R50/53 zawieszenie -3cm
- lookee94
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R55 Clubman S
R50/53 zawieszenie -3cm
Takie pytanko do Was, ma ktoś w miniaczu sprężyny obniżające o 30mm? Jakie odczucia w porównaniu do serii? Jakaś różnica w "komforcie" jazdy? Może jakieś zdjęcie, najlepiej przed i po. Przymierzam się powoli do zakupu tylko zastanawiam się czy da się na tym jeździć ;d Mam też obawy, że może obcierać przez to że koła w moim mini troszkę wystają poza obrys auta :/ Aaa, no i jak z tą, powiedzmy dokładką pod zderzakiem, nie trzeba się jej pozbyć? Już nawet teraz zdarza mi się przytrzeć na nierównościach, o krawężnikach nie wspominając...
Re: R50/53 zawieszenie -3cm
Nie chcę zakładać nowego tematu dlatego się podpinam. Jeździł ktoś może sprężynach obniżających -30/-30 i może się podzielić "wrażeniami"? Na dobry gwint szkoda mi wywalać kasę i pewnie podwoiłby wartość mojego miniacza ale sprężyny od jakiegoś czasu coraz bardziej chodzą mi po głowie . Przymierzam się do zestawu Eibach Pro Kit 30 mm jak na focie poniżej. Mam możliwość kupić go za 400 pln. Na forach VW, Forda czy BMW ma bardzo dobre opinie. Dajcie znać czy to ma sens i co o tym myślicie.
- Załączniki
-
- Eibach-Pro-Kit-30mm-Lowering-Springs-for-Mini-_57.jpg (112.9 KiB) Przejrzano 261 razy
- lookee94
- Swój Człowiek
Ja jeździłem ale na jakiś innych. W sumie co tu dużo pisać, mega fajnie miniak wygląda, wlaszcza jak koło jakieś fajne jest. Na dziurach jest dosyć twardo.. najgorzej na poprzecznych koleinach. Podskakuje się na fotelu niczym piłeczka do ping-ponga ale w sumie na kapciu 205 jakoś duuużo gorzej się nie jeździ jeśli chodzi o porównanie ori i tych -3cm. Za to na równym asfalcie jeździ się jak na po sznurku.
AA no i do krawężników trzeba podejść bardzo umiejętnie.. ;p
AA no i do krawężników trzeba podejść bardzo umiejętnie.. ;p
- lookee94
- Swój Człowiek
A i jeszcze zapomniałem dodać, u mnie dosyć mocno felgi wystawały i pomimo że robi się lekki negatyw, jak zapakowałem do tyłu 2 osoby to zdarzało się że przytarło o nadkole na głębszym dołku
Liczę głównie na poprawę trakcji. Jesli "siądzie" jeszcze 20mm to pewnie nie będzie gorzej wyglądał Producent deklaruje -30mm w stosunku do zawieszenia nowego samochodu. Moje sprężyny mają już 13 lat i 150.000 km więc zakładam, że będzie niżej jakieś -20 mm). Komfortu w MINI i tak nie ma więc co tu dużo pisać.
- lookee94
- Swój Człowiek
No na nierównym asfalcie to z trakcją może być problem aczkolwiek też dużo zależy od amorków. Jak są stare i powylewane to jednak to koło podskakuje bo nie ma tłumienia ale na dobrych amorach i równym asfalcie mega się trzyma. U mnie na oponach khumo pomimo, że nawet nie popiskiwały to na zakręcie baaaardzo ciężko było " przeciąć"
- lookee94
- Swój Człowiek
Ogólnie sama reakcja na kierownicy lepsza jest
- lookee94
- Swój Człowiek
Nawet jak tyłek ucieknie to jakoś tak łatwiej nad nim zapanować, jest tak jakby bardziej przewidywalny
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: Mini cooper s r53
ja latam na -40mm
i zaluje ze nie obnizylem wczesniej
i zaluje ze nie obnizylem wczesniej
Czyli same pozytywy
-
- Swój Człowiek
z mojej strony jak najbardziejSTi77 pisze:Czyli same pozytywy
- lookee94
- Swój Człowiek
Ja się tak rozpisałem ale ogólnie też polecam. W sumie to zmieniłem r50 na r55 i jakoś tak dziwnie mi się jeździ. Jakieś takie bardzo ori wszystko ;p trzeba felgi kupić i też sprężyny -3 bo na tych i tak na dziurach się jechać nie da a stoi wysoko bardzo.
-
- Swój Człowiek
mi chodzilo glownie o poprawienie trakcji
na standardowych sprezynach kazde dodanie gazu na zakręcie konczylo sie klebem dymu z wewnetrznego kola a przyspieszanie na prostej podnosilo przod do gory tak samo hamowanie konczylo sie nurkowaniem
obecnie jest duzo lepiej a komfort no coz jaki komfort
na standardowych sprezynach kazde dodanie gazu na zakręcie konczylo sie klebem dymu z wewnetrznego kola a przyspieszanie na prostej podnosilo przod do gory tak samo hamowanie konczylo sie nurkowaniem
obecnie jest duzo lepiej a komfort no coz jaki komfort
Już są Czekam na wiosnę. Jak widać na załączonym obrazku przód jest progresywny więc liczę na nieznaczne pogorszenie komfortu i brak efektu podskakiwania na nierównościach. Oczywiście opiszę wrażenia z jazdy w tym wątku i zobaczymy czy producent za dużo nie naobiecywał http://www.minisport2.com/mini-parts/in ... 3-225.html
- Załączniki
-
- 20170207_133642.jpg (757.13 KiB) Przejrzano 199 razy
Ostatnio zmieniony 07 lut 2017, 14:05 przez STi77, łącznie zmieniany 1 raz.
- lookee94
- Swój Człowiek
400zl za nowe eibachy, dobra cena. To ze sklepu jakiegoś czy prywatnie?