wyłącznik poduszki pasażera

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

maniujr
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
Kontakt:

Re: wyłącznik poduszki pasażera

Post autor: maniujr »

bejcman pisze:IMHO nie można przewozić dziecka tyłem do kierunku jazdy jeśli jest aktywn poducha, niezależni od wieku.
Zgadza się i jest to dość oczywiste, bo poduszka by wyrzuciła nosidełko pod sufit. Chodziło mi o jazdę przodem do kierunku jazdy przy włączonej poduszce, ale jest to wyjaśnione w Twoim ostatnim poście.
Beckett
Nowy
Nowy
Posiadane auto: MINI ONE R56 2011

Post autor: Beckett »

maniujr pisze:
bejcman pisze:Jeśli dziecko będzie siedzieć w foteliku przodem do kierunku jazdy to nie musisz wyłączać poduchy.
to chyba akurat zależy od wieku/wzrostu/wagi dziecka
Jeżeli dziecko jedzie w foteliku, musisz odłączyć poduchę (nie jest to zapisane wprost w przepisach, ale lepiej to zrobić). Generalnie rozchodzi się o to, iż w takowym foteliku siedzi się, po pierwsze - wyżej, przez co ma nogi niebezpiecznie blisko obszaru wystrzału poduszki; po drugie, jeśli nie masz Isofixa, fotelik ma luz i w przypadku zderzenia, razem z dzieckiem przesunie się do przodu... niepotrzebna nikomu tragedia.

BTW - ktoś ma doświadczenia z przewożenia dziecka na foteliku przodem na tylnej kanapie? Idzie przeżyć ?:)
bejcman
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
Kontakt:

Post autor: bejcman »

Woże moje 11kg szczęścia na kanapie z tyłu, najgorzej jest z sadzaniem dziecka, szczególnie teraz jak trzeba chodzić w grubej odzieży.
Poza tym, jak chcę trochę położyć fotelik to muszę odsunąć przedni fotel bo dziecko opiera nóżki na przednim fotelu.
www.bmw-diesel.pl
Beckett
Nowy
Nowy

bejcman pisze:Woże moje 11kg szczęścia na kanapie z tyłu, najgorzej jest z sadzaniem dziecka, szczególnie teraz jak trzeba chodzić w grubej odzieży.
Poza tym, jak chcę trochę położyć fotelik to muszę odsunąć przedni fotel bo dziecko opiera nóżki na przednim fotelu.
Jestem w tym samym przedziale wagowym i robiłem już przymiarki z fotelkiem - albo mocno oparcie przygiąć, albo fotel odsunąć trzeba, bo inaczej nogami może kopać:/

No perfect byłoby szkraba z przodu posadzić, bo problem z głowy. Teoretycznie właśnie rozwiązaniem jest retrokit do poliftów, gdzieś na rumuńskich stronach widziałem go w cenie ok 500 PLN.
Drail
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: Cooper S r56

Post autor: Drail »

Do drugiego roku życia dziecko powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy. Do tego czasu jego głowa jest po prostu za ciężka i przy uderzeniu głowa dziecka leci do przodu, a tak jak siedzi tyłem to głowa się oprze o oparcie.
bejcman
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

To ma sens przy uderzeniu w przód auta, jeśli będzie tyłem do kierunku jazdy i uderzenie będzie z tyłu to głowa nie oprze się o oparcie.
www.bmw-diesel.pl
Awatar użytkownika
Bzyq
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: MC R50

Post autor: Bzyq »

Przypadkowo natknąłem się na coś takiego
Faktycznie dostępne dopiero dla poliftów
Bzyku
Beckett
Nowy
Nowy

Drail pisze:Do drugiego roku życia dziecko powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy. Do tego czasu jego głowa jest po prostu za ciężka i przy uderzeniu głowa dziecka leci do przodu, a tak jak siedzi tyłem to głowa się oprze o oparcie.
To ja nie wiem jakie foteliki na 12kg dzieciaka są montowane tyłem do kierunku jazdy... ale mniejsza o to. Mój jeździ przodem od ładnych paru miesięcy, a i 2 lata właśnie kończy, więc wszystko się zgadza ;)
Bzyq pisze:Przypadkowo natknąłem się na coś takiego
Faktycznie dostępne dopiero dla poliftów
Wg materiału, który któryś kolega wrzucił wcześniej - jest retro kit dostępny dla poliftów (>07.2004).
bejcman
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Kontakt:

Maxi Cosi ma dostępny model na obrotowej podstawie dla takich dużych dzieci;)
Mnie osobiście najbardziej przeraża pracochlonnosc montażu tego kita.
www.bmw-diesel.pl
Beckett
Nowy
Nowy

bejcman pisze:Maxi Cosi ma dostępny model na obrotowej podstawie dla takich dużych dzieci;)
Mnie osobiście najbardziej przeraża pracochlonnosc montażu tego kita.
JA bym to i tak robił raczej w BMW, w imię gwarancji i świętego spokoju.

BTW - czy ktoś posiada wersję przedlift z wyłącznikiem poduchy? Gdzie on jest zlokalizowany? Bo z boku nigdzie nie widziałem w przedliftach
ODPOWIEDZ