , że producent bardzo często podaje , że w automacie oleum się nie wymienia to z wlasnego doświadczenia wiem , że pierd...li głupoty . Tak ogólnie do wszystkich automatów -co 60 tys. zrzut miski , wymiana filtra i nowe oleum. Co do trwałości automatu miniaka nie wypowiem się bo nie miałem , ale różne czytałem opinie.
Ogólnie 100% na tak dla automatu
A..................... miniaka kupuje się nie z rozsądku bo on zawsze bedzie generować koszty Chcesz bezawaryjnie kup .... no nie wiem np/ toyotę E.............. fan z jazdy miniakiem no i jakby nie bylo marka, prestiż działają na ludzi jak narkotyk i wtedy wszystkie rozsądne kalkulacje idą w pi...du
Automat to wg mnie dobrodziejstwo , ktore spotkalo świat motoryzacji , a miniak jest w mojej "stajni' jedynym autem w manualu. Dlaczego ??? Bo nie trafił się automat oczywiście manetki też muszą być obowiązkowo . Jeżdżę automatami od lat..... więgiel jest mlodszy i nawet w busie go mam więc moje zdanie już znasz. Jedna uwaga do automatu - pomimo , że producent bardzo często podaje , że w automacie oleum się nie wymienia to z wlasnego doświadczenia wiem , że pierd...li głupoty . Tak ogólnie do wszystkich automatów -co 60 tys. zrzut miski , wymiana filtra i nowe oleum. Co do trwałości automatu miniaka nie wypowiem się bo nie miałem , ale różne czytałem opinie.
Ogólnie 100% na tak dla automatu
A..................... miniaka kupuje się nie z rozsądku bo on zawsze bedzie generować koszty Chcesz bezawaryjnie kup .... no nie wiem np/ toyotę E.............. fan z jazdy miniakiem no i jakby nie bylo marka, prestiż działają na ludzi jak narkotyk i wtedy wszystkie rozsądne kalkulacje idą w pi...du
Ostatnio zmieniony 22 gru 2016, 02:15 przez bodek1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Mnie tez się tak wydaje pytanie tylko o żywotność skrzyni automatycznej
-
- Swój Człowiek
No nie wiem bo nie mialem. Mogę na temat automatów bmw powiedzieć , że z jakimiś drobnymi mankamentami przy regularnych wymianach oleum nie jest niczym dziwnym robienie 300-400tys. , a i nawet więcej kilometrów. Ogólnie przy dobrych "wiatrach" automat rzeczywiście będzie zdecydowanie tańszy . Ale też robi koszty bo olej do tanich nie nalezy , a jak usługa w aso to koszt ...."drżyjcie narody "
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
o Automacie - Japońska skrzynia Asin.
Wymiana oleju co 30 000 km i wytrzyma nawet pół miliona. Niestety nikt tego nie robi i często siadają przy 200 - 250 kkm.
Wymiana oleju co 30 000 km i wytrzyma nawet pół miliona. Niestety nikt tego nie robi i często siadają przy 200 - 250 kkm.
http://www.swiatMINI.pl
Niezależny serwis samochodów MINI
Serwis, modyfikacje, części do Twojego MINI.
tel. 665 885 775; 690 094 000
-
- Swój Człowiek
AISIN była i jest w wielu samochodach i wierz mi , że nie wszystkie są udane nawet wymiana oleum co 30 tys. km ( co uważam za przerost treści na formą ) nie pomaga . Po prostu wychodzą czasami babole jak i u każdego innego producenta
Generalnie jak każde urządzenie - szanujesz , dbasz więc jeździsz i nie placzesz , że szajs
Generalnie jak każde urządzenie - szanujesz , dbasz więc jeździsz i nie placzesz , że szajs
- treash
- Swój Człowiek
"bode1" no widzisz i tu taka sprawa że w moim egzemplarzu przy przebiegu 65 tyś/km poprzedni właściciel zajeździł skrzynię, sprzęgło 2razy i 1raz dwumas, więc nie jest tak kolorowo jak by się wydawało i stąd mój post. Dodam że ja osobiście BARDZO dbam o auto i jeżdżę rozdąsanie (bez katowania i 100% serwis na czas). Według mnie co do skrzyni manualnej nie jest tak cudownie jak wielu opisuje bo do tej precyzji trochę brakuje zwłaszcza 3-ka jest dziwnie wbijana (po skosie i wymaga uwagi). Dlatego pytam jak jest z automatem i jak on wpływa na pozostałe podzespoły.
