Zgadza się i jest to dość oczywiste, bo poduszka by wyrzuciła nosidełko pod sufit. Chodziło mi o jazdę przodem do kierunku jazdy przy włączonej poduszce, ale jest to wyjaśnione w Twoim ostatnim poście.bejcman pisze:IMHO nie można przewozić dziecka tyłem do kierunku jazdy jeśli jest aktywn poducha, niezależni od wieku.
wyłącznik poduszki pasażera
-
- Wiarus
- Posiadane auto: był Cooper S R53 Aero LPG
- Kontakt:
Re: wyłącznik poduszki pasażera
-
- Nowy
- Posiadane auto: MINI ONE R56 2011
Jeżeli dziecko jedzie w foteliku, musisz odłączyć poduchę (nie jest to zapisane wprost w przepisach, ale lepiej to zrobić). Generalnie rozchodzi się o to, iż w takowym foteliku siedzi się, po pierwsze - wyżej, przez co ma nogi niebezpiecznie blisko obszaru wystrzału poduszki; po drugie, jeśli nie masz Isofixa, fotelik ma luz i w przypadku zderzenia, razem z dzieckiem przesunie się do przodu... niepotrzebna nikomu tragedia.maniujr pisze:to chyba akurat zależy od wieku/wzrostu/wagi dzieckabejcman pisze:Jeśli dziecko będzie siedzieć w foteliku przodem do kierunku jazdy to nie musisz wyłączać poduchy.
BTW - ktoś ma doświadczenia z przewożenia dziecka na foteliku przodem na tylnej kanapie? Idzie przeżyć ?:)
-
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: F54, F56, R50, E91.
- Kontakt:
Woże moje 11kg szczęścia na kanapie z tyłu, najgorzej jest z sadzaniem dziecka, szczególnie teraz jak trzeba chodzić w grubej odzieży.
Poza tym, jak chcę trochę położyć fotelik to muszę odsunąć przedni fotel bo dziecko opiera nóżki na przednim fotelu.
Poza tym, jak chcę trochę położyć fotelik to muszę odsunąć przedni fotel bo dziecko opiera nóżki na przednim fotelu.
www.bmw-diesel.pl
-
- Nowy
Jestem w tym samym przedziale wagowym i robiłem już przymiarki z fotelkiem - albo mocno oparcie przygiąć, albo fotel odsunąć trzeba, bo inaczej nogami może kopać:/bejcman pisze:Woże moje 11kg szczęścia na kanapie z tyłu, najgorzej jest z sadzaniem dziecka, szczególnie teraz jak trzeba chodzić w grubej odzieży.
No perfect byłoby szkraba z przodu posadzić, bo problem z głowy. Teoretycznie właśnie rozwiązaniem jest retrokit do poliftów, gdzieś na rumuńskich stronach widziałem go w cenie ok 500 PLN.
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Do drugiego roku życia dziecko powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy. Do tego czasu jego głowa jest po prostu za ciężka i przy uderzeniu głowa dziecka leci do przodu, a tak jak siedzi tyłem to głowa się oprze o oparcie.
-
- Swój Człowiek
- Kontakt:
To ma sens przy uderzeniu w przód auta, jeśli będzie tyłem do kierunku jazdy i uderzenie będzie z tyłu to głowa nie oprze się o oparcie.
www.bmw-diesel.pl
-
- Nowy
To ja nie wiem jakie foteliki na 12kg dzieciaka są montowane tyłem do kierunku jazdy... ale mniejsza o to. Mój jeździ przodem od ładnych paru miesięcy, a i 2 lata właśnie kończy, więc wszystko się zgadzaDrail pisze:Do drugiego roku życia dziecko powinno jeździć tyłem do kierunku jazdy. Do tego czasu jego głowa jest po prostu za ciężka i przy uderzeniu głowa dziecka leci do przodu, a tak jak siedzi tyłem to głowa się oprze o oparcie.
Wg materiału, który któryś kolega wrzucił wcześniej - jest retro kit dostępny dla poliftów (>07.2004).
-
- Swój Człowiek
- Kontakt:
Maxi Cosi ma dostępny model na obrotowej podstawie dla takich dużych dzieci;)
Mnie osobiście najbardziej przeraża pracochlonnosc montażu tego kita.
www.bmw-diesel.pl
-
- Nowy
JA bym to i tak robił raczej w BMW, w imię gwarancji i świętego spokoju.bejcman pisze:Maxi Cosi ma dostępny model na obrotowej podstawie dla takich dużych dzieci;)
BTW - czy ktoś posiada wersję przedlift z wyłącznikiem poduchy? Gdzie on jest zlokalizowany? Bo z boku nigdzie nie widziałem w przedliftach