Malowanie felg

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
pionajelen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S

Malowanie felg

Post autor: pionajelen »

Siemanko, takie szybkie pytanko. Alusy lepiej malować proszkowo czy standardowo lakierem? Jeżeli gdzieś robiliście to ile Was skasowali za taką przyejmność?
Awatar użytkownika
Alex
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S R53 2003

Re: Malowanie felg

Post autor: Alex »

pionajelen pisze:Siemanko, takie szybkie pytanko. Alusy lepiej malować proszkowo czy standardowo lakierem? Jeżeli gdzieś robiliście to ile Was skasowali za taką przyejmność?
Jasne że proszkowo.
malowanie felg 17" w Krakowie u Czaji ( mistrz w swoim fachu ) to ok 75zł od koła - do tego dochodzi ewentualna naprawa, prostowanie czy też spawanie w razie potrzeby.
Ja u niego robiłem już kilka kompletów kół i najmniej wydałem 300zł a najwięcej koło 1400 ( 20" z kutego aliminium, jedna felga delikatnie pęknięta - zrobił tak że nie ma najmniejszego śladu / od 6 lat na nich jeżdżę i żadnych problemów z powłoką )
Mini Cooper S R53 2003
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

Dobrą cenę dostałeś u Czaji, albo może jest aż taka różnica pomiędzy alu a stalówkami? Ja tam płaciłem 600 za komplet stalowych 15 na czarno, a było to już jakiś czas temu... Współcześnie trzeba w KRK liczyć 200-250 zyla za pomalowanie kółka.
IMO jak nie chodzi o jakiejś rzadkie rarytaski to lepiej wychodzi kupno używek w dobrym stanie.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
zemik3
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Mini Cooper S park lane

Post autor: zemik3 »

Witam!
Moje felgi 16" dwie do prostowania plus malowanie 650 płn f.ma nirfi w gdyni.
Awatar użytkownika
Alex
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Zbigg pisze:Dobrą cenę dostałeś u Czaji, albo może jest aż taka różnica pomiędzy alu a stalówkami? Ja tam płaciłem 600 za komplet stalowych 15 na czarno, a było to już jakiś czas temu... Współcześnie trzeba w KRK liczyć 200-250 zyla za pomalowanie kółka.
IMO jak nie chodzi o jakiejś rzadkie rarytaski to lepiej wychodzi kupno używek w dobrym stanie.
Czaja kiedyś był z polecenia - wujek jest jego sąsiadem ;)
Myślę że alu powinny być droższe jeśli chodzi o renowacje.
300zł zapłaciłem za malowanie 4x 15" 7j :)
Mini Cooper S R53 2003
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

E nooo, z cenami dla znajomych to nikt nie wygra. :lol:
Awatar użytkownika
Alex
Swój Człowiek
Swój Człowiek

Zbigg pisze:E nooo, z cenami dla znajomych to nikt nie wygra. :lol:
z tego co wiem colorex robi w dobrych pieniądzach ale słyszałem wiele opinii z problemami.. ;)
Mini Cooper S R53 2003
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

W Colorexie jak skalkulowali malowanie alusków w rozmiarze 13 cali to im wyszły dobre pieniądze... dla nich. :lol: Coś koło 380 za felgę. facepalm
bejcman
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
Kontakt:

Post autor: bejcman »

pionajelen pisze:Siemanko, takie szybkie pytanko. Alusy lepiej malować proszkowo czy standardowo lakierem? Jeżeli gdzieś robiliście to ile Was skasowali za taką przyejmność?
CNF w Gdańsku, felgi 17x8j, prostowanie, wygładzenie zadziorow na rantach i lakierowanie 400pln/szt.
www.bmw-diesel.pl
Awatar użytkownika
STi77
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R56

Post autor: STi77 »

Wiosną tego roku płaciłem 300 pln za piaskowanie i malowanie proszkowe 4 szt aluminiowych 17'tek na biało. Jak czytam powyższe cenniki to jestem w szoku. Wulkanizator u którego zostawiłem fele teraz krzyczy za 17" 400 pln ale to i tak dobra cena. Dwa lata temu w innym zakładzie na mojej wiosce 4 stalowe 15" za 240 pln.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus

Dużo zależy od lokalizacji, wiadomo że stolarz czy fliziarz na wioskach bierze 30-50% tego co w Krakowie. Tak samo z lakiernikiem.
bodek1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: R55 S pepper white

Post autor: bodek1 »

oz anniversary 18 cali - uszkodzone ranty , idealnie proste też nie były więc z malowaniem jakby komplecik . Chemiczne usuwanie starego lakieru , czyszczenie + kilka warst czarnego lakieru w macie + założenie opon + wyważenie = 1600 pln
Adamczak W. Naprawa felg aluminiowych  
Adres: Walki Młodych 41, 62-030 Luboń
Telefon: 61 813 14 90

opinie w necie perfekt , wg mnie robota też perfekt i pomimo , że jednak drogo to sądzę , że warto .
robiłem też 20 cali szer. 10 i 11 cali - 4 sztuki - komplet skasowali 2500 - efekt wizualny również perfekt !

jeżeli chodzi o blaszaki to raczej renowacja u nich nie jest opłacalna - koszt potrafi czasami przewyższyć wartość nowych ori !!!! facepalm co prawda lakier mamy jaki chcemy nawet fiołkowy róż :lol: , kółka proste jak highway w USA , ale niestety koszt jak dla blaszanych astronomiczny.

Reasumując dla alu - drogo , ale się opłaci :lol: , blaszaki - lepiej kup nowe :?

PS.
Miałem robione felgi w CNF Gdańsk - drogo i totalny fajans ,clar złaził jak opetany facepalm - nigdy więcej
Miałem też jakiś komplecik robiony u "Kazia" na wsi - fakt nie było drogo więc i niby wymagań nie powinienem mieć duzych , ale poziom mierny !
bejcman
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
Kontakt:

Post autor: bejcman »

Robiłem raz w CNFie i więcej nie zrobię, robiłem też u tujków i też do kitu. Poza tym, zostawiam 1,5k za naprawę, chce otrzymać fakturę i się dowiaduję, że jeszcze 23% muszę dopłacić. Gównojady i tyle.
www.bmw-diesel.pl
Michał 12
WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
Posiadane auto: Mini Cooper 1,6 116Km

Post autor: Michał 12 »

Proszkowo w Piotrkowie Tryb. 450zł /kpl kolor do wyboru.
redcarsarefaster
Nowy
Nowy
Posiadane auto: R50

Post autor: redcarsarefaster »

Ja robiłem tu:

http://www.renowacjafelg.pl/

Kiedyś byli na Instalatorów, cennik na stronie.
Generalnie chyba każda naprawa z toczeniem felg (CNF) nie sprawdza się, u mnie po roku podeszło utlenianie się pod warstwę klaru.
ODPOWIEDZ