Wyświetlacz w obrotomierzu wyświetla napis CODE
- mitsuooo32
- WITAJ.Zanim zapytasz poszukaj odpowiedzi
- Posiadane auto: Mini ONE R50 1.6 90km
Wyświetlacz w obrotomierzu wyświetla napis CODE
Witam mam pewien problem. Niedawno stałem się posiadaczem Mini one 2002r. Niestety dręczy mnie to wyświetlane CODE od czego to może być? Czy napis może być związany z rozłączonym kluczykiem, bo pilot nie działa bateria została wymieniona ale nie potrafię go połączyć z autem. Może ktoś spotkał się z tym 'Code' i wie od czego to jest. Dodaje zdjęcie :
-
- Posiadane auto: Mini One
Re: Wyświetlacz w obrotomierzu wyświetla napis CODE
Również mam ten sam problem jeśli ktoś coś wie to proszę o podpowiedź co może być przyczyną.
Prawdopodobnie obrotomierz jest nieoryginalny tj. nie od tego auta... tak przynajmniej piszą na angielskim forum. Słyszałem, że część przyrządów MC wymaga kodowania, to by to potwierdzało. Z drugiej strony znam z naszego forum relację kolegi, który wymieniał licznik w milach na europejski i poszło bez zgrzytów. Możesz zadzwonić do tego chłopaka i zapytać co o tym sądzi i czy może pomóc.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
-
ok zadzwonię i zapytam. Dzięki za Pomoc
-
- Wiarus
- Posiadane auto: Cooper S r56
Przekodowany vin w module?
Trudno powiedzieć, ale wydaje mi się, że magicy z CodeMyBimmer powinni coś doradzić... nawet nie trzeba jechać przez pół kraju, ja DRL miałem kodowane w garażu pod Krakowem, a chłopak siedział chyba w Zielonej albo w Jeleniej i przez interfejs działał zdalnie.
Inna sprawa, że jak się kupuje używane Mini to nie ma co iść na kompromisy ani lekceważyć "drobnych" usterek typu dyskoteka na blacie, źle działający szyberdach albo zamki, bo takiego drobiazgi potrafia potem zabić całą radość z użytkowania auta.
Inna sprawa, że jak się kupuje używane Mini to nie ma co iść na kompromisy ani lekceważyć "drobnych" usterek typu dyskoteka na blacie, źle działający szyberdach albo zamki, bo takiego drobiazgi potrafia potem zabić całą radość z użytkowania auta.
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper R50
Wydaje mi się że taka konstrukcja podobna jest w Rover 75, dane zapisywane są w EWS, liczniku i module świateł.
Pytanie czy może moduł jest uszkodzony, zalany, itp ? Podłączając BMW Scanner od razu pokazuje czy jest różnica pomiędzy modułami - tak najczęściej też można sprawdzić przebieg. Zazwyczaj "metoda warszatatowa" to zmiana wartości w module świateł i liczniku .
Pytanie czy może moduł jest uszkodzony, zalany, itp ? Podłączając BMW Scanner od razu pokazuje czy jest różnica pomiędzy modułami - tak najczęściej też można sprawdzić przebieg. Zazwyczaj "metoda warszatatowa" to zmiana wartości w module świateł i liczniku .
-
- Wiarus
Ogólnie zainteresowałbym się historią pojazdu, czy nie był kradziony itp.
Trochę pojechałeś. Myślisz, że ktoś by się bawił ze zmianą pól numerycznych w piętnastoletnim Mini, a zostawiłby w nim zegary? IMO ktoś wykonał naprawę po taniości przed sprzedażą i tyle... zegar trzeba zakodować i będzie OK.Drail pisze:Ogólnie zainteresowałbym się historią pojazdu, czy nie był kradziony itp.
-
- Wiarus
W BMW już nieraz widziałem kropkę przy zegarach
-
- Nowy
- Posiadane auto: Mini Cooper r50
a jakieś błędy w module zegarów są?
-
Generalnie nie działa cała kierownica tzn. przyciski na niej do sterowania radiem i tempomatem dodatkowo przy odpalaniu Auta zapala się kontrolka zapinania pasów ale od razu gaśnie bez ich zapinania. Nie świeci żadna kontrolka mówiąca o błędzie jakiegoś układu byłem sprawdzić u mechanika czy po podpięciu pod kompa wyjdą jakieś błędy i nie został znaleziony żaden. A z tym wyświetlaczem nic nie mógł zrobić ponieważ miał program do samej diagnostyki. Sam twierdził że coś mogło być grzebane ale nie wie po co bo przebieg jest na innym zegarze wiec nie widzi przyczyny. Mam również problem z radiem. Na zgaszonym silniku wszystkie stacje odbierają ale po odpaleniu każda szumi. Dodam ze szum jest jednostajny nie zmienia się w raz z obrotami czy podczas jazdy. Może jest to jakoś powiązane. Jakiś osprzęt robi lekkie zwarcie albo brakuje gdzieś masy?
A radio oryginalne?
-
tak oryginalne radio cd
No to tyle dobrze, jak ja kupiłem Suzukę z Austrii to instalacja od radia była zrobiona na plastrze, takiej różowej "gęsiej skórce" jak do opatrunków.
Boję się, że nie unikniesz wizyty u dobrego elektryka, nikt niestety zdalnie nie odgadnie gdzie jest mina, a gdzieś jest ewidentnie, świadczy o tym zachowanie radia i brak połączenia z obsługą z kierownicy, ktoś to zrobił na odczep się.
Tą kontrolką od pasów ja bym się nie przejmował, u mnie jest tak samo, auto robi sobie test jak wstaje elektronika, wykrywa niezapięty pas a potem odpuszcza, bo ma w kompie zakodowane żeby nie bimbać jak pasy nie są zapięte. Tak jest u mnie celowo.
Boję się, że nie unikniesz wizyty u dobrego elektryka, nikt niestety zdalnie nie odgadnie gdzie jest mina, a gdzieś jest ewidentnie, świadczy o tym zachowanie radia i brak połączenia z obsługą z kierownicy, ktoś to zrobił na odczep się.
Tą kontrolką od pasów ja bym się nie przejmował, u mnie jest tak samo, auto robi sobie test jak wstaje elektronika, wykrywa niezapięty pas a potem odpuszcza, bo ma w kompie zakodowane żeby nie bimbać jak pasy nie są zapięte. Tak jest u mnie celowo.