Kamerka monitorująca przy lusterku
Moderator: flapjck1
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Re: Kamerka monitorująca przy lusterku
dla policji na miejscu KOLIZJI to może i tak. Tylko niech jeden z drugim spróbują udowodnić coś tym w sądzie, to się zdziwią co im ta kamerka dała
Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Co też ma wywołać to zdziwienie właściciela kamerki?dziesio pisze:dla policji na miejscu KOLIZJI to może i tak. Tylko niech jeden z drugim spróbują udowodnić coś tym w sądzie, to się zdziwią co im ta kamerka dała
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Ano to, że podważenie wartości dowodowej takiego nagrania jest banalnie proste.
To właściciel takiego nagrania musi m.in. udowodnić, że było ono niemodyfikowane, że można rozpoznać na nim pojazd osoby od której się czegoś żądamy, udowodnić, że to ta osoba kierowała tym pojazdem.
Wszystko zależy od tego, z kim masz do czynienia no i oczywiście jeśli wygrasz, wystąpisz o zwrot kosztów ekspertyz. Ale czy będzie się komuś chciało takie pieniądze ryzykować.
Jakoś "na zachodzie" niewiele osób z tym jeździ, miejscami jest nawet zakazane i ludzie żyją. Niewiele osób np wie, że w takiej Austrii policja, nie zajmuje się kolizjami drogowymi - tam dogadują się ubezpieczyciele, a za używanie kamerek grożą duże kary.
To właściciel takiego nagrania musi m.in. udowodnić, że było ono niemodyfikowane, że można rozpoznać na nim pojazd osoby od której się czegoś żądamy, udowodnić, że to ta osoba kierowała tym pojazdem.
Wszystko zależy od tego, z kim masz do czynienia no i oczywiście jeśli wygrasz, wystąpisz o zwrot kosztów ekspertyz. Ale czy będzie się komuś chciało takie pieniądze ryzykować.
Jakoś "na zachodzie" niewiele osób z tym jeździ, miejscami jest nawet zakazane i ludzie żyją. Niewiele osób np wie, że w takiej Austrii policja, nie zajmuje się kolizjami drogowymi - tam dogadują się ubezpieczyciele, a za używanie kamerek grożą duże kary.
Wymogi są jasne, nagranie ma być czytelne, ma mieć oznaczenie daty i czasu, ma być na oryginalnym nośniku. I w zasadzie tyle. Jakoś nie widzę podstaw do banalnie prostego podważenia zapisu o oczywistej wartości dowodowej. Z całą pewnością lepiej je mieć, niż go nie mieć.dziesio pisze:Ano to, że podważenie wartości dowodowej takiego nagrania jest banalnie proste.
A w Singapurze możesz iść do więzienia za żucie gumy. I co z tego? Żyjemy w Polsce i o polskich warunkach rozmawiamy.Jakoś "na zachodzie" niewiele osób z tym jeździ, miejscami jest nawet zakazane i ludzie żyją. Niewiele osób np wie, że w takiej Austrii policja, nie zajmuje się kolizjami drogowymi - tam dogadują się ubezpieczyciele, a za używanie kamerek grożą duże kary.
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Figurka św. Krzysztofa też nie zaszkodzi, a czy pomoże też niekoniecznie. Pytałeś, to odpowiedziałem.
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Mnie się wydaje że jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa może powodować agresje także w Singapurze
OK, zatem ja będę woził kamerkę, a Ty ufaj świętemu i oby żaden z nas nie znalazł się w sytuacji, kiedy trzeba się będzie odwoływać do naszych zabezpieczeń.dziesio pisze:Figurka św. Krzysztofa też nie zaszkodzi, a czy pomoże też niekoniecznie. Pytałeś, to odpowiedziałem.
- dziesio
- Super użytkownik
- Posiadane auto:
Jak z uboju rytualnego to nieInferno pisze:Mnie się wydaje że jedzenie zbyt dużej ilości czerwonego mięsa może powodować agresje także w Singapurze
- diaboli9
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto:
Taka kamerka może się przydać w wypadku kolizji. Nie mozna jednak samemu łamać przepisów jeżdżąc z takim sprzętem. Tak narażamy się tylko na brak szacunku u innych kierowców.
Z mężczyznami się nie żyje, z mężczyznami się sypia
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Dzisiaj by mi się przydała.
Btw policjant od razu pyta o kamerkę, powiedziałem że nie mam. Jego odpowiedź:"Szkoda..."
Btw policjant od razu pyta o kamerkę, powiedziałem że nie mam. Jego odpowiedź:"Szkoda..."
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Nie, gość mnie przytarł dostawczakiem
Na dostawczym 0 śladu, u mnie zderzak draśnięty i pęknięta lampa prawy tył.
Na dostawczym 0 śladu, u mnie zderzak draśnięty i pęknięta lampa prawy tył.
W sumie fajne miejsce, żeby od czasu do czasu wkleić linka na dowód że kamerki mają sens, i że warto "donosić".
https://www.youtube.com/watch?v=tuvqULbZuLc
https://www.youtube.com/watch?v=tuvqULbZuLc
- artur_rat
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: MINI 1300
..i po co wszystkim te nerwy. Z psychologicznego punkty u wielu osób za kierownicą uruchamia się "mani" wyższości spowodowana min. odczuciem anonimowości, niczym w internecie.
Oj złudne to odczucie.
Oj złudne to odczucie.
- Inferno
- Swój Człowiek
- Posiadane auto: R60 S all4 AT
Ale Zbigg ty to nagrałeś ? Jak tak to szacun! Przyda się.
W sumie nie widać co było wcześniej, zachowanie słabe ale filmik pokazuje tylko fragment.
Jest wielu debili co mają frajdę uprzykrzając innym życie ...i wielu debili którzy są narwani...
Jadąc na motocyklu kilkunastu debili dziennie spotykam, z każdego rodzaju po trochu ale kamerki nie będę miał.
Pogodnych Świąt Wielkanocnych, szacunku dla bliźniego i spokoju a przede wszystkim zdrowia ( dresiarzom tego umysłowego)
Pozdro
W sumie nie widać co było wcześniej, zachowanie słabe ale filmik pokazuje tylko fragment.
Jest wielu debili co mają frajdę uprzykrzając innym życie ...i wielu debili którzy są narwani...
Jadąc na motocyklu kilkunastu debili dziennie spotykam, z każdego rodzaju po trochu ale kamerki nie będę miał.
Pogodnych Świąt Wielkanocnych, szacunku dla bliźniego i spokoju a przede wszystkim zdrowia ( dresiarzom tego umysłowego)
Pozdro