Morris Minor 1000 - cisnienie oleju

Wszystko o klasycznych Mini.

Moderator: flapjck1

Awatar użytkownika
conrado
Nowy
Nowy
Posiadane auto: Morris Minor 1000 1968r

Morris Minor 1000 - cisnienie oleju

Post autor: conrado »

Witam - to mój pierwszy post. Wiem że to nie miniak ale jego wiekszy dziadek. Silnik to samo praktycznie. Moje pytanie odnosi sie do cisnienia oleju. Mojego Minora mam od miesiąca dopiero zarejestrowałem . Zrobiłem porządek pod maską powymieniałem co trzeba filtry oleje itp.
Od pocżatku świeciła sie kontrolka w liczniku pomarańczowa górna po lewej stronie. Myślałem że to rezerwa paliwa ale okaząło się że to ciśnienie oleju we filtrze oleju. Czyli jak filtr zapchany to zaświeca się . Pierwszy czujnik oleju (kontrolka ) gaśnie od razu po zapaleniu silnikia jednak ten co w obudowie filtra świeci sie cały czas, wymyłem obudowe wymieniłem wczesniej olej i filtr. Dzisiaj ponownie zdjołem i wymyłem. Nie widze tam nic co by blokowało przepływ oleju przez filtr tym bardziej nowy. Kupiony w sklepie w Anglii wraz z innymi rzeczami w komplecie. Widze że w nowszym modelu silnika nie ma juz tej czujnki w obudowie oleju i takie zestawy sa widze w sprzedazy. Czy w pierwszych mini też jest filtr oleju jako wkład z ta czujką? Nie wiem czy olać system i jeżdzić tak bo teraz to zauważyłem a możliwe że tak juz ktoś kilka lat jeżdził. Czujnika nie da sie samego wymienić trzeba z obudową .
Awatar użytkownika
flapjck1
Maniak
Maniak
Posiadane auto: GTM Coupe, Kawasaki Green Racecar
Kontakt:

Re: Morris Minor 1000 - cisnienie oleju

Post autor: flapjck1 »

Nie mam wiedzy o tym czujniku, ale zeby wiedziec czy masz sie martwic czy nie wystarczy podpiac manometr zamiast czujnika i sprawdzic cisnienie.
Te silniki potrafia miec luz na panewkach 0,5, miec jakies szcatkowe cisnienie oleju ammimo tego krecic sie
Zawodowy Szyderca 2 Filip W z Wladyslawowa to nieslowny kretacz i wyludzacz, nie polecam robienia z nim interesow
Awatar użytkownika
conrado
Nowy
Nowy

Dzisiaj zdjołem filtr oleju. Przepłukałem obudowe. Wkład filtra bez zastrzeżeń, Ponaciskałem gumke od czujnika przy właczonem zapłonie i lamka nie gasła. Diagnoza zepsuty czujnik więc układ smarowania OK. Tym bardziej że czujnik w bloku gdzie przypina się ciśnieniomierz gaśnie od razu.
Jednak widze na angielskich stronach wskazniki cisnienia oleju czesto dokładane więc zaniedługo w moim morrisie założe bo temat cisnienia oleju jest powszechny.
kamal1
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto:

Post autor: kamal1 »

Witaj Conrado! W moim "countrymanie" 850 z '66 też miałem taki wkład filtra oleju i czujnik wraz z kontrolką informującym o zanieczyszczonym filtrze. Na szczęście nigdy nie doświadczyłem zapalenia się kontrolki.(dość często wymieniałem filtr)
Awatar użytkownika
conrado
Nowy
Nowy

Filtr mam nowy i olej. Zrobiłem juz 200km prawie wiec wnoskuje ze czujnik zepsuty. Cisnienie mi mechanik pomierzył i mówi że nie możliwe aby filtr blokował. Lampka kontrolna cisnienia oleju przy bloku silnika gaśnie od razu po rozruszniku. Dodatkowo zauważyłem że sporo minorów ma juz filtr załozony nowego typu bez tego czujnika taki jak w mini.
ODPOWIEDZ