- kasikw
- Nowy
- Posiadane auto: Cooper S R56
Ja ma mini w automacie - bo akurat taki się trafił + manetki. Byłam sceptycznie nastawiona bo nigdy automatem nie jeździłam. Auto ma 110tyś i skrzynia działa bez zarzutu. Nie była naprawiana. Z perspektywy czasu ciesze się, że kupiłam go w automacie
Z Kasią Ci się upiecze
- Kuner
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R56, R50, BMW Rally, Chrysler
- Kontakt:
Oczywiście że nie wszystkie, ale w MINI jest ok. Ogólnie to miałem już kilka samochodów z AISINem i tylko w Volvo miałem problemy, ale przy przegiebu 400 000 km w tym 150 mojej, mega ostrej jazdy, więc miała prawo.bodek1 pisze:AISIN była i jest w wielu samochodach i wierz mi , że nie wszystkie są udane
Co do rzekomego przerostu nad treścią to widze że nie masz doświadczenia w automacie i nie wiesz że po pierwsze wymienia sie jedynie 5 litrów z 7. Po drugie nie widziałeś nigdy jkak wygląda taki olej po 30kkm.
http://www.swiatMINI.pl
-
- Swój Człowiek
Poprzedni właściciel powinien sobie kraza kupic czyli takiego ruskiego "potwora" co nie " nie gniotsa , nie łamiotsa" Sorry , ale to jakiś po....b chyba był Moja s-ka ma aktualnie 74tys. i wiem , że u poprzednich 2 właścicieli ( auto polskie ) lekko miniak nie miał . , ale ze skrzynią nie ma absolutnie zadnych problemów. Biegi wchodzą idealnie pod warunkiem , że prawidłowo obsługuje się sprzęglo . Co to znaczy? To znaczy , że wciskamy je DO PODŁOGI!!! Wiem , że przy pałowaniu , a już w szczególności jak ktoś się przysadzi miniak wkręca się błyskawicznie i biegi trzeba zmieniać szybko. W "amoku" czesto może się zdarzyć , że sprzęgło nie do końca wcisniemy i..... zgrzyt Przy redukcji dokladnie to samo . Tak się własnie zajeżdża skrzyniętreash pisze:"bode1" no widzisz i tu taka sprawa że w moim egzemplarzu przy przebiegu 65 tyś/km poprzedni właściciel zajeździł skrzynię, sprzęgło 2razy i 1raz dwumas, więc nie jest tak kolorowo jak by się wydawało i stąd mój post. Dodam że ja osobiście BARDZO dbam o auto i jeżdżę rozdąsanie (bez katowania i 100% serwis na czas). Według mnie co do skrzyni manualnej nie jest tak cudownie jak wielu opisuje bo do tej precyzji trochę brakuje zwłaszcza 3-ka jest dziwnie wbijana (po skosie i wymaga uwagi). Dlatego pytam jak jest z automatem i jak on wpływa na pozostałe podzespoły.
Automatu absolutnie się nie boj tym bardziej , że jak piszesz bardzo dbasz o autko. A wplyw na inne podzespoly? Nie kumam o co chodzi. O jakie podzespoly bo ja nie widzę żadnego nagatywnego wplywu na cokolwiek.
-
- Swój Człowiek
"zazdraszczam "Ci........." też bym chciałkasikw pisze:Ja ma mini w automacie - bo akurat taki się trafił + manetki.
w innym autku mam cos takiego i zabawa jest przednia
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MCS R56
Mój ma automat. W mieście nie wyobrażam sobie bez niego jazdy. Może czasem trzyma za niskie obroty ale można włączyć tryb sport i wtedy jest optymalnie .
Olej wymieniałem pierwszy raz po 70k. Koszty wymiany oleju w warsztacie był spory bo ok. 800 zł, a zatem jeśli porównać koszty wymiany sprzęgła i dwumasy w manualu i wymiany oleju w skrzyni automatycznej co 30 000 km to może wyjść na to samo.
Olej wymieniałem pierwszy raz po 70k. Koszty wymiany oleju w warsztacie był spory bo ok. 800 zł, a zatem jeśli porównać koszty wymiany sprzęgła i dwumasy w manualu i wymiany oleju w skrzyni automatycznej co 30 000 km to może wyjść na to samo.
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
U mnie automat chodzi zajeb...cie! Na sporcie w korku poruszam się skokami
Jak kupowałem Countrymana to zapytałem o manual nie będąc przekonany do automatu( w Jankach) ładna pani w białej bluzeczce powiedziała że w tym roku sprzedała taki jeden czy dwa... no i zwyczajnie odradza
Jak kupowałem Countrymana to zapytałem o manual nie będąc przekonany do automatu( w Jankach) ładna pani w białej bluzeczce powiedziała że w tym roku sprzedała taki jeden czy dwa... no i zwyczajnie odradza
- treash
- Swój Człowiek
"bodek1" chodzi mi o to że według mnie jak masz automat mniej obciążasz sprzęgło, dwumas i samą skrzynię bo wykluczony jest błąd człowieka w postaci niedbałego wysprzęglanie, jazda na pół sprzęgle, z nogą nad sprzęgłem czy niestaranne wbijanie biegów. Ale mniejsza już o to bo widzę że o automacie z łopatkami same dobre opinie są więc rozwiały się moje obawy:)bodek1 pisze:treash pisze:A wplyw na inne podzespoly? Nie kumam o co chodzi. O jakie podzespoly bo ja nie widzę żadnego nagatywnego wplywu na cokolwiek.
- flapjck1
- Maniak
- Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
- Kontakt:
Jezdzilem na bednarach worksem ze sportowym automatem - REWELACJA - naprawde genialna skrzynia, nawet przez mysl mi nie przeszlo uzywac lopatek
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow