kropelki wody na szybie przy otwieraniu i zamykaniu

R50, R52 & R53

Moderatorzy: flapjck1, Drail

Awatar użytkownika
pionajelen
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S

kropelki wody na szybie przy otwieraniu i zamykaniu

Post autor: pionajelen »

Witam, od kiedy pamiętam miałem mały problem, którym sobie nie zawracałęm głowy w moim mini aż do dnia dzisiejszego. Mianowicie od zawsze przy otwieraniu i zamykaniu szyb zostawały mi na nich delikatne smugi. Trochę mnie to denerwowało, zwłaszcza po umyciu auta ale dało się z tym żyć aż dzisiaj nie otworzyłem i zamknąłem szyby. Smugi znowu się pojawiły ale razem z małymi kropelkami. Pół szyby było mokre. Czy ktoś z Was miał podobny problem albo wie jak to rozwiązać? Uszczelki do wymiany czy co? :?
Awatar użytkownika
MattiCS
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)

Re: kropelki wody na szybie przy otwieraniu i zamykaniu

Post autor: MattiCS »

Myślę, że to jest po prostu taka specyfika konstrukcji drzwi. W środku drzwi skrapla się woda od wahań temperatury i wilgotności i osiada na szybie czy innych elementach, a uszczelka, która styka się z szybą po tylu latach już tej pary tak efektywnie nie zbiera. Taka przynajmniej jest moja teoria :)

P.S. To chyba nie ma związku z tym konkretnym tematem ale gdzieś na tym forum przeczytałem, że białe tłuste uporczywe smugi na szybach mogą mieć związek z przepuszczającą płyn chłodniczy nagrzewnicą. ALE potraktuj to z dystansem bo nie wiem czy to jest fakt.
Awatar użytkownika
Zbigg
Wiarus
Wiarus
Posiadane auto: R50 (2)

Post autor: Zbigg »

@ MattiCS: To są dwie różne sprawy, kolega pisze o pozostałościach wody na szybach w drzwiach bocznych, nie o osadzie jaki powstaje po awarii nagrzewnicy na szybie przedniej.
Mini Cooper 1.6 Pure Silver Metallic
Awatar użytkownika
MattiCS
Swój Człowiek
Swój Człowiek
Posiadane auto: Mini Cooper S (R53)

Post autor: MattiCS »

Zbigg pisze:@ MattiCS: To są dwie różne sprawy, kolega pisze o pozostałościach wody na szybach w drzwiach bocznych, nie o osadzie jaki powstaje po awarii nagrzewnicy na szybie przedniej.
Dlatego zaznaczyłem, że Post Scriptum trzeba trzymać w tym wątku z rezerwą :)
ODPOWIEDZ